Küüslauk: tõestatud 100 korda efektiivsem, kui antibiootikumid

11
9314

Oluline järeldus Washingtoni ülikooli poolt (WSU) näitas, et küüslauk on toidu vahendusel levivaid haigusi põhjustavate bakterite vastu võitlemisel 100 korda tõhusam kahest kõige populaarsemast antibiootikumist.

Nende töö ilmus hiljuti ajakirjas Antimikroobne Keemiaravi autori varasemate uuringute “Rakendatud ja keskkonna mikrobioloogia” järelkajana, mis näitas veenvalt, et küüslaugu kontsentraat pärssis efektiivselt Campylobakter jejuni  kasvu. Küüslauk on ilmselt maailma kõige võimsam toit. See on ka üks põhjus, miks inimesed, kes söövad Vahemeremaade toite, elavad kaua ja tervislikult. Lisaks “esineb” küüslauk võimsalt ka laboriuuringutes.

Ettekande peaautor ja doktorikraadiga  teadlane Xiaonan Lu ütles: ” See uurimustöö on mulle väga põnev, kuna selle ühendiga on võimalik vähendada haigusttekitavaid baktereid nii keskkonnas kui ka toiduvarudes.” Üks kõige huvitavam hiljutisi järeldusi on, et küüslauk suurendab organismis üldist antioksüdantide taset. Teaduslikult tuntud Allum sativa – küüslauk on kuulus kogu oma ajaloo vältel oma võimega võidelda viiruste ja bakteritega.

Louis Pasteur märkis 1858. aastal, et vaatluse all olevad bakterid surid, kui neid oli kastetud küüslauguga. Alates keskajast, on küüslauku kasutatud haavade raviks. Küüslauk kas jahvatati või viilutati ning asetati otseselt haavale vältimaks ja pidurdamaks erinevaid infektsioone. Venelased viitavad küüslaugule kui vene penitsilliinile.

Saif Michael Konkel, Campylobakter jejuni uurimustöö kaasautor (25 aastane) ütles: ” See on esimene samm sekkumise strateegia arendamise või mõtlemise suunas.”

Konkel´i ütluse kohaselt on peamiseks toidu vahendusel bakteriaalseks haigustekitajaks nii Ameerikas kui ka terves maailmas just Campylobakter. Ameerika Tauditõrje ja Ennetuse keskuse kohaselt on igal aastal 2,4 miljonit ameeriklast mõjutatud sellistest sümptomitest nagu kõhulahtisus, kõhuvalu, krambid ja palavik. Bakterid on vastutajad ligi kolmandikul juhtudest ka harvaesineva paralüüsi tekitava haiguse Guillain-Barré sündroom (GBS) puhul.

Diallüüldisulfiid on väävelorgaaniline ühend, mis on saadud küüslaugu ja mõningate teiste Allium perekonna taimede poolt. Seda toodetakse allitsiini lagunemise ajal, mis vabaneb pärast küüslaugu purustamist. Lu ja tema kolleegid vaatasid diallüül vesiniksulfiidi võimet tappa baktereid, kui need on kaetud limase kaitsekilega, mis muudab antibiootikumid 1000 x resistentsemaks kui vabalt ujuvad bakterirakud. Nad leidsid ühendid, mis tungivad kergesti läbi bakterit kaitsva kile ning tapavad bakterirakke ühendades neid väävlit sisaldavate ensüümidega, hiljem muudavad nad ensüümi funktsiooni  ning sulgevad tõhusalt raku ainevahetuse.

Teadlased leidsid, et diallüül vesiniksulfiid on 100 korda efektiivsem kui antibiootikumid erütromütsiin ja tsiprofloksatsiin ja töötas sageli ülikiirelt. Lu ja tema kollegide WSUst  kaks varasemat tööd avaldati 2012. aastal Rakendatud ja Keskkonna Mikrobioloogia ning Analüütiline Keemia, kus leiti et diallüülvesiniksulfiid ja teised väävelorgaanilised ühendid tapavad tõhusalt olulise osa toidust põhjustatud patogeene nt Listeria monocytogenes ja Escherichia coli O157:H7.

C.jejuni bakter
Elektronmikroskoobi pilt, kus Campylobakter jejuni ilma (a) pärast (b) väävelorgaanilise ühendiga töötlemist (diallüül vesiniksulfiidiga) saadud küüslaugust (Allium sativum).

Konkel ütles: “Diallüül vesiniksulfiid võib olla kasulik vähendamaks keskkonnas esinevaid Campylobaktereid ning sellega võiks puhastada toiduainete töötlemisel kasutatavaid seadmeid.”

“Diallüül vesiniksulfiid võiks paljud toiduained söömiseks ohutumaks muuta.” ütles Lu toiduteaduse doktorikraadi nõustaja ja kõigi kolme artikli kaasautor Barbara Rasco. “Seda saab kasutada toiduvalmistamise pinna puhastamisel ja ka säilitusainena pakendatud toiduainete nagu kartul, pasta, salatid, kapsasalatid ja deli liha pakendamisel. See mitte ainult ei pikenda säilivusaega, kuid vähendab ka oluliselt halbade bakterite potentsiaalset kasvu.”

Looduslikku ainet on ühtlasi võimalik toota ka ilma haigestumist vähendavaid omadusi kahjustavaid kahjulikke kemikaale kunstlikult manustamata.

Irooniline on see, et paljud teadlased arvavad, et antibiootikumid võivad olla üks paljudest põhjustest, mis aitavad kaasa väikelaste seedetrakti sulgusele.

 Allikas.

Lisaks

Küüslaugu kasutusi

Kas teate, et küüslaugu lõhna on võimalik peita, aga saada temast  ikka kõik vajalik kätte? Kuidas?

Kui soovite küüslauku tarvitada, aga ei soovi pärast selle järgi lõhnata, siis mässi küüslauguküüs rohelise juurvilja lehe sisse nt lehtkapsas, petersell ja pressi/purusta siis või lase läbi mahlapressi.

 

11 KOMMENTAARI

  1. Margereta Riit….siis kui sellised asjad panevad vähi vohama, siis tuleb kahjulikud asjad maha jätta.
    Igas inimeses on sünnist saati vähike sees, kellele mõjub halvasti, kellele üldse mitte.

  2. Igal aastal varustan oma peret 3-4 kilo küüslauguga ja see kogus on ära tarvitatud ja jagatud, vastasel korral poleks elu siin saastatud maailmas võimalik.Tänan selle valgustava artikli eest ja soovin Teie kirjutisi ka edaspidi saada ja teha kaastööd.Olen meedik ja kogemusi on igas “vallas”.Tervitab Velda.

  3. pole kuulnud ega lugenud,et küüslauk paneb vähirakud vohama.Aga igasugune alkohol,isegi õlu ja punane vein teeb seda

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here