Jaanid ja kaal

0
3208

Nüüdseks on kõigil jaanituli tehtud ja ka kõhud head paremat täis pikitud. Küsin siinkohal, kuidas ennast tunnete? Mina tunnen ennast suurepäraselt, pole ennast mõttetult täis puukinud ega ka nälga jäänud. Mis siis oli meie jaanigrilli juures?

Kokku saime 8,6 kg imemaitsvat ning neljas erinevas maitses küülikuliha. Sain küll fotod teha siis, kui lihad veel marinaadis olid, aga vot pärast enam mitte, need hingati imekiirelt sisse. Ja väike vihje lisaks, isegi magusaamps ei puudunud.

Ja eilseks kaalunumbriks näitas minu kallis kaal 72,7 kg (kaal, mida ma pole kunagi armastanud, hakkab mulle järjest enam meeldima). Seega kahe nädalaga -1,7 kg, pole paha, või mis. Kui arvesse võtta seda, et selle kahe nädala jooksul on minu ainsaks trenniks olnud kaks päeva järjest  paar tundi vahelduva eduga kükitamist (sai nimelt farmis loomi pildistatud) ja seekord võtsin ennast kätte ja täiesti vabatahtlikult ning otsustasin istumise asemel kükitada. Oi küll see oli mõnus. Ennevanasti selleks mul energiat ei jagunud. Nüüd ei saanud arugi, see tuli nii iseenesest mõistetavalt ning ülimalt loomulikult.

Tagasi jaanilaua juurde. Millest siis koosnes meie jaanilaud.

Sinepi-jogurti marinaadis küüliku filee šašlõkk

  • ca 1,7  kg fileed või kintsuliha
  • 300 g maitsestamata jogurtit ilma lisaaineteta (naturaalset juuretise, mitte tärklisega)
  • kvaliteetset sinepit maitse järgi (kasutasin inglise sinepit sinepiseemnetega)
  • 3-4 korraliku suurusega küüslaugu küünt (pressitud)
  • soola
  • pipart

Valmistamine

Tükelda välisfilee või kintsuliha parajateks kuubikuteks. Vala peale naturaalne maitsestamata jogurt, pressi sisse küüslaugud (kui sa küüslauku ei armasta, siis võid selle välja jätta) ja lisa maitse järgi sinepit (kasutasin ca 3 sl), veidi soola ja pipart ning sega kogu saadud segu omavahel koos lihaga. Aseta lihad paariks päevaks külma maitsestuma aegajalt lihasid segades. Grilli tavapäraselt vardas, kõrvale paku toorsalatit. Head nautimist!

Küüliku šašlõkk

  • ca 2,3 kg küüliku fileed või kintsuliha
  • 2 suurt sibulat
  • 2-3 suurt küüslaugu küünt (pressitud)
  • soola
  • pipart
  • 2 sidruni mahl
  • ca 3 sl oliivõli

Valmistamine

Tükelda filee või kintsutükid parajateks kuubikuteks. Koori sibulad ning lõika need ketasteks. Kalla kettad lihale, pressi soovi korral lisaks küüslaugu küüned, lisa soola ja pipart. Pressi lihale peale kahe siduruni mahl ning lõpuks lisa oliivõli. Sega kõik hoolikalt läbi ning jäta paariks päevaks maitsestuma, aegajalt liha segades. Grilli traditsionaalselt vardas, kõrvale paku toorsalatit. Mõnusat nautimist!

Küülik mango ja apelsinipürees tilga tšilliga

  • ca 2,5 kg küüliku kintsusid
  • 4 apelsini
  • 1 mango
  • ca 0,5-1 tšillikaun (või ca 100 ml sweet chilli kastet)
  • soola

Valmistamine

Suuremad kintsud poolita nii, et kõik tükid jääksid enamvähem ühesuurused. Pese tšillikaun, eemalda seemned, kui ei soovi väga krehvtist marinaadi, tükelda tšillikaun peeneks kuubikuteks. Pese, koori mango ja apelsinid. Mangol eemalda kivi ning lõika tükkideks, apelsinid tükelda ning püreesta mango koos apelsinidega ning lisa tšillitükid või vala juurde sweet chilli kaste ja maitse järgi soola. Sega läbi ning vala kintsudele, sega hoolikalt läbi ning aseta paariks päevaks maitsestuma, aegajalt kintsusid marinaadis keerates. Grilli madalal kuumusel seni, kuni kintsud valmis. Kuna kont on sees, siis grillimine võtab kauem aega. Kõrvale paku toorsalatit. Head maitseelamust! Hiljem võid järgi jäänud marinaadi pliidil chutney´ks keeta.

