Sõnumid 22.-28. novembriks

0
14731
Tagasi
Järgmine

Pagari piparkook

Foto: Pixabay

Piparkoogihooaeg on alanud. Poodides on lademetes igasuguseid piparkooke loendamatutelt tootjatelt: õhemaid ja paksemaid, mahedaid, vürtsikaid ja pigem pipra-, kui piparkooke, on muredaid ja väga rasvaseid, on mille – iganes – vabasid, glasuuriga ja glasuurita. Ometi ei pruugi selles valikukülluses olla seda ühte ja õiget. Seetõttu on hinnas käsitöötainad ja väiketegijate piparkoogid. Kõik ei pääse neile aga löögile ja tuleb leppida sellega, mis poest saada.

Mida aga teha poest ostetud tainaga, mis ei lähe mitte? Kuidas seda korda saada?

Pagaritel on selleks oma nõksud. Kui tekib kahtlus, et sellest tainast tulevad piparkoogid on kivikõvad, nii et murra või hambad ära, siis tuleb mureduse saamiseks tainale lisada rasvainet. See on juba rahakoti ja maitseküsimus, mida nimelt: kas toiduõli (oliiviõli võib kibeda maitse anda), searasva, margariini või võid. Koguseliselt on paras hulk 50-100g kilo taina kohta (ära unusta, tainas on juba ju rasvaine olemas, sa ainult lisad seda!). Liiga palju lisades saad rasvakäki, mida rullides ei jõua jahu taina alla ära puistata ja pärast on paksu jahukrohviga piparkoogid, mis pole üldse hea. Searasva maitset ei tunne, ei maksa karta – ja mingit lõhna ta ka ei anna. Jahu tuleb lisada õige proportsionaalselt rasvainega – kilo taina kohta 75-100 grammi. Loomulikult on soovituslik lisada ka maitseaineid, sest suurenenud teiste koostisosade hulk muudab ju maitse ka nõrgemaks. Seega teelusikatäis kaneeli, terake nelki, ingveri, kardemoni – mis just omale meeldib enim – ka juurde – ja tainas korralikult läbi sõtkuda. Liiale ei maksa sõtkumisega minna, muidu hakkab tainas venima. Seejärel panna tainas vähemalt mõneks tunniks jahedasse seisma, enne, kui piparkooke küpsetama hakata. Liigse vürtsisuse puhul lisada tainale siirupit, hapukoort, mett või jahu ning sõtkuda tainas korralikult läbi ning jätta vähemalt mõneks tunniks jahedasse seisma, enne kui piparkooke küpsetama hakata. Kui endavalmistatud tainas läheb mingil põhjusel nihu või siis ei tea mis retseptiraamatus olevast retseptist lõpuks välja tuleb – ja valmides selgub, et see pole küll see, mida tahaks, siis saab loomulikult ka omatehtud tainast samade meetodite abil sobivamaks kohendada.

Lõpusoovitused: paljud piparkoogiretseptid on ilma poolte vürtsideta, mis ühes korralikus piparkoogitainas on. Kellele meeldib küllusliku maitsega piparkook, see võib 1-1,2 kg jahukoguse kohta tehtavasse tainasse julgelt lisada vähemalt 1tl igat neist (kõik need on jahvatatud muidugi): vürtspipar, must pipar, nelk, muskaatpähkel, kardemon, ingver, kaneel. Eriti hea maitsenüansi saab juurde, kui riivida sisse 1-2 apelsini või sidruni koor. Kellel on kalduvus allergiatele, siis suurema tõenäosusega tekitavad allergiat kaneel, muskaatpähkel ja nelk, eriti kaks esimest. Ingver on aga teada- tuntud ravimtaim ja tema ei tee mingit paha.

Head tainavalmistamist ja koogiküpsetamist usinatele ja maiustamist kõigile!

Aga nüüd siis selle nädala inglisõnumite juurde. Vaatame koos, millised sõnumid tõid inglid endaga kaasa sellesse nädalasse. Seekordsed sõnumid jaotuvad juba tavapäraselt sünnikuupäevade järgi:

• 1-5 kuupäev
• 6-10 kuupäev
• 11-15 kuupäev
• 16-20 kuupäev
• 21-25 kuupäev
• 26-31 kuupäev
Kindlasti ära unusta lugeda ka lõpusõnumit, sest ka seal on sulle väikene lisasõnum.
Postituse edasi lugemiseks vali rippmenüüst endale sobiv sünnikuupäeva vahemik, või kliki nupukesele: “Loe seda edasi” ja vaata, millised sõnumid inglid sulle seekord endaga kaasa tõid.

Tagasi
Järgmine

Energiavahetus

Foto: Pixabay

Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust TOETADA.

Nagu meil on juba traditsiooniks kujunenud, siis KAKS KORDA AASTAS: 30. juuni ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid..

Hingepeegel OÜ a/a LHV: EE247700771001908595 või SWEDBANK: EE212200221058508715.

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi