Karjuse pirukas on üks imehea ja lihtne õhtusöögi idee, aga et seda paleostiilis teha, siis pidin algselt pea tööle panema. Meil on oma versioonis teine laual juba pea aasta jagu ja ei ole temast siiani tüdinenud.
Karjuse pirukas ehk Shepherd’s Pie või Cottage Pie on pärit algselt Iirimaalt ning tehakse originaalis lambalihaga ning originaalis kasutatakse ära eelmise päeva lihajäägid ja kartulipuder.
Sellise minu moodi koduse karjuse piruka jaoks läheb vaja ainult kapis leiduvaid juurikaid ning sobivat hakkliha. Aga täpsemalt juba allpool.
Kodune karjuse pirukas
- 1 kg soovitud hakkliha (lammas, segu, veis, siga, küülik vms)
- 3 suurt porgandit
- 1 keskmine kaalikas
- 3 suurt pastinaaki
- 1 suurem suvikõrvits (kasutasin kollast, aga võib vabalt kasutada ka rohelist)
- 2 suurt paprikat (kollane/valge ja punane) * ise kasutasin valget ja punast
- 1 suurem lillkapsas
- 2 muna
- soola
- 1,5 – 2 tl hiina viievürtsisegu
- 1 terve suur küüslauk (ca 10 küünt)
- 150 – 200 g võid
- 50-100 g tugevamaitselist kõvemat riivitud juustu * kui oled soovi korral (Emmental, Gouda, Forte, Parmesan vms)
Küüslaugu küüned koorida ning viilutada ning asetada kuumale pannile, millele on lisatud 50 g võid. Küüslaugud kuumutada klaasjaks, lisada hakkliha, maitsestada soolaga ning pruunistada. Kui hakkliha on pruun, jagada see ühtlaselt suurele kõrgete äärtega ahjuplaadile (minu plaadi mõõdud: pikkus 37 cm x laius 39 cm x äärte kõrgus 6 cm), viilutada õhukeselt (minul 2 mm paksusega) peale porgandid ja kaalikad, jagada need ühtlaselt hakklihale. Viilutada pastinaagid ning jagada ühtlaselt kaalikatele-porganditele. Edasi viilutada suvikõrvits jagada ühtlaselt pastinaakidele ja viimase kihina paprikad, segada need omavahel läbi, et oleks kena ja värviline ning jagada viimase kihina suvikõrvitsale.
Lillkapsas tükeldada õisikuteks ja panna vähese vee ja soolaga keema. Keeta poolpehmeks. Kurnata ning asetada köögikombaini koos ülejäänud 100 – 150 g võid koos vähese soola ning hiina viievürtsiseguga. Püreerida lillkapsad, lisada munad ning püreerida veel minut aega, valada saadud mass ühtlase kihina paprikatele. Ahju 200 C juurde keskmisele siinile kuni pealt kuldpruun ca 45- 60 minutit. Keerata tuli alt, raputada soovi korral üle riivitud juustuga ning panna tagasi ahju ca 5 minutiks, kuni juust on sulanud.
Head isu!