Kindlasti oled kuulnud ameeriklaste munapunšist ehk eggnogist ning võibolla oled seda isegi mõnikord jõulude ajal ka pakkunud. Mina olen seda küll teinud, aga aastaid tagasi. Täna aga pakun sulle selle nn ameeriklaste traditsioonilise jõulujoogi retsepti asemel hoopis kiiksuga jõulupunši retsepti, milles puudub muna ning sobib kasutamiseks ka veganitele, kui peaks soovi olema.

Pole vahet, oled sa vegan, toortoitlane või lihtsalt toitud tervislikult, ei tähenda seda, et sa ei võiks elust rõõmu tunda ning vahest hea seltskonnaga koos lõõgastuda.

Mis kõige tähtsam, seda munapunši on äärmiselt lihtne valmistada ja saab kiirelt valmis ning on äärmiselt maitsev ka. Kui kange sa lõppkokkuvõttes oma punši teed, oleneb juba sinust endast.

Kodune jõulupunš

JõulupunšOma koduse munata munapunši tegemiseks vajad sa korraliku võimsusega blenderit, soovi korral sõela ning kurnalappi/marlit.

  • 1 1/2 tl jahvatatud kaneeli
  • 1 tl jahvatatud muskaapähklit
  • 250 ml kividest puhastatud värskeid datleid
  • 200 ml pekaanipähkleid
  • 500-750 ml vett
  • 4-5 shotti rummi, brändit või viskit (1 shot = 44ml) või rohkem, oleneb maitse-eelistusest
  • 1 purk (400 ml) kookospiima või tee oma kookospiim ise

Pane kõik koostisosad va alkohol blenderisse ning blenderda seni kuni kõik koostisosad on mõnusalt segunenud ühtlaseks kreemiseks massiks. Kui sa ei taha, et sinu punšis oleks tunda pähkli ja datlipuru, siis võid kogu selle segu nüüd valada läbi peene sõela või kurnalapi ja kurnatud segu valada tagasi puhtasse blenderkannu. Nüüd lisa blenderdamise käigus juurde shoti kaupa rumm või viski ning maitse pärast igat shotti, kas oled saanud oma punšile soovitud kanguse. Kui valad korraga kogu alkoholi sisse, siis võib lihtsalt juhtuda, et sinu punš saab olema väga kange ning meeldiv õhtu sõpradega lõpeb varakult.

Märkus

Kui sulle mingil põhjusel ei maitse kookospiim, siis võid selle asendada nii, kui lisad eelnevale kogusele veel 250 ml vett ning 60 ml pekaanipähkleid. Lihtsalt, et kookospiim teeb selle punši hästi kreemiseks ning annab mõnusa maitsenüansi.

Veel, kui sul ei ole käepärast võtta pekaanipähkleid, siis võid vee ja pekaanipähklid asendada ka mõne koduse pähklipiimaga. Ehk lisad ülejäänud koostisosadele 750-1000 ml pähklipiima. Ma arvan, et ma ei pea ütlema seda, kui lisad kodust pähklipiima, mis on juba datlitega magustatud, siis jäta retseptist ka datlid välja, vastasel korral saad väga magusa punši.

Kodune mandlipiim

  • 1 tass  mahetalu mandleid
  • 2+3 tassi vett
Foto: Aum joga
Foto: Aum joga

Vala mandlid kaussi, vala neile 2 tassitäit toasooja vett ja lase  mandlitel liguneda vähemalt 8 h, parem kui ligunevad 12 h. Peale selle, et leotamine muudab mandlid pehmeks, on leotatud mandlites sisalduvad kasulikud ained inimesele ka paremini kättesaadavad. Leotamine vabastab mitmeid toitaineid ja muudab need organismile paremini omastatavaks. Peale ligunemist, loputa mandlid veelkord üle, ja koori. Koorimiseks kalla mandlitele peale peaaegu keev vesi ja lase neil seista ca 2-3 minutit. Nüüd vala kuum vesi mandlitelt ning koori  kas käsitsi ükshaaval mandlitelt koor või vala mandlid rätikule ja hõõru neid tugevasti rätikuga. Selle tulemusena peaksid mandlitelt koor eemalduma. Korda protsessi seni kuni kõik mandlid on kooritud, nii saad kõige valgema piima. Kui sind ei morjenda koorimata mandlitestt tulev tume piim, siis võib mandlid ka koorimata jätta (mina jätan alati pähklid koorimata, sest mulle meeldib selline tumedam ning tummisema maitsega piim). Kooritud mandlitest tehtud piim on magusam ja mahedama maitsega.

Nüüd aseta kooritud mandlid blenderisse ja vala mandlitele 3 tassi allikavett (filtreeritud või keedetud ja jahutatud vesi sobib ka). Purusta mandleid blenderis koos veega seni, kuni saavutad ühtlase vedela ning piimja massi. Viimaks vajab mandlipiim kurnamist, selleks sobib hea kurnalapp või mitmekordne marli. Valmis ta ongi.  Kurnatud mandlimassi võid uuesti kuivatada ja kasutada küpsetistes, müslides, putrudes või chiapudingis või lihtsalt kanadele anda, sest ega erilisi toitained neisse enam järgi ei jää. Kõik hea ja kasulik on piimas, samas midagi veel ikka jäi ka sinna alles.

Selline mandlipiim säilib külmikus kuni viis päeva. Kuivatamata mandlimass 2-3 päeva. Magusa piima saamiseks lisa piimale datlipastat, vaniljet, veidi soola, sool toob maitsed paremini esile.

Kuna minul datlipastat parasjagu võtta ei olnud, siis valasin veidikene ca 100ml vaniljepiima blenderisse ning puhastasin kividest mõned värsked datlid (kui palju neid lisad, oleneb suuresti sinu maitse-eelistusest ja kui magusat piima saada soovid). Sorts kodust vaniljeekstrakti maitseks, veidi soola ja blenderda seni kuni saavutad soovitud ühtlase massi. Koheseks tarbimiseks lisa seda saadud segu valminud vaniljepiimale ning naudi imemaitsvat lõpptulemust. Selline magustatud mass seisab külmikus 3-5 päeva, aga võid selle väikeste kogustena jääkuubikuvormidesse ka külmutada, et siis on hea valmissegu hiljem uuele piimalaarile lisada.

Meeldivat pidutsemist!

Soovid meid toetada, vali endale sobiv pangalink ning kasuta rekvisiite: Hingepeegel OÜ a/a EE212200221058508715 (Swedpank) ja selgitusse kirjuta: “Hingepeegli toetuseks; oma nimi ning millisest rubriigist on sinule enim kasu olnud”. Iga kolme kuu tagant loosime oma toetajate vahel tänutäheks välja väikesed kingitused. Tulgu iga sinu annetatud summa sulle vähemalt 10x tagasi!



 lhv  seb    swed  nordea

 

Eelmine artikkelMediteerimisest lühidalt ja kuidas sellega algust teha
Järgmine artikkelJõulukuusega seotud rituaalid
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia