Tee ise – tuline chillikaste

1
3833

2Tuline chillikaste

Soovid Hingepeegli tegevust TOETADA?
IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened.
Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Seda saad teha siin ja võtab vaid hetke. Täname!

 

  • 2 tl (oliiv)õli
  • 6 habanero piprakauna või mõnda teist sulle meeldivalt tugevat pipart
  • 2 suurt punast paprikat
  • 3 tl äädikat (30%)
  • 1/2 keskmine sibul
  • 2 suurt küüslauguküünt
  • 150 ml keedetud vett
  • 3 sl vahtrasiirupit
  • 1/4 tl soola

Valmistamine

habanero-kaste

PS! Enne, kui kastet valmistama hakkad, tee kindlasti seda hästi ventileeritud ruumis, sest kui habanerosid kuumutada, hakkavad neist erituma tšilliaurud ning need võivad sind köhima ning nutma panna! Katsu pannilt tulevatest aurudest end veidi eemal hoida. Kindlasti ära unusta pärast habanerodega töötamist käsi korralikult pesta, sest selle tegemata jätmine võib sulle päris mitmed mälestused jätta, mis aga ei pruugi olla mitte nii ilusad, kui sooviksid…

Ilmselt ei pea ütlema, et eelnevalt võiks nii paprikad kui ka habanerod pesta. Lõika paprikad pooleks, eemalda seemned ning haki suurteks tükkideks. Lõika ka habanerod pooleks ja eemalda seemned (või kui tahad tulisemat elamust) jäta seemned sisse, mina jätan. Pea meeles, et seemnetes on peidus see kõige suurem vägi ja tulisus.

Haki robustselt sibul ja küüslauk. Pane pann tulele ning oliivõli pannile ning lase pann kuumaks. Keskmisel kuumusel kuumuta sibulat ja paprikat ca 10 minutit pannil seni, kuni sibul klaasistub ja paprikad hakkavad pehmenema.

Kui sa ei ole veel akent avanud ja pliidi kohal olevat kubu tööle pannud, siis nüüd on viimane aeg seda teha. Lisa habanero tükid, küüslauk ning vahtrasiirup ning kuumuta veel ca 5 minutit, kuni ka habanero muutub pehmeks ning kogu segu pannil hakkab kergelt karamelliseeruma. See lõhn, mis pannilt tuleb, on lihtsalt fenomenaalne – mulle meeldivad teravad maitsed ning nende lõhnad.

habanero-kaste1

Keera pannil tuli alt ja transpordi kogu pannil olev fantastiline maitsebukett blenderisse. Nüüd lisa blenderisse kõik ülejäänud koostisosad ning blenderda seni, kuni saad soovitud ühtlase kreemise massi. Kui sul blenderit ei ole, siis kasuta selleks kas köögikombaini või saumikserit. Kuna köögikombain ei tee segu ühtlaseks kreemiseks, siis võid oma kastmest leida erinevaid tükikesi. Kui see sind häirib, siis hõõru kogu segu läbi sõela enne, kui purki/pudelisse paned. Hoia oma kastet külmikus, säilib steriliseerimata purgis/pudelis päris mitu nädalat. Kui aga tahad oma kastet pikemat aega säilitada, siis soovitan eelnevalt purgi/pudeli steriliseerida. Nii seisab sinu kaste kindlalt päris mitu kuud. Antud kogusest saad umbes 425 ml tulist kastet.

Mõnusat ja tulist katsetamist ning anna teada, kuidas lõpptulemus sulle maitseb.

Kui tahad oma kastmele anda juurde veidi magusust, siis võid pannile lisada ka 1/2 mango tükid.

Kuna oma esimese portsu valmistamisel ei leidnud parasjagu kuskilt habanerosid ega muid tulisemaid pipraid kui tavaline punane chilli ja mul endal olid ka kõik juba otsa saanud, siis tuligi leppida tavalise chillikaunaga. Chillikaunaga jääb minu jaoks lõpptulemus siiski liiga leebeks. Kui sulle meeldib vürtsikas, aga mitte päris selline kaste, et leegid suust lendavad, siis chillikaunadest valmistatud segu on just sinule paras. Lõpptulemus on selline kerge tulisus.

Kuna tegemist on talvise postitusega, mida ma miskipärast polnud veel üles saatnud, siis nüüd on selleks küll õige aeg, kui kasvuhoonetes piprad juba kenasti valmis on ja saab uue laari keeta. Kahjuks oma Trinidad morunga scorpioni seemneid pole ma veel seni selle “hea koha pealt” üles leidnud. Loodan seda ikkagi teha ja vast saan siis järgmisel aastal juba oma scorpione maitsta.

Kui leidsid selle postituse enda jaoks kasuliku olevat ning leiad, et võiksid/soovid/tahad meie tegevust väikese energiapanusega toetada, siis saad seda teha endale sobiva pangalingi kaudu ning kasuta selleks rekvisiite: Hingepeegel OÜ a/a EE247700771001908595 (LHV) või EE212200221058508715 (Swedbank) ja selgitusse kirjuta: “Hingepeegli toetuseks” ning millisest rubriigist/postitusest on sinule enim kasu olnud”.
Iga kolme kuu tagant:

  • 31. märts
  • 30. juuni
  • 30. september
  • 31. detsember

loosime oma toetajate vahel tänutäheks välja väikesed kingitused. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

lhv seb swed nordea
Loe seda edasi

1 kommentaar

  1. Jagan oma kogemust seoses teravate piparde töötlemisega. Nimelt tegelikult ei ole peale chilli jmt piparde hakkimist kasu kätepesust. Omal nahal…õigemini silmadel sai see ära kogetud, et hoolimata mitmekordsest pesemisest jäid käed ikkagi chilliseks mitmeks päevaks. Ja kui siis kogemata silma sügama juhtuda, siis… oi seda kipitust! Sellest kogemusest peale kasutan teravate piparde tükeldamisel õhukesi kummikindaid. :)
    Retsept aga tundub väga põnev. Kindlasti saab järgi ptoovitud. Aitäh!

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi