2Rabarberi kasulikkus
Noored võrsed
Foto: Eat In Eat Out Magazine
Foto: Eat In Eat Out Magazine
Kui nüüd rääkida veidikene tema kasulikkusest, siis on ta eelkõige äärmiselt väärtuslik selle poolest, et sisaldab rohkesti kergesti omastatavat kaaliumi, mis aitab säilitada normaalset südametööd ja vererõhku ning seetõttu ära hoida südameatakki, ajurabandust ja ohtlikku südamearütmiat. Vähem leidub temas kaltsiumi, fosforit, rauda ja karotiini; orgaanilistest hapetest õun-, sidrun- ja oblikhapet; flavonoidühendeid jt. Üsna suur on C-vitamiini sisaldus.
- Kuna rabarber on üks kõige kalorivaesem köögivili üldse, siis 100g värsketes rabarberivartes on ainult 21 kalorit. Sellest hoolimata on temas mõningaid eluks vajalikke fütotoitaineid nagu kiudaineid, polüfenoolantioksüdandid, erinevad mineraalid ja vitamiinid. Kõigele sellele lisaks ei sisalda tema varred grammigi küllastunud rasvu ega kolesterooli. Tänu kõigele sellele, on rabarber äärmiselt hea abimees kaalust alla võtmiseks, aga teda tuleb tarbida siis ilma suhkruta. Ka ilma suhkru ja teiste magusaineteta saab rabarberi magusaks, natukene tuleb mõelda, kuidas seda teha. Allpool annan ühe suurepärase rabarberi toormoosi retsepti, mis on äärmiselt maitsev ja magus ning ei sisalda ühtegi magusainet ja koosneb ainult kolmest komponendist;
- rabarberivartes leidub üsna rikkalikult erinevaid B-kompleksvitamiine: foolhape, riboflaviin, niatsiin, B6-vitamiin (püridoksiin), tiamiin ja pantoteenhape;
- Kindlasti oled märganud, et osad rabarberivarred on rohelised ning teised rohkem punased. Punased varred sisaldavad rohkem A-vitamiini kui rohelised, lisaks sisaldavad varred veel väikeses koguses polüfenool flavonoidühendeid nagu β-karoteen, kseaksantiin ja luteiin, mis omakorda kehas konverditakse ümber A-vitamiiniks ning annab kehale sama kaitsetoime nagu seda teeb A-vitamiin. A-vitamiin on võimas looduslik antioksüdant ning on äärmiselt vajalik hoidmaks ja säilitamaks sinu naha ja limaskestade hea tervise. Ümber ega üle ei saa me ka A-vitamiini vajalikkusest silmade tervise ja nägemise tagamisel. Erinevad teadusuuringud on näidanud, et A-vitamiinirikkad looduslikud toiduained, sh rabarber, aitavad keha kaitsta kopsu- ning suuõõnevähi eest;
- teadaolevalt ka teistes rohelistes köögiviljades nagu spinat, lehtkapsas jne, on ka rabarberivartes piisavas koguses K-vitamiini. 100g värsketes rabarberivartes leidub 29,3µg või umbes 24% päevasest soovitatavast K-vitamiini kogusest. K-vitamiinil on võimalik oluline roll luude tervise hoidmisel, soodustades luukoe moodustamise ning tugevdamise aktiivsust. Piisav K-vitamiinirikka toidu tarbimine aitab piirata aju närvikahjustusi, seega K-vitamiinil on väga suur seos Alzheimeri tõvega;
- rabarberivarred sisaldavad ka tervislikul tasemel mineraale nagu raud, vask, kaltsium, kaalium ja fosfor. Kuid enamik neist mineraalidest ei imendu organismi, kuna rabarberis on palju oblikhapet ja see ei lase neil mineraalidel imenduda ja need väljutatakse organismist.
Tere!
Kas värskete datlite asmele võiks kasutada ka kuivatatud datleid, kui neid eelnevalt ära leotada? :)
Ette tänades.
Sipsik – jah, võid küll kasutada ka kuivatatud, aga värsked on paremad.