Kuidagi olen sattunud India lainele oma gheega ja sealt edasi tegin paneeri, mille tegemine on tegelikult  ääretult lihtne. Kui ollakse elus varem kohupiima või sõira teinud, siis paneeri tegemine on käkitegu.  Paneeri peamiseks koostiseks on toortäispiim, mitte kasutada poest saadavat pastöriseeritud piima (võib, aga paneeri maitse ei ole see, mis peaks). Ja mida rohkem piima, seda suurem kogus paneeri, sest tegelikult saadav kogus paneeri on sealt üsna väike, ülejäänud on vadak. Milles võid hiljem ennast pesta kui soovi on, annab nahale toitaineid. Paneer on India toorjuust.

Mina tegin oma paneeri selliste koguste järgi

Paneer

  • 3 l toortäispiima
  • 3 sl äädikat (30%)
  • kurnalapp
  • sõel
  • press

Lase piim potis peaaegu keema, lisa äädikas, 1 sl korraga ja peale igat lusikat sega korralikult läbi. Vahepeal tuleks seda tükkiläinud segu maitsta, enne kui uue lusika äädikat sisse panna. Kui üle saab doseeritud, siis rikub ka maitse ära ja kui vähem panna, jääb liiga lääge. Kui segu on kenasti klompis ja eraldunud on selline rohekas vedelik, siis on paras aeg segu kurnata läbi sõela ja kurnalapi. Kui segu on kenasti ära kurnatud, siis pigistada kurnalapp seguga nii kuivaks kui annab ning panna ca 15-20 minutiks vajutuse alla. Eemaldada paneer pressi alt ja lõigata ca 3 cm kuubikuteks ning asetada need külmikusse kaane alla.

Nüüd siis põhiroa juurde, kus paneeri kasutada. “Surfasin” mööda erinevaid retsepte, milles on kasutusel paneer ja esmapilgul jäid silma kaks – üks magus ja teine soolane. Otsustasin soolase mattar paneer´i kasuks. Kuna paneer oli juba eelmisel päeval valmis tehtud ja nüüd oli vaja muretseda veel külmutatud herneid, mis nagu alati on siis otsas, kui neid vaja on. Läksin siis külapoodi hernejahile ja nagu ma kartsingi lihtsalt külmutatud herneid neil ei olnud, olid herned koos porganditega. Egas midagi, võtsin need ja mõtlesin, et teen proovi. Muidugi võib alati herned porganditest eraldada, aga kas sellel on mõtet, on juba iseasi. Mina otsustasin neid mitte sorteerida ja koos kasutusse võtta.

Mattar paneer “la porgand”

Mattar paneer la porgand

  • 600 g külmutatud porgandi ja hernesegu
  • Tükeldatud paneeri, mitte vähem kui 250 g.
  • 2 keskmist sibulat hakkida
  • 6 suurt küüslauguküünt (purustada)
  • 1 sl riivitud ingverit
  • 2 rohelise tšillikauna (hakkida) minul need puudusid ja kasutasin ühe pisikest piripiri pipra koos seemnetega.
  • 3 keskmist tomatit (koorida ja viilutada)
  • Soola maitse järgi
  • 250 g maitsestamata jogurtit (mina kasutasin 330 g hapukoort 20% kuna jogurtit meie poes polnud)
  • 1 sl kurkumit (turmeric)
  • 1 sl koriandri seemneid
  • 4 loorberilehte
  • 0,5 l vett
  • Ca 200-250 g gheed

Garneeringuks

  • Garam masala pulbrit
  • Hakitud koriandri lehti

 Valmistamine

  • Teha köögikombainis ühest sibulast, küüslaukudest ja koriandri seemnetest pasta.
  • Kuumutada ghee paksupõhjalises potis või suurel pannil kuumaks, lõigata paneer 2,5-3 cm paksudeks kuubikuteks (kui see veel tegemata). Pruunistada paneeri tükid ghees helepruuniks ning eemaldada need pannilt ning panna köögipaberile nõrguma.
  • Lisada ülejäänud hakitud sibul ja riivitud ingver gheele, lisada loorberilehed ning pruunistada seni kuni sibul muutub kuldpruuniks.
  • Lisada kurkum (turmeric) ning sibula-küüslaugu-koriandri pasta ning pruunista seni kuni ghee hakkab eralduma.
  • Lisada mattar (herned), selle retsepti puhul siis herned ja porgandikuubikud koos jogurti või hapukoorega (olenevalt mida kasutada), tšilli, tomatid ja sool. Segada madalal kuumisel 5-6 minutit.
  • Lisada vesi ja hautada õrnalt ca 20 minutit. Serveeri kaunistatud koos garam masala pulbri ja hakitud koriandri lehtedega. Meil viimane puudus, seega läks loosi ilma koriandri lehtedeta.
Eelmine artikkelGeorge Carlin haridusest ja poliitikast
Järgmine artikkelÜks õlu juustele?
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi