Lapsed on pikka aega pizzat nuianud ja eks siis saigi selle tegu paar päeva tagasi ette võetud, kuna sai muretsetud uued jahud ja tekkis tahtmine neist midagi uut ja põnevat teha. Retsept sobib ideaalselt ka paleotoitujatele.
Ei hakka väikest pizzat tegemagi, sest pere suur, siis teen alati suure ahjuplaadiga ja kogused on arvestatud ka selliselt. Kui tahad väikest pizzat, siis vähenda või suurenda kogust vastavalt oma pere suurusele. Kuna kogu kompott tuli võrratult maitsev, siis hävitati see valguskiirusel ja viimasest tükist õnnestust ka pilt klõpsata.
Põhi
- 1 tass mandlijahu
- 1/2 tassi kastani jahu (soetasin Lõuna-Eesti ökokeskusest)
- 1/2 tassi amaradi jahu (L-Eesti ökokeskus)
- 1/4 tl kuivatatud tüümiani
- himaalaja kivisoola maitse järgi
- 1/2 tl kuivatatud basiilik
- 1/2 tl kuivatatud pune
- 2 tl oliivõli + ekstra panni määrimiseks
- 3-4 muna (oleneb muna suurusest)
Pane kõik koostisosad köögikombaini ning sega ühtlaseks massiks. Kummuta taigen eelnevalt määritud ahjuplaadile, võid alla panna ka küpsetuspaberi, on lihtsam pizzat kätte saada. Aja taigen ühtlaselt plaadil laiali ning pane 200C ahju küpsema. Seni kui põhi ahjus küpseb, valmista kaste. Küpseta õrnalt kuldpruuniks ja võta välja.
Kaste
- 3-4 küpset tomatit (olenevalt suurusest)
- korralik punt värsket basiilikut
- 3-4 päikesekuivatatud tomatit õlis
- 1 pisike piri-piri piprakaun
- veidi himaalaja kivisoola
- 1 sl kastanijahu
Lõika tomatid neljaks ja pane blenderisse, lisa ülejäänud koostisosad ning blenderda ühtlaseks massiks. Võta ahjust eelküpsetatud pizzapõhi välja, vala peale kaste, aja see ühtlaselt põhja peal laiali ning lisa soovitud kate.
Kate
- ca 200 g kodust suitsusinki, tükeldada
- 1-2 paprikat, viilutada
- 2 suurt peotäit spinatilehti
- soovi korral šampinjone või muid seeni
- soovi korral veel muid täitematerjale
- korralik kõva laagerdunud riivitud juust (parmesan vms) või kasuta mozzarellat
Tükelda sink ja puista see ühtlaselt kastmele, raputa peale paar peotäit spinatilehti ja kata kõik see viilutatud seente ja paprikaga. Kõige lõpus pane peale soovi korral veel riivitud parmesani juustu või mozarellat. Aga kui oled piimatoodetele allergiline, siis jäta juust välja ja kata pizza hoopis pähklipastaga.
Kes pizzateo ette viitsib võtta, siis tulemus on ülimaitsev ja vaeva väärt. Kui kodus ei ole kastani- ja amarandi jahu, asenda need mandlijahuga.