Me kõik tahame vahest šokolaadi – no vähemalt enamus meist. Kauplustes olevad šokolaadid ei kustuta magusaisu vaid hoopis suurendab seda. Miks? Seda seetõttu, et neis on kakaosisaldus minimaalne ja lisatud on palju suhkrut + kõikvõimalikud lisa- ja sidusained.

Šokolaadid kus on kakaod vähemalt 70% ja rohkem kustutavad magusaisu, mitte ei tekita seda. Seega, kui kodus šokolaadi teha ei viitsi ja plaan ikka edasi kauplustest neid osta, sellisel juhul soovitan soojalt muretseda neid šokokolaade, millede kakaosisaldus on vähemalt 70%.  Kuid kodune šokolaad ei ole võrreldav kauplustes müüdavatega.

Võtan võrdluseks ühe oma kunagise lemmiku Kalevi šokolaad kirsitükkidega, selle koostisosad on (võetud Kalevi enda kodulehelt): suhkur, kakaomass, vähendatud rasvasisaldusega kakaopulber, kakaovõi, kirsipüree 4%, õunapüree, fruktoosiglükoosisiirup, riisijahu, taimne rasv, želeeriv aine (pektiin), happesuse regulaator (sidrunhape), emulgaator (sojaletsitiin), lõhnaja maitseaine. Kakao sisaldus vähemalt 47%. Hoida kuivas ja jahedas (18±3°С). Võib sisaldada vähesel määral erinevaid pähkleid, munatooteid, piimatooteid, gluteeni (mismõttes). Milleks on vaja ühele šokolaadile nii palju erinevaid koostisosi, kui saab hakkama ka palju vähema ning puhtama koostisega ning lõpptulemus saab olema kordi maitsvam. Koduse šokolaadi tegemiseks kulub maksimaalselt 30 minutit, ei ole ju palju, et valmistada endale üks maitsev lemmik.

Kodune šokolaad

Kodune šokolaad

  • kookosrasv / toorkakaovõi 100 g
    (oleneb, kumb parasjagu käepärast on, loomulikult on kakaovõiga parem, aga ka kookosrasvaga jääb super)
  • toorkakao 3-6 tl (pulbrina)
    kakaosisaldus oleneb sellest, kui tumedat šokolaadi tahate saada.
  • mesi / stevia / datlipasta
    (magustamiseks valida endale sobiv, mina eelistan mett)
  • peotäis goji marju / rosinaid /muid kuivatatud marju / puuviljatükke
    (vastavalt soovile võib lisada ka muid kuivatatud puuviljatükke nt. ananass, aprikoos, ebaküdoonia, maasikas, vaarikas jne)
  • hakitud pähklid 75-100 ml
    (kreeka, brasiilia, metsa, pekaani, mandlid, vms). Mitte kasutada maapähkleid!
  • vanilje
    (puhas vanilje pulber või vanilje essents, mitte vanillsuhkur)

Soovi korral võib juurde lisada kas

  • 1 tl kaarobipulbrit
  • 1 tl makapulbrit
  • 1 tl lucuma pulber

Need annavad šokolaadile veel eriti hea ning huvitava nüansi. Kasutada neid eraldi või koos, kuidas endale rohkem meeldib. Hetkel oli meil kaarob otsas ja teisi pole soetanud. Kindlasti teen proovi ka nendega.

Sulatada madalal kuumusel rasvaine ning segada sisse toorkakao ja magusaine vastavalt soovile, kui magusat tahetakse saada. Segada hoolega ühtlaseks massiks, lisada goji marjad või rosinad ja pähklid, soovi korral ka vanilje. Kui kasutate lisaaineid, siis nüüd on õige aeg sisse segada ka kaarob, maka, või lucuma.

Katta väike äärtega küpsetusanum fooliumiga ning valada saadud segu fooliumile, siluda kenasti ühtlaseks ja tõsta segu 15 minutiks sügavkülma. Head nautimist, tulemus on vapustavalt maitsev.

Lakse aga fantaasial lennata ning katsetage erinevate maitsete ja lisanditega: nt chilli, cayenne, ingver jne.

 

Eelmine artikkelAspartaam seostati leukeemia ja lümfoomiga
Järgmine artikkelKeemiaravi pettus – pärast ravi levib vähk kiiremini?
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

12 KOMMENTAARI

  1. Proovisin ka selle šokolaadi tegemise ise ära. Väga maitsev tuli. Tahtsin ainult uurida, et kus seda hoidma peab (kuna mesi teeb selle ühelt küljelt pehmemaks)? Kas külmkapis võib hoida? Või kas üldse peab šokolaad pealt pehmem (veniv) jääma?

  2. Eks ta nii olegi, kodune on miljon korda parem ja lihtsalt tuleb fantaasia tööle panna, mida lisandiks kasutada.

  3. Kookosrasv sulab juba toatemperatuuril ja eriti hästi veel näppude vahel. Sellepärast on kakaovõi tunduvalt parem valik. Mina kasutan kakaomassi ehk 100% šololaadi ja "lahjendan" siis vastavalt tujule jaanikaunapulbri (eriti soovitav lastele antava šokolaadi puhul), mee, kakaovõi ja kookosrasvaga, viimane annab kena läike ja muudab pehmemaks (puhas kakaomass on üsna raskesti tükeldatav). Ja kui baas on valmis, siis lisanditeks pähklid, kuivatatud marjad, kommidesse ka kaneel, cayenne pipar, šokolaaditahvli peale meresool no ja nii edasi :) täidisega kommid, kihilised kommid- kuidas parasjagu tuju tuleb ja mida kodus juhtub olema.
    Tõsi, peale seda, kui ise hakkasin tegema, poe omi enam ei himusta…

  4. Täna pakuti Kalevi šokolaadi – jaiks, kui magus… See ei kõlba minu meelest enam üldse süüa, vähemalt pärast kodust varianti.

Vasta Eliise Klaamas-le Tühistada vastus

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi