Looduslikult parasiitide vastu

4
18859

Toitumine, mis hõlmab endaga rafineeritud süsivesikuid (suhkrud), pooltoorest liha, toorest kala (sushi) ja ka mitte piisavalt pestud puu- ning juurvilju, on ideaalseks keskkonnaks parasiitidele, kes armastavad elada meie kehades.

Parasiidid võivad põhjustada erinevaid tervisehäireid nagu: kõhupuhitus, kõhukrambid, kõhulahtisus, allergia, päraku sügelus, aneemia, vastuvõtlik immuunsüsteem, lima või verd väljaheidetes ja isegi mõjutada meeleolu depressiooni või ärevushäirete näol. Nende nö üleskorjamine on ääretult lihtne – halva hügieeniga restoran, välismaine puhkus ebapuhta joogiveega, basseinid, lemmikloomad või muud loomad.

Mõned kõige levinumad parasiidid, millesse võidakse kergelt nakatuda:

  1. Giardia lamblia
  2. Cryptosporidium parvum
  3. Enteromoeba coli
  4. Entamoeba histolytica
  5. Dientomeba fragilis
  6. Blastocystis Hominis
  7. Endolimax Nana

Nüüd nimekiri 10st toiduainest, mille soovitame oma menüüsse kaasata, et neist väikestest soovimatutest elukatest looduslikul teel vabaneda.

1. Kõrvitsaseemned

Kõrvitsaseemned ehk pepitas – foto: naturalone.org

Kui teha kõrvitsast süüa, siis ärge visake seemneid ära, vaid eemaldage need, peske kenasti puhtaks ning asetage seemned paariks päevaks õhu kätte kuivama. Pärast kuivamist, asetada seemned õhukindlasse konteinerisse  ning süüa neid toorelt esimese asjana igal hommikul.

Kui toored kõrvitsaseemned ei maitse, siis võib neid ahjus röstida 150 C juures 30 minutit. Röstida vähese kookosrasvaga ning maitsestada kaneeli, nelgi ja muskaatpähkliga.

Seemnetest saab salatile maitsva ja mõnusa krõmpsuva lisandi.

Hommikuseks toonikuks võib jahvatada kõrvitsaseemneid koos arbuusiseemnetega, millele lisada aaloe mahla ning juua seda igal hommikul tühja kõhuga.

Imemaitsva salatikastme saab, kui jahvatad kõrvitsaseemned, lisada purustatud küüslauk ja uhmerdatud värsket peterselli- ning koriandrilehti. Segada saadud segu külmpressitud ekstra virgin oliivõliga ja nautida salatil.

2. Kookospähklid

Kookospähkel, foto: oodora.com

Kookospähklid pakuvad rasvhappeid ja meile väga vajalikku lauriinhapet. Teine lauriinhappe rikkalik allikas on imetava ema rinnapiim. Kui lauriinhapet seeditakse, siis muudetakse see selle käigus monolauriinhappeks, mis omakorda tabab või inaktiveerib algloomad nagu ümarussid ja Giardia lamblia. Paelusside korral on soovitav juua ära korraga ühe kookospähkli mahl/vesi ja süüa igal hommiku ära selle sisu, sellest jagub ca 4 tunniks, enne kui lõunat süüa.

3. Granaatõun

Granaatõun, foto: wecanky.org

Granaatõun on nii magus kui hapu ja seda hooajal igapäevaselt süüa 1-3 õuna päevas, aitab hävitada erinevaid sooleparasiite.

 4. Papaya

Papaya, foto: flickr.com

Just sellel puuviljal on eriline omadus hävitada usse. Enim hävitab see sooleparasiite ja paelusse. Suurendada parasiitide tõrje efektiivsust, soovitatakse papayal eemaldada koor ning leotada papayat ööpäev õunasiidri äädikas. Seejärel süüa iga päev 225 grammi  marineeritud papayat ning juua 59 ml õunasiidriäädika leotist, seda kõike neljal järjestikusel päeval.

Reisidel on ennetavaks raviks see, kui süüa igal hommikul tühja kõhuga supilusikatäis papaya seemneid. Kui juba on parasiidid, siis tuleb protseduuri korrata terve nädala jooksul, teha nädalane paus ning korrata veel üks nädal. Oluline on seemned läbi närida. Kui seemned ei maitse, siis võib neid väga hästi kasutada  muhedikes.

