2Kodukootud nutella valmistamine

Nutella valmistamiseks läheb sul vaja hea võimsusega köögikombaini või suurepärase võimsusega blenderit. Mina kasutan enda vanemat kombaini – võimsust on sellel 1000 W, mis ajab ka kenasti asja ära. Mida võimsam kombain või blender, seda ühtlasema ja kreemisema lõpptulemuse saad.

  • 300 g röstitud pähkleid omal valikul (kasutasin seekord sarapuupähkleid, aga võid vabalt kasutada ka mandleid, pekaani-, kreeka-, india- jne pähkleid. Erinevad pähklid pakuvad nutellale erinevat tekstuuri ja maitset, seega katseta julgelt);
  • 200 g vähemalt 70% kakaosisaldusega šokolaadi või tooršokolaadi mass, kui tahad magusamat või mahedamat võid, kasuta šokolaadi, millel on väiksem kakaosisaldus;
  • 1-2 tl vanilje kodukootud vanilje ekstrakti või pastat; (hetkel oli kodune vaniljeekstrakt ja pasta otsa saanud ja tuli kasutada alternatiivset pastat – ootan vaniljekaunade saabumist, et uus teha);
  • 1 tl kodukootud šokolaadi ekstrakti;
  • 1/2 tl himaalaja soola – soovi korral (sool toob maitsed paremini esile);
  • 2 sl kookosrasva või 1 sl pähkliõli;
  • 2-3 sl toorkakaod;
  • 1-3 sl indiaani- või kookossuhkrut – kui soovid magusamat lõpptulemust. Mina siin suhkruid ei kasutanud.

Esmalt rösti pähklid ahjus või pannil, olenevalt pähklitest ca´10-15 minutit, aga ole röstimisega hoolas, et pähkleid ära ei kõrvetaks. Röstimine annab sinu kodukootud nutellale mõnusa pähklise maitse ja röstimisastmest oleneb suuresti just maitsetugevus. Kui pähklid röstitud, eemalda neilt koored. Selleks vala pähklid rätikule ning hõõru neid omavahel. Koored eralduvad ning noki pähklid välja. Kui mõned koored pähklitele peale jäävad, see ei tee midagi. Aseta röstitud pähklid kombaini või blenderisse.

Lase kombainil või blenderil hoolega oma tööd teha 2-5 minutit, aeg oleneb taaskord masina võimsusest ning sellest, millist tekstuuri oma nutellale saada soovid. Haki, püreesta pähkleid seni, kuni neist hakkab eralduma õli ning mass muutub kreemjaks ja vedelamaks. Mida kauem masinal töötada lased, seda rohkem õli pähklitest eraldub ja kreemisemaks muutub mass, aga…. kui lased kombainil liiga pikalt töötada, eraldab see pähklitest kogu õli, jättes sulle kõva ning eraldunud pähklimassi.

Nagu fotolt näed, ei lasknud ma oma pähklitel seekord väga pikalt hakkida ning näha on sellist kerget granuleeritud tekstuuri, mis mulle sobib. Kui aga sina soovid ühtlasemat ning siidisemat lõpptulemust, siis lase masinal veel veidi tööd teha.

Vahepeal pane hakitud šokolaad või tooršokolaadi mass vesivannile sulama. Mina kasutasin hetkel 70% kakaosisaldusega küpsetusšokolaadi, nimelt meeldib mulle veidi tummisem ning mõrkjam nutella kui magusam, aga paraku oli tooršokolaadi mass ka otsa saanud, et seda kasutada. Kui aga eelistad magusamat lõpptulemust, kasuta väiksema kakaosisaldusega šokolaadi.

Nüüd, kui oled šokolaadi vesivannile vaikselt sulama pannud, lisa oma valmis pähklimassile ülejäänud koostisosad nagu sool, kookosrasv või pähkliõli, kakao, vaniljeekstrakt või – pasta, šokolaadiekstrakt.

Lase masinal veel veidi töötada, et kõik komponendid kenasti seguneksid, maitse massi ja kui leiad, et tahad lõpptulemust magusamaks saada, lisa veidi indiaani- või kookossuhkrut ja sega veelkord ca´60 sekundit kogu mass korralikult läbi, et ka suhkur massi sisse korralikult ära sulaks.

Oled saanud ühtlase ja soovitud tekstuuriga massi. Nagu näed, on minu segu endiselt kergelt teraline ja mulle see sobib, aga kui soovid endale siidisemat lõpptulemust, lase masinal pikemalt tööd teha. Viimaks lisa saadud massile ka sulanud šokolaad ja lase masinal veel 30-60 sekundit tööd teha, et ka šokolaad massiga ühtlaselt seguneks.

Mina lasin masinal ca´30 sekundit veel töötada ja sain kergelt teralise, samas siidise ja mõnusalt mõrkja maitsega lõpptulemuse, mille valasin kenasti klaaspurki. Koguselt sain veidi vähem kui pool liitrit imemaitsvat kodukootud nutellat. Selline nutella jääb värskena vedelam ning võib olla ka soe, aga see on tingitud masinast. Aja pikku jahtub ning taheneb. Sulge purk ning pane see soovi korral külmikusse tahenema või jäta toatemperatuuril kapi peale seisma.

Kui paned oma nutella külmikusse, siis taheneb see seal mõne tunniga kenasti ära ja saad tugevama massi, mida on lihtne ning mugav noaga saiale, koogile, puuviljadele jne peale panna ning siis maiustada. Mina jätsin enda nutella kapi peale seisma, nii ei lähe see kõvaks ja saan nutellat alati kasutada nii smuutides, küpsetistes ja ka niisama lusikaga põske pista, kui tahtmist tekib. Sinu kodukootud nutella säilib selliselt ca´kuu aega, aga ma kahtlen sügavalt, et see purgitäis sul nii kaua üldse vastu peab. Mõnusat nautimist ning erinevate pähklitega katsetamist.

Kui soovid oma nutellat teha võimalikult lihtsalt ja sul pole kõiki siinkohal nimetatud komponente, siis vajad sa selleks ainult röstitud pähkleid, toorkakaod ja magusainet – olgu selleks siis mesi, indiaani- või kookossuhkur. Minimaliseeritud koostisosadega saad paksema lõpptulemuse. Mõnusat maiustamist!

Järgmine

Energiavahetus 2018

Foto: Bloom For Life

Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust TOETADA.

Nagu meil on juba traditsiooniks kujunenud, siis IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Hingepeegel OÜ a/a LHV: EE247700771001908595 või SWEDBANK: EE212200221058508715.

 

Eelmine artikkelIsvara Joogakool alustab noorte joogatundidega
Järgmine artikkelAlgukuu kolmanda nädala inglisõnumid
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

2 KOMMENTAARID

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia