Toidud, mille peale ei oska tullagi

0
501

Järgnevalt näputäis retsepte toitudest, mille peale ei oska tullagi. Ehk siis ekstreemsed katsetused köögis.

Maksajäätis

Foto: Anu (Jutulind) Kuura

125g hakklihamasinast (või siis köögikombainist/saumikserist) läbi lastud ja sõelast läbihõõrutud vasikamaksa segada 125g värske puuviljade või marjade seguga (maasikad, vaarikad jne), maitseks natuke soola, sidrunimahla ja punast veini. Segu külmutada.

Kui värskeid marju käepärast ei ole, võib kasutada ka konserve.

Spoiler:

  1. Maks (mina tegin toorest maksast, teie võite proovida praetud või keedetud maksaga) kipub masina tera külge kleepuma ja ümber selle keerduma, nii et maksa peenestamine on kõige keerulisem etapp. Odavam ja jõuetum saumikser kuumeneb üle ja hakkab plastmassikärsakat välja ajama. Seega oluline on hea hakkiha – või mõne muu peenestusmasina olemasolu/kasutamine.
  2. Ärge jumala eest segusse suhkrut pange! Mina, kui suur maiasmokk, tahtsin esimese hooga seda teha – no mis jäätis see on, mis magus pole? Jäin mõtlema ja mulle jõudis pärale, et ma teen ju maksajäätist. Kujutage endale ette suhkurdatud maksa. Öäkk, eks?
  3. Veini pange tunde ja maitse järgi. Mina kallasin sisse poole klaasi jagu poolmagusat veini, mis minu maitsmismeele järgi oli poolhapu ja poolkuiv takkaperra, igatahes parkainet leidus selles rohkem, kui ma oleks tahtnud ja joomisest praakisin ma mõni aeg tagasi ta välja, korkisin kinni ja panin külmkappi paremaid päevi ootama. No ja täna kulus ta siis marjaks ära!
  4. Marju pange ka tunde järgi, aga taas, ärge unustage, et tegu on maksajäätisega ja maks suhkruga… no ma ei tea, kui kiiksuga teie maitsemeel on, aga… ;) Mina panin jõhvikaid, astelpajumarju, mustikaid ja maasikaid. Haput rohkem, kui magusat.
  5. Võibolla õnnestub teil peenestusprotsess paremini kui minul, aga massi sõelumise järel oli mul 50:50 seis: puhasmassi oli pool algkogusest ja marjakestad koos sõelast läbi mitte mahtunud maksaosakestega oli teist sama palju.

    Foto: Anu (Jutulind) Kuura

Panin prooviks igatahes mõlemad külmuma, ühe ühte, teise teise pokaali. Teie aga arvestage igaks juhuks, et algkogusest pool on lõplik jäätisemass – et kõigile, kes proovida soovivad, jaguks.

Minu jäätise maitse tuli kergelt soolakas – hapukas ja värske. Palava ilmaga hea amps, mis pole läägelt magus!

P.S. Kui olete just kohvi joonud või plaanite seda järgmiseks teha, siis kandke selle eest hoolt, et te midagi muud vahepeal sööte või joote, sest maks rikub kohvi maitse lootusetult ära, kui teda vahetult süüa.

Maksaga täidetud munad

Värsked munad keedetakse kõvaks. 60g maksa tükeldatakse peeneks. Teelusikatäis hakitud sibulat praetakse 20g rasvas helepruuniks, lisatakse maks, veidi soola ja hautatakse läbi. Siis lastakse maks läbi hakklihamasina ja segatakse 30g vahulelöödud võiga. Kooritud munad lõigatakse pooleks, eemaldatakse kollane, lisatakse maksale ja täidetakse munapooled seguga.

Maksatarretis

Foto: Anu (Jutulind) Kuura

125g maksa ja 2 keskmist tomatit lastakse läbi lihamasina ja hõõrutakse läbi peene traatsõela. Siis lisatakse soola, sidrunimahla, punast veini ja majoraanilehti. Segada kõik 2 lehe sulatatud želatiiniga, täita selle seguga väikesed klaasnõud ja panna külma tarretuma. Lauale anda hästi külmalt.

P.S. Ärge želatiiniga koonerdage – enne pange rohkem, kui vähem.

P.P.S. Kui olete just kohvi joonud või plaanite seda järgmiseks teha, siis kandke selle eest hoolt, et te midagi muud vahepeal sööte või joote, sest maks rikub kohvi maitse lootusetult ära, kui teda vahetult süüa.

Lihapuding hapuoblikatega

Vaja läheb: 250g loomaliha (hakklihana), 125g sealiha (hakklihana), 75g riivsaia, 2 munakollast, 2 spl piima, 1tl sinepit, 1tl soola, 1tl pipart, 2 vahustatud munavalget

Kõik koostisained segada omavahel ja siis vahulelöödud munavalgetega. Segu pannakse võitatud ja riivsaiaga ülepuistatud pudingivormi ja keedetakse 2 tundi aurus.

Hapuoblikalehed võetakse rootsude küljest, pestakse ja lastakse ilma veeta pehmeks haududa. Siis lisatakse veidi suhkrut, soola, hapukoort, veidi jahu ja lastakse mõni minut keeda, pidevalt segades.

Õitepiim

Roosiõite piim
Foto: Hungry Forever

Õitepiima võib valmistada peaaegu igasugustest õitest. Eriti sobivad selleks roosi, viljapuude, pärna, reseeda ja mustsõstra õielehed.

Õied peavad olema täiesti puhtad ja terved, neid ei tohi ka veega pesta. Õielehed valatakse üle keeva piimaga, lastakse mõni minut tõmmata, lastakse läbi portselansõela ja pannakse jahtuma. Seejärel lisatakse maitse järgi suhkrut, kuid mitte palju, eelistatum oleks mesi.

Õitevein

Selle valmistamiseks valatakse õielehtedele kuuma valget veini ja lastakse 45-50 minutit seista. Seejärel valatakse õiteekstraktile tugevasti suhkruga segatud veini juurde või lisatakse siirupit.

Õitejoogid ei tohi kauaks seisma jääda, kuna kaotavad oma lõhna ja värvi.

Pannkoogisupp

See on harilik selge lihasupp, millele lisatakse väikseid pannkoogitükikesi juurde.

Valmistusviis on järgmine: harilikule pannkoogitaignale pannakse lisaks 6 muna ja rikkalikult peenekshakitud sibulat. pannkook küpsetatakse võrdlemisi paksuks ja siis lõigatakse tükkideks, mis serveeritakse supis.

Peagi juba uued üllatused!

Soovid Hingepeegli tegevust TOETADA?
IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened.
Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Seda saad teha siin ja võtab vaid hetke. Täname!

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi