Kookospalm või Cocos nucifera kasvab maailma troopilistes piirkondades, kus kohalik elanikkond on leidnud erinevaid rakendusi taime õitele, lehtedele ja pähklitele. Kookospähklilt saab viljaliha, piima ja ka õli, mis kõik on kasulikud ja head kasutada küpsetamisel ja toitude maitsestamisel.
Doseering
Kindlat soovitavat doseeringut kookosrasva päevaseks koguseks polegi olemas. Aga Vaikse ookeani rannikurahvad kasutavad oma traditsionaalses toitumises päris mitmeid gramme lauriinhapet või vähemalt 1 supilusikas kookosrasva päevas. Vahemikus 10-20 g lauriinhapet päevas võib parandada sinu tervist, seda soovitab lipiidide biokeemia ekspert Dr. Mary G. Enig. Kookosrasvas on 50% lauriinhapet, seega 1 supilusikas kookosrasva annab umbes 7 g lauriinhapet, See tähendab seda, et 1-3 supilusika täit kookosrasva päevas on täiesti piisav kogus. Kui sa ei loe kaloreid ja sul on normaalne kolesteroolitase, siis on täiesti ohutu tarbida päevas kuni 4 supilusika täit kookosrasva päevas, seda soovitab sertifitseeritud toitumisalane nõustaja Brian Shilhavy.
Omadused
Kuigi kookosrasv on kõrge küllastunud rasvade poolest, on need rasvad keskmise ahelaga rasvhapped, mida meie keha seedib paremini kui pika ahelaga rasvhappeid. Keha kasutab neid rasvu samamoodi kui süsivesikuid, räägivad Michigani Ülikooli tervisealane eksperdid. Lauriinhape on väidetavalt kõige kasulikum rasvhape, mida leidub kookosrasvas. Kui jätta kookosrasv välja, siis on inimese rinnapiim üks rikkamaid allikaid lauriinhappe poolest.
Väidetav kasu
Kookosrasva pooldajad, kes seda igapäevaselt tarbivad, väidavad et lauriinhape ja teised rasvhapped kookosrasvas tugevdavad immuunsüsteemi ning aitab organismil võidelda kahjulike mikroobidega. Dr. Mary G. Enigi katseklaasi uuringud näitavad, et need rasvad muudavad mitmed viirused mitteaktiivseteks sh. herpes simplex ja leetrite viirused. USA Tervise Instituudi uurimus rasvade kohta, mis avaldati 2009 aastal näitas, et lisaks trennile täiendades oma päevast toitumist 30 ml kookosõli või 2 sl. kookosrasvaga tundub mõjuvat positiivselt kehakaalu vähenemisele, ilma et tõstaks drastiliselt veres kolesterooli taset. Polüneesia saarte inimesed tarbivad traditsiooniliselt igapäevaselt kookosrasva ning sealsed inimesed kannatavad harva südameveresoonkonna haiguste käes. Kookosrasva pooldajad usuvad, et kookosrasval võib selles osas suur roll olla.
Igapäevane kookosrasva tarbimine
Kookosrasv on sarnane või pehme tahke olekule, toatemperatuuril on pehme, külmkapis hoides on kõva ja kui kuumutada, siis muutub vedelaks. See tähendab seda, et oma päevast kookosrasva doosi manustada annab sul mitmel erineval ja sulle sobivamal viisil. Hommikusöögiks võid vedelat kookosrasva niristada oma jogurtisse või nõristada hommikupudrule, praadida hommikumune. Lõunaks ja õhtusöögiks rösti juurvilju kookosrasvas või maitsesta riisi. Määri kookosrasva või eest leivale vms.
Kaalu
Võimalusel kasuta neitsi kookosrasva ja väldi hüdrogeenitud kookosrasva. Kookosrasvas on umbes 117 kcal supilusika kohta. Seega, kui sinu päevane kaloraaž on piiratud, siis kasuta kookosrasva säästlikult. Kuna kookosrasv on kõrge küllastunud rasvade poolest, siis võib see sinu kolesterooli tõsta. Et ennetada terviseprobleeme, kontrolli oma kolesterooli regulaarselt, kui kasutad igapäevaselt kookosrasva. Kui sul juba on kõrge kolesteroolitase, konsulteeri enne oma arstiga, kui hakkad kookosrasva igapäevaselt tarbima.
Kasutatud materjal: