Amishi köhasiirup

17
17759

Fotod ja retsept: The Milkmans Wife

Kindlasti paljud teist on kuulnud Amishitest, nad elavad nii nagu 18 sajandil ning kasutavad ka vanu looduslikke ravimeid ja meetodeid. Paljud nende meetodid ei pruugi meie ühiskonda sobida, samas väga paljud meetodid, ravimid ja asjad on väga tarvilikud, eriti siis, kui tahad elada looduslähedast elu. Oma kahele viimasele lapsele olen kasutanud näiteks nende hammastetuleku küpsiseid, ei mingeid kummirõngaid hammaste tulekuks (kahjuks olen retsepti ära kaotanud). Looduslikud ja mõnusad ning hammastetulekuks olid ideaalsed lutsimiseks. See selleks, nüüd siis selle vana hea köharohu juurde, mida osad ameeriklased ka mao mahlaks kutsuvad, ning siinkohal peetakse silmas madu mitte magu.

Köhasiirupiks läheb vaja

Originaalsuuruses retsept, kui nii palju teha ei soovi, siis vähenda koguseid vastavalt oma vajadusele. Meil on vist tõesti üsna raske leida 4 liitrist purki. Traditsiooniline kolmeliitriline mahutab endasse 3,5 liitrit.

  • 4-liitriline purk
  • 3 suurt sidrunit
  • 2 suur sibul
  • 1 kg värsket kristalliseerumata mett
  • 0,5 l piparmündinapsu
  • 0,5 l põldmuraka brandyt

Seda põldmuraka brandyt on vist meil võimatu leida, aga arvan, et ka mõni teine brandy võiks sobida, sest seda retsepti on tehtud ka viskiga. Kuid isiklikult arvan, et brandy on parem variant kui viski. Aga, eks lõppkokkuvõttes ole see rohkem maitse asi, peaasi et töötab.

Pese hoolikalt sidrunid, kuna need lähevad kasutusse koos koorega. Soovitavalt on sidrunid eelnevalt pesta sooja vee ja loodusliku nõudepesuvahendiga, siis loputada need üle leiges õrnas äädikalahuses, mis eemaldab ka viimased pestitsiidide jäägid koorelt ning loputa veelkord leige veega ja kuivatada.

Lõika sidrunid ketasteks.

Viilutatud sidrun

Seejärel sibulad samuti ketasteks.

Viilutatud sibul

Nüüd lapi sidrun ja sibul vaheldumisi purki nii, et kumbagi jääks igale “korrusele” samapalju. Tee seda seni, kuni sibulad ja sidrunid otsa saavad. Alusta kindlasti sidrunist.

Sibul ja sidrun

Nüüd võta mesi ja vala kogu mesi sibulatele ja sidrunitele.

Mesi valatuna sidrunitele ja sibulatele

Viimaks vala kõige peale alkohol, soovitav on valada need korraga.

Alkohol kõige peale

Ja valmistoodang siis selline, et säilitada jahedas. Selline köharohi seisab jahedas üle aasta. Ja kõige naljakam on see, et siin sees ei ole rohkem alkoholi, kui tavalistes apteekides saadavates köhasiirupites. Järelikult sidrun ja sibul “marineerivad” selle kenasti parajaks. Lisaks ei ole selles mingeid sünteetilisi lisaaineid, mis meie tervisele kehvasti mõjuvad.

Annustamine, täiskasvanutele 1 sl ja lastele 1/4 tl 3x päevas.

Nüüd siis tuleb ka endal see kordi väiksemas koguses valmis teha, aga enne tuleb vajalikud ained muretsema. Talvisel ajal on üsna raske leida värsket kristalliseerumata mahemett.

Lapsepõlves sai kasutatud analoogset ilma alkoholisisaldusega köharohtu: Sidrun ja sibul olid lastud läbi hakklihamasina ja neile peale oli valatud mesi.  Töötas väga hästi, aga maitse jättis soovida ning ei säilinud kaua, korraga tehti nädala jagu ravimit. Muidugi on veel üks lapsepõlve köharohi, aaloe lasta läbi hakklihamasina ning meega läbi segada. Seisab ka umbes kuu aega ja aitab imeliselt.

Andke teada, millised olid teie lapsepõlve vanaema köharohud ja kuidas need mõjusid ja kas kasutate neid tänapäevalgi?

Kui leiad, et meie kodulehest on sulle kasu olnud ning soovid Hingepeegli tegevust toetada ja anda sellesse ka oma panus, siis sinu vaba annetus, vastavalt sinu võimalustele ja südametunnistusele, on alati teretulnud: Hingepeegel OÜ a/a EE212200221058508715 (Swedpank) ja selgitusse kirjuta: “Hingepeegli toetuseks; oma nimi ning millisest rubriigist on sinule enim kasu olnud”. – Lisaks osaled aasta lõpus ka meie väikesel kingiloosimisel. Tulgu iga sinu kulutatud summa vähemalt 10x sinu juurde tagasi!

17 KOMMENTAARI

  1. Heie Tuli – kah õige. Iga inimene teeb enda jaoks ise omad valikud, olgu need siis õiged või valed. Kui tervis kannatama hakkab, küll siis ka õigete valikute juurde jõutakse.

  2. See korralik seedimine ei aita, lima tekib happelistest asjadest ja loomne valk kahjuks seda on. Aga kui seedib on lima tekkimine väiksem ja võib eemalduda mitte nohu ja köhana vaid muud viisi…

  3. Hingepeegel Piimatooted on ka suured limaallikad. Kohe kohe hakkab ilm soosima lima eemaldumist ja kohe näha, millised lapsed on piimaga toidetud ja kes mõistlikult piimatooteid saanud. Nohu on esimene aste, siis edasi juba erinevad köha vormid ja hingamisteede haigused. Kopsupõletiks see kõige ägedam puhastumise vorm.

  4. Seda kindlasti ja mis tekitab röga – teravili – meie seda jama ei söö. Aga mõni minu laps armastab siiani vahest jaheda ilmaga ringi käia nagu "zebra" (loe hunt) Oota-sa ühes osas.

  5. Sain lapsepõlves isegi aaloet meega ja ka minu vanemad lapsed on seda nii saanud, ainult et me ei krõmpsutanud seda niisama. Meie aaloe oli kenasti hakklihamasinast läbi lastud ja meega pooleks segatud ja sealt siis manustasime 1 sl 3x päevas.

  6. Köha üheks põhjuseks on kopsudesse kogunenud lima. Rohud on küll head asjad, aga pingutused võiks minna ikka sinnasuunda, et kopsudel poleks vaja lima hakata väljaviima. Köha ja nohu on lima tekitavate toitude tagajärg. Kui süüa toitu edasi , mis lima tekitab ja võtta rohu peale, siis kas see ikka on mõistlik tegevus?

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here