Tiibeti piimaseene elu – päevik

0
5853

Võin nüüd rõõmsalt öelda, et meie tiibeti piimaseen elas esimese päeva kenasti üle ja esimene laar hapendatud piima sai ka valmis ning nüüdseks ka juba joodud. Maitse on lihtsalt nii hea. Mulle üldiselt meeldivad väga hapendatud piimatooted, aga ühegi maitse ei ole nii puhas.

Valmistoodang purgis
Valmistoodang purgis

Eks kauplustest saadaolevatega ei saa seda nii või naa võrrelda, kaubanduses on tooted pastöriseeritud ja eks ainuüksi juba see protsess tapab vajalikud ja elusad bakterid, mis jäävad kodusel toorpiima hapendamisel alles. Kaubanduses müüdavat piima ei hakka keegi kodus hapendama, sest see läheb enne roiskuma kui hapuks. Kuna ise kasutame naabritädi lehmapiima, siis aegajalt saab teist niisama ka hapendatud. Aga piimaseenega hapendatud ning lihtsalt

Valmis keefir klaasis
Valmis keefir klaasis

hapendatud piima vahel on ikka väga suur maitsevahe. Lisaks lõhnab see palju värskemalt.

Pesemata piimaseen
Pesemata piimaseen

Lootsin, et piimaseen on end ka juurde kasvatanud, aga hetkel ei paista erilist suurenemist olevat, jätkuvalt paar teelusikatäit. Ootan kärsitult, et saaks vähemalt liitri piima hapendada, hetkel peame piirduma maksimaalselt 300-350 ml. Eilegi panin soovitatava 200-250 ml asemel ca 300-350 ml piima. Lugedes erinevaid piimaseene kasvukogemusi, siis umbes kolmandaks päevaks peaks seen end duubeldama. Eks paistab, kuidas läheb ja kas ning kuidas ta paljuneb.

Mis puutub aga tema eest hoolitsemisse, siis ei tohi ära unustada pisikest fakti, et ta ei tohi kokku puutuda metalliga. Kui tahate keefiri segada, siis seda tuleb teha kindlasti puulusikaga, mitte metallist lusikaga. Kuna seen pidavat reageerima igasugusele metallile ning muutub kollaseks/pruuniks ning sureb. Sellega vist ei maksaks riskida.

Järgmise sissekande teen siis, kui seen on ennast piisavalt paljundanud ja päevane valmistoodangu kogus on tõusnud minimaalselt liitri peale.

Kuna ise armastan hapendatud piimatooteid naturaalselt juua, siis lapsed nii altid ei ole neid naturaalselt tarbima, nemad tahavad moosidega, eelistatavalt toormoosidega segada. Mis annab sellise mõnusa hapsilaadse maitsva toote.

Loe lisaks ka

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here