Varasemalt näitasin siin, kuidas valmistada kodus ise lihtsate vahenditega vaniljeekstrakti, mis on palju maitsvam ja ka odavam valmistada kui kaubandusest soetades. Nüüd olen jõudnud selleni, kuidas valmistada šokolaadi ekstrakti.

Erinevad ekstraktid Foto: Little Pod
Erinevad ekstraktid
Foto: Little Pod

Ilmselt tekib sul küsimus, et mis mõttes šokolaadi ekstrakt ja milleks seda kasutatakse?  Kindlasti tead seda maitset, kui lööd oma hambad hea šokolaadikoogi sisse, aga usud, et see maitse võib olla veel võimsam? Just, see võib olla isegi kordades võimsam, kui kasutad koogi tegemisel šokolaadi ekstrakti. David Lebovitz’s blogist võib lugeda, et kakaooad kaotavad oma maitse tipunoodid siis, kui neid töödeldakse ümber šokolaadiks. Lebovitz seletab oma blogis, selleks et saada need võimsad maitsenoodid tagasi, tuleb lisada oma küpsetistele puhast šokolaadi ekstrakti, mis on valmistatud puhtast kakaooast.

Viimasel ajal ei ole ma enam nii väga küpsetanud, aga tekkis tahtmine proovida, kuidas see siis töötab. Tuulates veidi ringi mööda kaubandust, leidsin, et ka meil müüakse šokolaadi ekstrakti, 60ml pudel maksab Suhkrukunsti lehel 6,50€. Kuna mulle meeldib rohkem asju ise teha kui neid osta, siis mõtlesin, et teen proovi ning valmistan selle ka ise. Muidugi tegemine ise ei ole  mingi kunst, aga selle valmimine võtab aega, seega, kannatust tuleks varuda vähemalt kolm kuud, enne kui sinu šokolaadi ekstrakt täielikult valmis saab. Kui nüüd valmistada, siis jõulude ajal võid seda äärmisel juhul esmakordselt proovida, enne pole mõtet, sest see ei ole veel nii kange kui võiks/peaks olema. Lisaks tundub mulle osta seda ekstrakti väga vale, sest selle tegemine on nii häbemata lihtne, et sellega saab hakkama ka iga viieaastane põngerjas.

Kõlab ahvatlevalt, aga mida ma siis selle ekstraktiga peale hakkan?

Kui sulle näiteks ei istu üldse vanilje maitse, siis võid vaniljeekstrakti oma küpsetistes asendada selle šokolaadi ekstraktiga. Seevastu, kui sa oled mõlema maitse fänn, siis kombineeri mõlemaid ekstrakte oma küpsetistes, putrudes, smuutides, kodustes šokolaadikreemides nagu kodune “Nutella” jne, lase ainult fantaasia lendu ja ma garanteerin, et sa saad suurepärased tulemused ja maitseelamused. Kui oled šokohoolik, siis selle ekstrakti valmistamine saab olema sinu Püha graal ja sinu šokolaadist maiused saavad kordades parema maitse kui varasemalt.

šokolaadi ekstrakti valmistamine

Šokolaadi ekstraktSelleks, et valmistada oma isiklik šokolaadiekstrakt. vajad sa ainult kahte koostisosa, milleks on kakaooad ja alkohol.

  • 125 ml purustatud kakaoube
  • 235 ml alkoholi (viin, rumm, viski, konjak)

Erinevates ökopoodides on saadaval nii terveid kui ka purustatud kakaoube, vali endale sobiv variant. Kui soetad terved oad, siis kodus purusta kergelt oma kakaooad taignarulliga või uhmris, nii imavad nad kiiremini endasse alkoholi ning annavad maitse ja värvi paremini välja. Siinkohal tasub mitte uhmerdamisega üle pingutada, sa ei soovi saada pulbrit, vaid just selliseid mõnusaid tükikesi, sest kui kasutad liiga peeneks purustatud ube, siis saad häguse segu ja seda sa ka ei soovi.

Aseta purustatud kakaooad purki või pudelisse ning vala peale soovitud alkohol. Kui soovid puhta šokolaadi maitsega ekstrakti, siis kasuta viina, kui soovid veidi ekstra tugevusega maitset, siis lisa rummi, viskit või konjakit, igaüks neist annab ekstraktile isemoodi maitsenüansi. Mulle endale meeldib kõige enam konjaki või rummiga tehtud ekstraktid, neil on mõnus järelmekk, mida viinaga ei saavuta. Aga nagu öeldud, igaüks leiab endale selle kõige sobivama ja õigema lahenduse. Minugi poolest võid sa proovida teha kõigi nelja alkoholiga ja leida endale see kõige sobivam kombinatsioon, mida edaspidi kasutama hakkad. Kui oled alkoholi ubadele peale valanud, siis loksuta segu korralikult läbi.

Hoia oma ekstrakti pimedas kapis vähemalt kolm kuud, aegajalt purki/pudelit loksutades, et maitsed paremini seguneksid. Kui sinu ekstrakt on viimaks saavutanud soovitud maitse ning tumeduse, mille valmimine võib aega võtta kuni kuus kuud, olenevalt maitse-eelistusest, siis kurna kakaooad välja

Erienvad ekstraktid Foto: Just Putzing
Erienvad ekstraktid
Foto: Just Putzing

ning vala segu esmalt külmutuskindlasse anumasse. Pane ekstrakt ööks sügavkülma ning järgmisel hommikul koori ära ekstakti peale tekkinud rasvakiht. Kui sind ei häiri ekstraktile tekkinud rasvakiht, siis võid selle protseduuri vahele jätta. Edasi säilita ekstrakti valguse eest kaitstuna kapis ja kasuta millal hing ihaldab, kasvõi hommikukohvile maitse andmiseks.

Samal meetodil saad teha nii kohvi-, mandli-, lavendli-, mündi-, sidruni-, apelsini-, laimi-, kaneeli-, nelgi-, muskaadi-, kirsi- ja teisi ekstrakte, lihtsalt lase fantaasia lendu ning lõpptulemuses sa ei kahetse.

Mõnusat katsetamist ning maitsenaudingute avastamist!

Eelmine artikkelAnalüüsides 9/11 – Laiaulatusliku pettuse skeem – eestikeelsete subtiitritega – parandatud
Järgmine artikkelÜleskutse inimkonnale
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

8 KOMMENTAARI

  1. Olen teinud samal meetodil likööri, lisades samapalju suhkurt kui on alkoholi. ah jaa, alkohol võiks olla kangem kui 40%.

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi