Kodune kurguravim – valmistu juba varakult

9
29380

Täna hommikul ärkasin meeletu kurguvaluga ja neelata oli praktiliselt võimatu. Keset juulikuud ei taha küll haigeks või isegi angiini jääda. Otsisin oma “Nõiaköögist” üles koduse kurguvalu rohu, mille mõni aeg tagasi kokku segasin. Pritsisin kurku mõlemale poole mandlitele ja usu või mitte, viis minutit hiljem oli juba neelamine täiesti võimalik ning 30 minutit hiljem poleks nagu valusat kurku olnudki. Kõik oli täiesti normaalne, et tulemust kinnistada, pihustan seda päeva jooksul veel paaril korral kurku. Ei taha homme hommikul jälle valutava kurguga ärgata.

Foto: Life Martini
Foto: Life Martini

Millised on sinu valusa kurgu ravimid? On need mõned tavameditsiini kurgupastillid, -tabletid, -pihustid, või proovid hoopis kurku kuristada ja kasutad mõnda teist looduslikku ravimit?

Annan siinkohal enda koduse kurguravimi retsepti, mille igaüks ise kodus valmistada saab. See eeldab enne nelja ravimtaime tinktuuride tegemist, mis ei ole ka keeruline, aga võtab 16 päeva aega. Seega soovitan end sügis-talviseks külmetuste perioodiks juba praegu ette valmistada, et oleks millega oma külmetustele vastu hakata, kui häda käes ja seda teha kiirelt, tõhusalt ning maalähedaselt.

Esmalt läheb sul vaja salvei-, saialille-, pune- ja kummelitinktuuri. Tinktuuride valmistamiseks on kaks varianti ja ise otsustad, millise variandi järgi teed. Ise teen korraga ikka 0,3-0,5 liitri kaupa tinktuure, sest neid kulub mul mujalegi. Kes tahab suurema või väiksema koguse korraga teha, siis saad retsepti järgi ise omale vajaminevad kaalud ja kogused välja arvutada. Toon siinkohal välja näitena tinktuuride valmistamise saialille tinktuuri tegemise, sest kõikidel tinktuuridel kehtib suhteliselt sama rusikareegel.

Saialille tinktuur I variant

Saialilletinktuur Foto: Mother Earth Living
Saialilletinktuur
Foto: Mother Earth Living
  • 20 g kuivatatud saialille õisikuid
  • 29 g destilleeritud vett
  • 116 ml 95% piiritust

Purusta saialille õisikud kohviveskis või uhmris. Aseta purustatud õisikud hermeetiliselt suletavasse purki või pudelisse. Lisa destilleeritud vesi piiritusele ning sega korralikult läbi ja vala saadud segu saialillepurule. Sega korralikult läbi, et kõik õied saaksid korralikult kaetud ja märjaks. Loksuta vedelikku kaks korda päevas 14 päeva. 15. päeval lase pudelil/purgil püsida ilma loksutamata. 16. päeval kurna segu läbi tihke kurnalapi (selleks sobid ideaalselt langevarju riie) teise puhtasse tumedasse hermeetiliselt suletavasse pudelisse või purki. Pigista õitest kogu tinktuur välja, et kallist kraamist midagi kaotsi ei läheks.

Saialille tinktuur II variant

Kasutasin seekord tinktuuride valmistamisel seda varianti, sest hetkel ei olnud kuskilt vajaminevat 95% piiritust käepärast võtta, aga viina veel kaubandusest leiab.

  • 20 g saialille kuivatatud õisikuid
  • 145 ml 40% viina

Tee samamoodi nagu esimeses variandis, või jäta õisikud terveks (mina jätsin terveks). Tinktuur tahab samuti valmimist 14 päeva, mille jooksul tuleb teda loksutada 2x päevas. 15. päeval jäta purk puutumata ja 16. päeval kurna läbi tihke kurnalapi.

Tee samamoodi ka kõigi teiste vajaminevate ravimtaimedega. Hoia oma valmis tinktuure pimedas, siis ei tee päikesevalgus neile liiga ja nad säilivad sul väge täis rahulikult kaks aastat, mille jooksul saad valmistada erinevaid vajaminevaid ravimeid. Kuidas mulle küll meeldib erinevate tinktuuride lõhn ja värvus, vahest on need nii ootamatud.

Kodune kurgurohi

Erinevad tinktuurid
Erinevad tinktuurid
  • 4 ml saialilletinktuuri
  • 4 ml kummelitinktuuri
  • 4ml salveitinktuuri
  • 4 ml punetinktuuri
  • 4 ml toidukvaliteediga taimset glütseriini
  • 5 ml süstal
  • 30 ml tume kurgupihustiga klaaspudel

Doseeri süstlaga pudelisse vajaminevad tinktuurid, loksuta läbi ja lisa viimasena glütseriin, loksuta veelkord hoolega läbi ja sinu vajaminev kurguravim on valmis kasutamiseks. Igati looduslik ja toimib väga kiiresti, isegi kuueaastane on nõus seda kasutama. Muidugi maitse on tugevalt ürdine ja eks viin tekitab korra kurgus sellise “põletava” tunde, aga see on ainult sekunditeks.

Püsi terve ning hoia ka oma pere ja lähedased loodusega kooskõlas.

Eelmine artikkelTraditsionaalne vs looduslik vähiravi – video eestikeelsete subtiitritega
Järgmine artikkelKas oled tõeliselt kaastundlik inimene?
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

9 KOMMENTAARI

  1. Tere! Küsimus järgmine: kas tinktuuri tegemisel jäetakse kaas peale või lastakse alkohol ära aurata? Suured tänud:)

  2. Kõige lihtsam on kuristada soolase ( üsnagi ) veega. Nii sageli kui tundub tarvilik. Saan tavaliselt mõne tunni jooksul korda. Muidugi on ka need eeltoodud soovitused väga head. Olen ise samuti ravimtaime – usku.

  3. Tänan! Proovin ära! Ise teen juba aastaid Punase päevakübara tinktuuri, sama moodi nagu antud artiklis saialille tinktuur. Mõjub külmetuse ja valusa kurgu puhul :)

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi