Pähklivõi

1
19923

Oled meeletu magusamaias, samas tahad kaalust alla võtta, dilemma missugune? Kõige parem magusaisu leevendaja on loomulikult vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaad, aga ka pähklivõi, ainult, et siin on konks. Reeglina on kauplustes saadaval maapähklivõid, aga see on paleotoitumise juures keelatud ja mandlivõi maksab nii meeletult palju looduspoodides, et seda ei raatsi osta.

Tumeda röstiga pähklivõi
Tumeda röstiga pähklivõi

Et seda dilemmat lahendada olen kodus teinud mitmeid kordi imehead pähklivõid, mis iga kord tuleb erinev nii värvuselt, konsistentsilt ja ka maitselt. Kõik oleneb sellest, milliseid pähkleid kasutada, kui kaua neid röstida ja palju lisada mett ja kookosrasva või pähkliõli. Näiteks vasaklpoolsel fotol on röst tumedam (loe: pähklid ununesid kauemaks ahju) ja seekord ei lisanud üldse mingit õli, kogu toodang on puhtast pähklitest ja et või mõnusam ning magusam oleks, sai lisatud veidi mett.

Heleda röstiga pähklivõi
Heleda röstiga pähklivõi

Seevastu parempoolsel pildil on röst jällegi väga tagasihoidlik ja ka siin ei ole lisatud õli juurde. Ainult pähklid ja mesi.

Nüüd siis tänase retsepti juurde, mille järgi tegin uue laari pähklivõid ja selle tekstuur on mõnusalt pehme ning selline meeldib mulle endale kõige enam. Kuigi röstida oleks võinud veidi kauem, oleks saanud mõnusama ning tumedama või ja ka mõnusa tugevama maitse. Mida kauem röstida, seda intensiivsem on maitse, aga selle röstimisega peab ka väga ettevaatlik olema, sest pähklid on kiired kõrbema minema.

Kodune pähklivõi
Kodune pähklivõi

Kodune pähklivõi

  • 300 g soovitud pähkleid (kasutasin metsapähkleid)
  • 2 sl mett
  • 2 sl kookosrasva või pähkliõli (kasutasin kookosõli)

Pähklid röstida vastavalt soovile, jahutada ja koored eemaldada. Koored tulevad kiirest maha, kui jahtunud röstitud pähkleid käte vahel hõõruda, enamus koort tuleb maha ja see natukene, mis sinna alles jääb, võib seal täiesti rahulikult olla.

Jahtunud ja kooritud pähklid asetada köögikombaini ja purustada nad alguses jääpurustaja või pulseerival režiimil. Kui pähklid on purustatud, siis keerata köögikombaini kiirus peaaegu maksimumini ning püreestada seni kuni hakkab eralduma õli ja segu muutub terajast kleepjaks. Selleks kulub ca 2 – 5 minutit oleneb köögikombaini võimsusest. Lasta veel minut või paar töötada ning lisada mesi ja kookosrasv/õli või pähkliõli. Kui soovida vedelamat tulemust, siis lisada lusikatäis või paar ekstra õli või rasva juurde. Mulle meeldib kasutada külmpressitud kookosõli (see on oma maitselt ja ka lõhnalt intensiivse kookosese maitsega – kui ei meeldi kookose maitse, siis kasutada neutraalset kreeka pähkli õli). Püreerida veel paar minutit ja valmis ta ongi. Ettevaatlik peab olema ka sellega, et seda üle ei püreeri – kui pähklitest eraldub liiga palju õli, siis jääb tulemus kõva, mille peale koguneb pähkliõli. Süüa kõlbab ideaalselt, aga lihtsalt küpsetamisel enam abiks ei ole, pigem tüliks.

Minu esimene pähklivõi sai tehtud aasta tagasi vana ja nõrga kombainiga ja just selline kõva ta tuligi, millele kogunes õli peale. Pähklivõi söödi kenasti ära, pigem oli see pähklikomm. Kuna pähklid olid liiga palju õli välja andnud ning kogu või muutus kõvaks, siis selle tulemusena muutus ka või mõrkjaks. Samas, ega see söömist seganud. Üleliigse õli, mis võile kogunes, selle kasutasin kenasti nahaniisutajana ära.

Eks katsetamised teevad meistriks ja teilegi mõnusat katsetamist. Et saada oma lemmikmaitseid, siis võib seda kombineerida töötlemise käigus veel toorkakaoga, kaarobi jts maitsetega. Lihtsalt andke fantaasiale voli ja nautige oma maiust.

Pähklivõid on hea panna erinevatesse küpsetistesse, ka smuutidesse, annavad neile mõnusa pähklise ning tummise maitse.

 

HINNANG
Valmistamine
Hind
Maitse
JAGA
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here