Miks peaksid alustama oma hommikuid chia-pudinguga

1
16315

Olen chia seemnetest varasemalt juba kirjutanud. Kuna nüüd olen vaikselt toortoidule üleminekut harjutanud, siis mõtlesin, et äkki soovid samuti oma hommikuid alustada millegi ülimalt tervisliku, äärmiselt kasuliku ning maitsvaga. Viimasel ajal olen oma päevi alustanud suure kausitäie värsketest puuviljadest tehtud salatiga. Samas tekkis tahtmine midagi nagu juurde saada ja chia seemned on selleks suurepärane lahendus.

Foto: Robert B. Mitchell
Foto: Robert B. Mitchell

Nagu juba tead, siis chia seemned on gluteenivabad, pungil kiudainetest, on looduses leiduvate seemnete seas kõrgeima omega-3 rasvhapete sisaldusega. Lisaks leidub neis rohkelt aminohapet trüptofaani, aminohapete eelkäijat serotoniini, mis on teadaolevalt “õnnehormoon”. Chia seemned on suurepärased raua, magneesiumi, kaltsiumi ja foolhappe allikad. Tänu nende imetabasele võimele imada vedelikku nagu käsn, on nad taimetoitlastele küpsetamisel abiks, sest chia seemned on suurepärased muna ja sidusainete asendajad. Ka aitavad need seemned seedimise käigus kehast välja viia mürke, kus nad peavad seedetraktis kinni kõik halvad asjad ja juhivad need organismist välja.

Chia-puding pole ainult madala kalorsusega maius, vaid ka äärmiselt toitev ja energiarikas hommikueine või ka ideaalne magusroog peale õhtusööki. Oma ideaalse imamisvõimega (ja seda kuumutamata) on nad ideaalsed toidu paksendajad nii toortoitudes kui ka kastmetes. Kui sulle meeldib hommikuti smuutisid juua, siis soovitan lisada oma smuutidele just chia seemneid. Lisan siia ühe fantastilise retsepti ka chia seemnete smuutist, mida teha võiksid.

Jahutav jõhvika-kookose smuuti

johvika-smuuti

  • 1/4 tassi kuivatatud jõhvikaid (suhkruta)
  • 10 värsket kirssi (kivid eemaldatud)
  • 1 tass värskeid mustikaid
  • 1/2 küpset avokaadot
  • 1 suur küps banaan (pruunide plekkidega)
  • 2 sl jahvatatud linaseemneid
  • 1 tass kookoskoort (kreeka jogurt)
  • 2 värsket basiilikulehte
  • 1 sl chia seemneid
  • 2 sl kookoshelbeid
  • 1 tl agaavi nektarit või mett
  • 5 toor india pähklit
  • kaneeli

Aseta kõik koostisosad blenderisse, pulseeri ühtlaseks seguks, vala klaasi ja naudi.

Chia seemnetega vaniljepuding

chia-puding-220314

  • 1/2 tassi chia seemneid
  • (1/4 tassi mandlipiimast järgijäänud mandlipaksu) soovi korral
  • 2 tassi mandlipiima
  • 1 tl vaniljet või ühe kauna sisu
  • 1/2 tl kaneeli
  • 2 sl mett (agaavi nektarit) (kasutasin 5 värsket datlit)
  • marju

chia-puding1Sega omavahel kõik koostisosad va marjad. Segu pakseneb ja paisub ca 10 minutiga ning muutub pudingiks. Peale paksenemist ning paisumist võid saadud pudingi panna külmikusse, et see muutuks jahedaks või siis serveerida koheselt. Puista peale värsked või külmutatud marjad ning naudi tervislikku hommikusööki või magustoitu, olenevalt sellest, milliseks roaks pudingi oled valmistanud. Kui soovid rohelist pudingit, lisa 1/2 tl machta tee pulbrit, pruuni ja šokolaadise pudingi tarbeks lisa 2-4  tl toorkakao pulbrit maitse järgi.

Mina magustasin mandlipiima 5 värske datliga, lisasin ühe vaniljekauna ja mandlipiimast jägri jäänud mandlimassi ka, segasin selle kõik pudingi sisse. Väga maitsev ja mis peamine, midagi ei lähe raisku.

