Sai keldrist õunu ülesse toodud ning tekkis tahtmine teha prooviks üks õunakook. Tulemus on väga hea, aga tahan korra veel proovida ning retseptis mõned väikesed muudatused teha. Enne kui kõik taaskord meelest läheb, tuleb eelnev tegevus ülesse kirjutada. Nii nende katse-eksitusmeetoditel tehtavate retseptidega ikka on – pea pole paraku prügikast, et kõike kinni hoiab.
Tulemuseks saab ühe suure ahjuplaaditäie õunakooki. Serveerides seda siis vastavalt maitsele, kas jäätise, koore või mõne muu kastmega.
Täidis
- 1-1,5 kg õunu (head on hapukad õunad, sobivad paremini, ise kasutasin sibulõunu)
- kaneeli maitse järgi (panin ca 2 sl)
- mett või kookosõie suhkrut maitse järgi
- 200 g rosinaid
- soovi korral 200 g purustatud pähkleid
- 4 cl Cointreau likööri
Õunad pesta, eemaldada südamed ning viilutada õhukeseks. Purustada pähklid, segada need õunte ning rosinatega. Lisada vedel mesi või kookosõie suhkur vastavalt “magusasoolikale” ja õunte hapukusele, kaneel ja liköör ning segada veelkord läbi ning jätta mõneks ajaks seisma.
Tainas
- 8 muna
- kookosõie suhkrut maitse järgi
- 4-6 sl kookosjahu
Ahjuplaadile
- kookoshelbeid
- kookosrasva
Valmistada ette ahjuplaat: määrida pann kookosrasvaga ning raputada üle kookoshelvestega, valada plaadile kogu õunte segu, ajada ühtlaselt plaadil laiali ning jätta ootele. Munad vahustada eraldi. Munarebud vahustada koos kookosõie suhkruga. Seejärel vahustada munavalged ja nüüd segada õrnalt munarebuvahule sisse kookosjahu ja kohe järgi õrnalt segades vahustatud munavalged. Valada taigen õuntele ning seejärel ahju 180 C juurde ca 45-60 minutiks olenevalt ahjust. Seni kuni kook on ühtlaselt läbi küpsenud ning pealt kuldpruun ja õunad hakkavad kergelt mahla välja andma.
Head nautimist!