C-vitamiinilaks külmetushaiguste peletamiseks

6
23837

Astelpaju marjad on ühed täiuslikumaid taimsete vitamiinide allikaid. Viljad sisaldavad C-vitamiini (sõltuvalt viljasordist 150-1600 mg %), vitamiine B1, B2, B6, B15, P, K ja E ning karotinoide. Veel sisaldavad marjad mineraalaineid, man­gaani, boori, räni, pektiini ning muudki. Veidi on marjades ka asenda­matuid rasvhappeid oomega-3 ja oomega-6. Astelpaju marjad ei suuda küll võistelda oma rasvhapeterikkuses linaseemnetega, sellegi poolest on nad asendamatud koduapteegis. Astelpaju värsketes viljades on rohkesti koliini (110 mg %), flavonoide, kumariine, parkaineid, eeterlikke õlisid, rasvhappeid, mineraalaineid.

Raviks tarvitatakse astelpaju vilju, mahla, lehti, koort ja seemnetest saadud õli. Astelpaju stimuleerib immuunsüsteemi ja ergutab hormonaalsüsteemi tegevust. Neid soovitatakse tarvitada üldtugevdava vahendina gripi ja teiste külmetushaiguste ajal, pärast operatsioone ja traumasid, asteeniliste seisundite ning intoksikatsioonide korral. Astelpaju kiirendab kudede taastumist, seega soovitatakse manustada suuõõnehaavandite, mao-ja kaksteistsõrmiku ning soolehaavandite ning pärakuveenikomude ravimiseks.

Astelpajuõli on efektiivne ravim mädaste haavade, haavandtõve, krooniliselt kulgevate põletike, ekseemi, kiiritustõve ravimisel ning vananemisprotsessiga kaasnevate vaevuste leevendamisel. Seedeprobleemide korral alustada hommikut tühja kõhu peale 1 teelusikatäis astelpajuõli. Astelpajuõli aitab ka lõhenenud huulte, suunurkade korral ja ka suulimaskestapõletiku korral. Ei tohi tähelepanuta jätta ka astelpaju teisi osi, mida rahvameditsiinis kasutatakse: astelpaju lehti, õisi ning noori võrseid kasutatakse teena podagra ja reuma raviks.

Abikaasa vanaema on teinud aastaid juba sügis-talviseks perioodiks astelpaju mett. Oma hommikut alustab ta supilusikatäie astelpaju meega. Seda on nii lihtne teha ja maitseb suurepäraselt ja päevane vitamiinilaks on ka kindlustatud ning tänu sellele peaks ka külmetushaigused eemal hoidma. Annan siin ka teile selle imelihtsa retsepti, kuidas endale külmikuses vitamiinilaksu teha ning unustage kõikvõimalikud apteekides müüdavad purgivitamiinid!

Kuna praegu on astelpaju veel kenasti saadaval, siis soovitan neid kasulikke marju endale koju vähemalt kilo jagu muretseda. Üks hea asi on see, et astelpaju marju on kõige parem säilitada sügavkülmas ja kui vaja, saab neid sealt jaokaupa välja võtta. Tegingi 300 ml purgi täis astelpaju mett, et nädala või paari pärast seda hommikuti võtma saaks hakata.

astelpaju mesiAstelpaju mesi

  • astelpaju marjad
  • mesi

Selleks ei ole vaja muud, kui ühte sobiva suurusega purki (kasutasin hetkel 300 ml purki). Asetada puhastatud värsked või külmutatud astelpajumarjad (kasutasin külmutatud) 2/3 ulatuses purki, valada peale kristalliseerumata mesi kuni purk on peaaegu täis. Kaas peale ning külmikusse nädalaks või paariks “vädima”. Esimestel päevadel võiks purki kapis keerata paar korda päevas peaalaspidi ja tagasi, et mesi saaks valguda igale poole marjade vahele. Mesi tõmbab astelpajust mahlad välja ning valmis toode on siis, kui mesi muutub juba vedelaks (siirupitaoliseks). Valmis vitamiiniampsu hoida külmikus ja võtta igal hommikul supilusikatäis või rohkem, kuidas endale õigemastelpaju mesi tundub. Külmetushaiguste korral annustamist suurendada 3-4 x peale ööpäevas ning see hoiab arsti ja ravimid perest eemal. Meie pisipiigale meeldib selline mesi kohe väga, seega ei maksa muretseda, et äkki väiksematele lastele on see liiga hapu. Kui kardate hapususe pärast, siis võiks laste lusikal veidi vähem marju olla.

Uue laari võiks teha siis, kui eelmist on järgi alla poole purgist, siis jõuab uus laar valmis saada vahetult enne vana lõppemist.

Olge terved ja nautige sügis-talvist perioodi haigevoodis olemata!

Toetad Hingepeegli tegevust?

Hingepeegel tegutseb suuresti tänu oma lugejate abile. Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust toetada ning jätta oma panus. Sinu vaba annetus, vastavalt võimalustele ja südametunnistusele, on alati teretulnud. Tulgu iga sinu kulutatud summa vähemalt 10x sinu juurde tagasi!

Soovid meid toetada, vali endale sobiv pangalink ning kasuta rekvisiite: Hingepeegel OÜ a/a EE212200221058508715 (Swedpank) ja selgitusse kirjuta: “Hingepeegli toetuseks; oma nimi ning millisest rubriigist on sinule enim kasu olnud”. – Lisaks osaled 2015. aasta lõpus ka meie väikesel kingiloosimisel.

Toetamine Paypali kaudu:


Toetamine pangalinkide kaudu:

swedlhv nordea danske seb

[/vc_column_text]

6 KOMMENTAARI

  1. Kui mesi marjadele peale valada, kas marjad tuleb siis meega segamini ajada? Valasin mee peale aga ta ei taha alumiste marjadeni jõuda. Vb polnud mesi ka piisavalt vedel ehk ?

  2. Loomulikult võib mahla välja enne pressida ja siis marjadele mee peale panna, aga siis ei teki sellist siirupilaadset tulemust vaid jääbki paksem. Igaüks teeb nii nagu talle kõige parem on. Lisaks võib seda teha ka kuivatatud astelpaju marjadega või siis astelpaju jahuga segades, sellise segu korral ei ole vaja toodet külmikus hoida vaid piisab ka kapipealsest.

  3. mina olen teinud ka astelpajumett,aga olen marjadest mahla välja pressinud ja siis sulameega seganud. sama olen teinud pihlaka marjadega pihlakamett ja purgid külmkappi,alati hea võtta.

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here