Mandlipiima ei pea mitte kaubandusest muretsema, selle võit täpselt samamoodi nagu koduse kookospiima ise valmistada. Aga, kui plaanid kodus mandlipiima valmistada, siis enne järgmist päeva sa oma pudingit ei saa, sest piima tegemine võtab aega, õigemini mandlite leotamine.

Kodune mandlipiim

  • 1 tass  mandleid
  • 2+3 tassi vett
Foto: Aum joga
Foto: Aum joga

Vala mandlid kaussi, neile vala 2 tassitäit toasooja vett ja lase  mandlitel liguneda vähemalt 8 h, parem kui ligunevad 12 h. Peale selle, et leotamine muudab mandlid pehmeks, on leotatud mandlites sisalduvad kasulikud ained ka paremini kättesaadavad. Leotamine vabastab mitmeid toitaineid ja muudab need organismile paremini omastatavaks. Peale ligunemist, loputa mandlid veelkord üle, ja koori. Koorimiseks kalla mandlitele peale peaaegu keev vesi ja lase neil seista selles vees ca 2-3 minutit. Nüüd vala kuum vesi mandlitelt ning koori  kas käsitsi ükshaaval mandlitelt koor või vala mandlid rätikule ja hõõru neid tugevasti rätikuga. Selle tulemusena peaksid mandlitelt koor eemalduma. Korda protsessi seni kuni kõik mandlid on kooritud, nii saad kõige valgema piima. Kui sind ei morjenda koorimata mandlitestt tulev tume piim, siis võib mandlid ka koorimata jätta. Kooritud mandlitest tehtud piim on magusam ja mahedama maitsega.

Nüüd aseta kooritud mandlid blenderisse ja vala mandlitele 3 tassi allikavett (filtreeritud või keedetud ja jahutatud vesi sobib ka). Purusta mandleid blenderis koos veega seni, kuni saavutad ühtlase vedela ning piimja massi. Viimaks vajab mandlipiim kurnamist, selleks sobib hea kurnalapp või mitmekordne marli. Valmis ta ongi.  Kurnatud mandlimassi võid uuesti kuivatada ja kasutada küpsetistes, müslides, putrudes või ka eelpoolmainitud chiapudingis või lihtsalt kanadele anda, sest ega erilisi toitained neisse enam järgi ei jää. Kõik hea ja kasulik on piimas, samas midagi veel ikka jäi ka sinna alles.

Selline mandlipiim säilib külmikus kuni viis päeva. Kuivatamata mandlimass 2-3 päeva. Magusa piima saamiseks lisa piimale datlipastat, vaniljet, veidi soola, sool toob maitsed paremini esile.

Kuna minul datlipastat parasjagu võtta ei olnud, siis valasin veidikene ca 100ml vaniljepiima blenderisse ning puhastasin kividest mõned värsked datlid (kui palju neid lisad, oleneb suuresti sinu maitse-eelistusest ja kui magusat piima saada soovid). Sorts kodust vaniljeekstrakti maitseks, veidi soola ja blenderda seni kuni saavutad soovitud ühtlase massi. Koheseks tarbimiseks lisa seda saadud segu valminud vaniljepiimale ning naudi imemaitsvat lõpptulemust. Selline magustatud mass seisab külmikus 3-5 päeva, aga võid selle väikeste kogustena jääkuubikuvormidesse ka külmutada, et siis on hea valmissegu hiljem uuele piimalaarile lisada.

See on tõesti taevaliku maitse ja tekstuuriga kõhutäis, mis tasub proovimist. Naudi ning alusta oma edaspidiseid hommikuid tervislikult ja mis kõige mõnusam, selline maius aitab sul ka vajadusel kaalu langetada.

Toor chia seemneid saab Looduspere kauplustest. Saadaval on nii valgeid kui musti seemneid. Vali endale sobivad või sega mõlemad omavahel kokku. Minul on mustade ja valgete seemnete segu.

Veel erinevaid ja maitsvaid retsepte chia seemnetest.

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here