5. Küüslauk

Küüslauk, foto: fennelandfern.co.uk

Kui küüslauk meeldib endale ja ka partnerile (töökoht võimaldab), siis süüa igal hommikul esimese asjana üks küüslauguküüs. Küüslaugu tükeldamine, pressimine muudab küüslaugus oleva fütokeemilise alliini allitsiiniks, mis teebki küüslaugu eriti tervisele kasulikuks.

Kui küüslauk tundub liiga terav, siis teha hummust: purustada 2 küüslauguküünt, 350 g konserveeritud kikerherneid, 2 sl tahinit, 2 sl extra virgin oliivõli ja 3 sl sidrunimahla. Püreerida korraga kõik koostisosad ning nautida.

Küüslauk annab juurviljamahladele erilise maitse. Kui ei soovi saada mahlale tugevat küüslaugumaitset, siis aitab see, kui kooritud küüslauguküüned mässida petersellilehtedesse ja lasta esimesena läbi pressi. Klorofüll suudab siduda nii mõnedki tugevad lõhnad ja maitsed enne, kui lisada juurde teised juurviljad.

6. Mädarõigas

Mädarõigas foto:bumblebeeblog.com

Mädarõigas on suurepärane abimees toidust tingitud haigustele ja ka ussidele. Kuulub kapsa perekonda ning on iidne ravimtaim Ida-Euroopas. Egiptlased ja iidsed kreeklased olid kärmed väärtustama mädarõika raviomadusi.

Kui mädarõigast lõigata, siis vabaneb temast antibakteriaalne koostisosa  allüülisotiotsünaadina ehk allüülsinepiõlina. Kui mädarõigast riivida, siis teha seda võimalusel värskes õhus või äärmisel juhul avatud aknaga ruumis, et mädarõikaaurud ei põletaks silmi ja nina.

Lisades suppidesse teelusikatäis mädarõigast, annab suppidele kerge aga üllatava maitsenüansi.

Saamaks teravmagusat kastet kala või krevettidele, lisada riivitud mädarõikasegu Dijon sinepile ning punasesõstramarmelaadile.

7. Tüümian

Tüümian, foto: loveofherbs.co.uk

Thymus tähendab kreeka keeles “julgus”, samas tähendab ka “fumigeerumist”, mis võibki olla asjakohane seos tema võimet puhastada organism parasiitidest. Süüa regulaarselt tüümiani võrseid ning juua igal hommikul ja õhtul tass tüümiani teed.

Kastmeks või marinaadiks jätta nädalaks seisma kokkusegatud värske küüslauk, tüümian ja extra virgin oliivõli.

8. Cayenne pipar

Cayenne pipar, foto: recipesforsalsa.com

Cayanne pipar on vürts, mis on suguluses magusa punase tšillipipraga, kasutatakse laialdaselt Mehhiko ja Aasia köökides. Botaaniliselt tuntud ka Capsicumi nimetuse järgi, mis tuleneb  kreeka sõnast “hammustama”. Kui cayenne pipraga maitsestada toitu, siis annab see toidule palju juurde. Kui maitsestada cayenne piparaga, siis alustada väikestest kogustest, enne kui lisada juurde.

9. Mõru melon

Mõru melon, foto: photo-dictionary.com

Mõru melon näeb välja nagu üks väga inetu kurk. Mõru melon on aasia köökides väga tuntud, nüüdseks on lääne maailma köögid ka selle vilja maitsega harjunud ning selle kasutusele võtnud.

Hiina meditsiin kasutab mõrudaid toite selleks, et parasiitidest lahti saada – aitab hästi Candida ülekasvu ning sooleparasiitide puhul. Kui te ei suuda selle vilja maitsega harjuda, aga ikkagi soovite saada kasu selle meditsiinilisest omadustest, siis võtta 60 ml vilja mahla shottidena/pisikeste pitsidena.

10. Roheline sibul

Roheline sibul, foto: taproduce.com

Täpselt nagu küüslauk, vabastab ka sibul lõigates või purustades aminohapet alliini.

Vihje sibula tükeldamisel, et vältida “nutuseid silmi”, mis on põhjustatud sibulas olevate väävelühendite poolt, on hoida sibulaid enne töötlemist tund aega külmikus ning lõikamiseks kasutada üliteravat nuga.

Antiparasiidseks toonikuks – pressida mahl sibula valgetest osadest, millele lisada 2 teelusikatäit seesamiseemne õli. Sisse võtta kaks korda päevas tühja kõhuga.

Loomulikult ei pea kõiki neid korraga tarbima. Teha endale sobiv valik ja tarvitada seda, soovi korral võib neid koostisosi vahetada, et päris ära ei tüdineks.

4 KOMMENTAARI

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here