Kui oled nagu mina, kes armastab vaniljet, siis tead ka seda, et vaniljet on pagana kallis soetada. Odavaim variant on muidugi vaniljesuhkur, aga seda ma ei armasta üldse. Esiteks tuleb seda kordades rohkem lisada ja siis teeb veel kõik nii magusaks ka.
Esmalt, kas sa üldse tead, kust tulevad vaniljekaunad? Kas teadsid, et vaniljekaunu korjatakse tegelikult ühelt orhidee liigilt? Vaniljekaunad on maailma maitseainete turul oma hinna poolest teisel kohal, esimesel on teadaolevalt safran. Värsked vaniljekaunad peavad olema pehmed, kergelt õlised ja hästi tugeva vanilje aroomiga.
Kunagi tõi mu kallis sõbranna USAst 300ml pudeliga puhast vaniljeekstrakti ja sellest pudelist jätkus päris pikaks ajaks. Aga ei saa ju ootama jääda, millal uus vanilje tuleb või tellid ise, lihtsam ning kordades soodsam on seda ise valmistada.
Olen juba mitu aastat teinud vaniljeekstrakti ise ja olen väga rahul. Siinkohal mõtlesin, et näitan ka siin, kuidas seda teen, et ka sina saaksid oma koogid-jäätised-kreemid mõnusalt vanilliseks teha.
Enne, kui jõuan ekstraktini, näitan, kuidas teha endale ise vanillsuhkur. Seda on kindlasti paljud ka ise valmistanud. Vanillsuhkru valmistamisega saab iga laps ka ise kodus hakkama, seega võta võimalusel oma pisikesed appi ja neil saab olema huvitav tegemine kas üksi või koos sinuga.
Vanillsuhkur
- suhkur
- vaniljekaun(ad)
Olenevalt suhkru kogusest, oleneb ka vajaminevate vaniljekaunade hulk, mida kasutada. Kui kasutad 0,5 l kaanega purki, siis kasuta selleks vähemalt 3-4 kauna. Lõika kaunad risti ja pikku pooleks, nii saab suhkur paremini vaniljega kokku ja imab endasse vanilje aroomi ning maitse. Lase suhkrul vähemalt nädal aega tõmmata, aga igapäevaselt sega või loksuta purki, et kõik suhkruterad saaksid vaniljega kokku. Mida kauem purk kasutamata seisab, seda tugevamaks muutub ka vanilje maitse. Kui soovid suhkrule tugevamat maitset, siis võid pikku pooleks lõigatud kaunadelt noa otsaga välja kaapida kaunas olevad seemned ning ka need lisada suhkrule, sega hoolega läbi ja saad eriti tugeva maitse ja aroomiga suhkru, millel on ka veidi värvi.
Vanillipasta
On samuti üks mu lemmikuid, aga seda ei raatsi ma kohe kindlasti osta, sest selle pisikese purgi hind on ikka täiesti üle igasuguse mõistuse kallis. Ka seda on võimalik endal kodus ise teha, tuleb ainult natukene vaeva näha ja kasutama saab pastat hakata koheselt. Kui sa pastat ise teha ei soovi, siis seda leiad näiteks nii Würtspoest kui ka Lõuna-Eesti Ökokeskusest. Kindlasti on veel teisigi kohti, kust seda leida võib, aga koostis pole just see, mida mina eelistaksin.
Mida siis pasta tegemiseks vaja on?
Siinkohal annan ühe hea ja mõnusa ning lihtsa retsepti, kuidas teha rafineeritud suhkru – ja gluteenivaba ning veegan vanillpastat. Selleks on sul vaja kolme koostisosa + purki.
- 6 vaniljekauna
- 1 sl +1 tl vaniljeekstrakti (kasuta kodukootud)
- 1/2 tassi agaavinektarit (168g)
- Pane kõik koostisosad blenderisse (või kasuta saumikserit) ja püreesta seni kuni oled saavutanud ühtlase sileda ning siidise massi. Kui tahad aega säästa, siis võid eelnevalt vaniljekaunad tükeldada mõne cm pikkusteks juppideks ja alles siis püreestama hakata.
- Võta puhas ning hermeetiliselt suletav anum/purk ning aseta sellele jämedakoeline kurnalapp ja kurna saadud segu purki, et purki ei satuks suuremaid kauna tükke. Pigista segust võimalikult palju head kraami välja, et midagi raisku ei läheks ja järgi jääksid ainult kauna tükikesed. Kui sind kaunatükid ei häiri, siis võid segu ilma kurnamata purki valada. Või siis tee pasta väheke teise nipi järgi. Selleks haki kuivad vaniljekaunad ning aseta need kohviveskisse ja jahvata peeneks, seejärel sega saadud jahvatis vaniljeekstrakti ning agaavinektariga läbi ja valmis ta ongi.
Viimaks vaniljeekstrakt
Äärmiselt lihtne valmistada, aga valmimine võtab neist kõige kauem aega, minimaalne tõmbamine kestab neli kuud, et saaksid kvaliteetse ja hea kraami. Aga see neli kuud on seda ootamist 100% väärt. Kui sul ei ole ideid, mida jõuludeks oma lähedastele kinkida (ema-vanaema), siis jõuad selle ekstrakti just nüüd valmima panna ja jõuluks kenad sildid peale ja voilà, imeline kodukootud jõulukink ongi valmis ja seda jätkub ikka väga pikaks ajaks. Mida sa siis vajad?
- 5-6 vaniljekauna
- 0,5 l viina või rummi
Lõika vaniljekaunad pikku pooleks ja pane alkoholi sisse. Kirjuta endale meeldetuletuseks pudelile valmistamise kuupäev, et teaksid, et enne nelja kuud seda ei tarvita. Loksuta esimesed kaks nädalat pudelit iga paari päeva tagant, et maitsed ja värvus hakkaks ühtlaselt jagunema. Väikeseks vihjeks veel see, et mida rohkem kaunu pudelisse lisad, seda tugevama ja tumedama ekstrakti saad ja seda vähem kulub sul vaniljet magustoidu kohta.
Muidugi on selle kõige jaoks vaja ka kvaliteetseid vaniljekaunu. Kasutan ise Madagaskar Burbon vaniljekaunu, tellisin need endale küll USAst, sest 113g vaniljekaunu maksab seal 21 eurot. Kui hästi otsida, siis ilmselt leiab ka siit päris normaalse hinnaga kaunu, aga üksikult või paarikaupa neid küll osta ei tasu, sest kilo hind tuleb üüratu.
Anna teada, mis on sinu vanilje eelistus ja kuidas sul need välja tulid. Mõnusat katsetamist!