Tee ise kookospiima

5
9933

Kes on kookospiima oma toitude juures kasutanud, teab täpselt, kui kallis see lõbu on. Aga tegelikult on seda võimalik ka ise teha ja märksa odavamalt, kui poes kättesaadav. Ei väidagi, et see aega ei nõua – nõuab küll, aga ei midagi keerulist või kontimurdvat. Lisaks saad ise reguleerida, kui rammusat kookospiima tahad, kas joomiseks või küpsetamiseks. Ise tarvitan kookospiima kokkamiseks, ei joo seda – meeldib juua naturaalset lehmapiima.

Mida siis selleks vaja läheb? Tegelikult ei midagi muud kui kookoshelbeid ja vett – nii lihtne see ongi.

Kookospiim pähklist

  • 2 kookospähklit
  • 3 – 4 c (tassi 708 – 944 ml) filtreeritud või keedetud vett (soovitavalt kuum). Vee kogus oleneb sellest, kui paksu piima soov saada on, kas joomiseks või küpsetamiseks.

Kui kasutad kookospähkleid, siis otsi poest selline, mida kõrva ääres loksutades kuuled loksuvat heli. See tähendab, et oled saanud õige ja valmis kookospähkli. Soovitan kasutada kuuma vett, siis saad rikkalikuma kookospiima, kookosrasvad eralduvad paremini ja piim jääb kreemisem. Mina kasutasin sellel korral jahutatud keedetud vett. Saab ka nii.

Valmistamine kookospähklist

Läbista terava ning tugeva noa või kruvikeerajaga kookospähkli “silmad” ning kurna kookosest tulev vesi blenderisse või kaussi. Kata pähkel köögirätikuga ning siis purusta kookospähkel haamri või taignarulliga ning terava noaga kraabi kookosliha pähklist välja. Kui viljaliha külge jäävad mõned pruunid pähkli niidid, siis need tuleb eemaldada.

Pane saadud viljaliha koos kookosppähklist tulnud vedelikuga blenderisse ja lisa veel 3-4 tassi soovitavalt kuuma vett. Mikserda seni kuni segu muutub ühtlaseks kreemiseks vedelikuks (ca 5 minutit täisvõimsusel). Kurna saadud vedelik läbi kurnalapi kaussi. Pigista kurnalapist ka kookosmass piimast tühjaks. Vala saadud segu laua suuga purki, saad selle järgmisel päeval lihtsamalt kätte. Aseta purk külma edaspidiseks tarvitamiseks.

Kookospiim kookoshelvestest

  • 2 tassi 472 ml kookoshelbeid
  • 3-4 tassi vett (708 – 944 ml) Vee kogus oleneb sellest, kui paksu piima on soov saada. Kas joomiseks või küpsetamiseks. Küpsetamiseks kasuta vähem vett.

Valmistamine

Vala kookoshelbed blenderisse ning  vala peale vesi ja lase neil settida vähemalt 4 tundi, parem kui lased seista üleöö. Vahel võid vajadusel blenderi korraks tööle panna, et kookoshelbed paremini seguneksid. Kui oled hoidnud kookoshelbeid leos paraja aja, siis pane blender täisvõimsusel tööle ca viieks minutiks. Segu muutub ühtlaseks piimjaks massiks. Kurna saadud segu läbi kurnalapi kaussi. Pigista kurnalapis olevast massist niipalju piima välja, kui veel võimalik ning vala saadud segu  laia suuga purki. Mina panin selle pudelisse ning hommikul oli selle kättesaamine paras peavalu. Aseta purk külma oma aega ootama.

Saadud kookosmassi võid anda kanadele, ära visata või hoida alles järgmisel päeval tehtavate küpsetiste tarbeks. Ainus asi on selles, et pärast piimaks tegemist on saadud mass maitsetu.

PS! Kuna koduses kookospiimas puuduvad säilitusained, siis see ei säili kapis üle viie päeva.

 

JAGA
Eelmine artikkelTee ise külmarohi “citrosept”
Järgmine artikkelTee ise maitsevesi
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

5 KOMMENTAARI

  1. Olen teinud ise ka kookospiima ga natuke teistemoodi.Minu retsept oli selline: 1 kookospähkel puhastada ja koorida, riivida.Riivitud helvestele vala peale u 300-400 ml keeva vett ja lasta tõmmata u 5 minutit.Seejärel kurna ja ongi valmis:)

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here