Ingveri-jogurti marinaadis küüliku abaluud

  • ca 2,1 kg küüliku abaluu tükke
  • ca 300 g maitsestamata naturaalset  tärkliseta jogurtit (sobib väga hästi ka kreeka või türgi jogurt)
  • ca 50 g ingverit purustada
  • 3-4 suuremat küüslaugu küünt
  • soola
  • pipart

Valmistamine

Eemalda esikäppadelt küünarliigesed ning jäta alles abaluu osad. Pese ja koori ingver ning purusta see kas küüslaugupressis või saumikseriga ning lisa jogurtile. Vala lihale jogurt, kindlasti vali 100% naturaalne jogurt ilma lisandite ja tärkliseta, soovi korral sobib selleks ka väga hästi kreeka või türgi jogurt.  Pressi soovi korral jogurtisse veel suuremad küüslaugud. Lisa maitse järgi soola ning pipart. Lase lihal paar päeva jahedas  maitsestuda ning aegajalt keera liha marinaadis. Grilli tavapäraselt, tahab veidi kauem grillil olla, kuna kont sees ei võta kuumust kohe juurde. Mõnusat nautimist!

Ja viimaks rullbiskviit

Meie viimased küpsetamised on kõik toimunud ju suhkru ja tavapärase jahuta, ega siis seekordki midagi teisiti olnud.

  • 10 muna vahustada
  • 100 g kivideta datleid
  • 100 ml kuuma vett
  • 1/2 – 3/4 tassi jahvatatud mandleid
  • 1/2 -3/4 tassi kookoshelbeid
  • 2 tl küpsetuspulbrit

Valmistamine

Pane kivideta datlid 100 ml kuuma veega ligunema ca´ tunniks ajaks. Püreesta datlid, vahusta munad. Datlipüreele lisa jahvatatud mandlid, kookoshelbed ning küpsetuspulber. Sega need omavahel korralikult läbi. Lisa veidi munavahtu ning sega kergelt alt-ülesse liigutades vaht püreega läbi. Lisa ülejäänud vaht ning sega see omakorda püreega läbi, vaata ainult, et üle ei sega, muidu kukub vaht kokku.

Vala saadud segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 200 C juures ca´20-25 minutit. Valmis biskviit on vetruv ning kuldpruun. Eemalda biskviit ahjust ning keera koos küpsetuspaberiga rulli ja pane saadud rull jahtuma. Seni kuni rull jahtub valmista kreem.

Kohupiimakreem puuviljadega

Kuna valmistasin kreemi suuremas koguses, et järgmine päev veel hea oleks sellega  maiustada, siis täpseid koguseid biskviidile öelda ei oska. Panen siia suurema koguse kreemi retsepti, mida ise tegin.

  • 600 g kohupiima (suhkruta)
  • 600 ml 35% rõõska koort
  • 3-4 suurt banaani
  • 300 g maasikaid (mustikaid) kasutasin maasikate ja mustikate külmutatud segu
  • soovi korral võid lisada ka želatiini, saad paksema segu, mida on parem ja korraga rohkem võimalik rullbiskviidi vahele keerata.

Valmistamine

Vahusta kohupiim rõõsa koorega vahuks. Püreeri banaanid koos marjadega ning lisa saadud segu kohupiimavahule. Sega läbi. Aseta külma maitsestuma ning veidi tahenema.

Kui valminud rull on jahtunud, keera see paberiga koos lahti. Pane vahele vajalik kogus kreemi ning keera otsast uuesti kokku. Mässi rull samasse küpsetuspaberisse või fooliumisse ning aseta vähemalt paariks tunniks külma settima. Mõnusat kerget magusaampsu!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here