Kui mul viimaks isu nii suureks läks, siis võtsin lapsepõlve iiriskommiteo uuesti ette ning tegin selle ära. Jah, ma tean, see pole üldse tervislik, aga mul lihtsalt oli meeletu isu just nende järgi ning mitte millegi muu…
Ka lapsed kiitsid, pole nii mõnusaid iiriseid saanudki. Need on sellised magushapud, algselt kõvad nagu vana hea iiris ning siis muutuvad selliseks nätsaks ning venivaks – tuleb meelde?
Esmakordselt keetsin iirist siis, kui olin nii 11-12 aastane plika. Toona sai seda tehtud koos leedukatest sõprade, Daiva ja Vaidasega, kes olid samaealised ja nemad mulle seda retsepti jagasid. Oh, küll olid head ja valmistamine ise nii lihtne ja koosneb ka ainult kahest komponendist, mis reeglina igal tavainimesel ka kodus olemas on.
Võrdluseks paar pilti kaubandusest leitud iiriste koostiosadele. Anu Kuura oli nii lahke ja jagas enda iirise pilte.
Kodused iirised
- 500 g 20% hapukoort
- 250 ml suhkrut
Just nii, muud sa ei vajagi, kui hapukoort ning suhkrut. No ja muidugi potti või panni, kus oma iirisemass valmis teha. Aega kulub selleks ca 30 minutit +/- siia sinna, olenevalt pliidist. Sellest kogusest saad ca 33 käsitöökommi.
Vala hapukoor potti või panni, mida laiema põhjaga, seda kiiremini kommid valmivad. Keera pliidiraua kuumus maksimumi peale. Mina tegin seekord väikeses 1,2 l potis ning aega kulus selle võrra ka rohkem. Lisa suhkur, sega läbi ning jäta segu täiel võimsusel podisema. Vaata valmistusjuhendit galeriist.
Nagu ma ka galeriis mainisin, siis kui kasutad oma iiriste valmistamisel vorme või kommipaberit, siis soovitan need eelnevalt määrida kergelt kookosrasvaga, nii ei jää kommid vormi või paberi külge.
Kui sul aga puuduvad vormid või kommipaber, siis võid täiesti vabalt segu määrida küpsetuspaberile ning enne kommide tahenemist lõigata parajad ruudukesed või kangid. Lase taheneda ning mõnusat maiustamist.
Neid komme võid teha ka vahu- või kohvikoorest, aga siis jäävad nad liiga magusad, hapukoorega tulevad just õige magususega ning samas on neis see hapukoore hapusus, mis tasakaalustab magusat.
Ilmselt proovin ära ka nende iiriste valmistamise kookoskoorest ning kookossuhkruga, kui ükskord sinnani jõuan, annan teada, kas ja kuidas välja tulid. Kui aga keegi teine soovib seda enne proovida, siis ootan igaljuhul fotot ja kommentaare, kuidas nendest koostisosadest iiriste valmistamine välja tuli. Teoreetiliselt peaksid tulema imehead ning mõnusalt kookose maitsega, aga kas see ka nii toimib, kui hapukoorega, ei oska kommenteerida, sest pole ise katsetanud.