Vaadates purgis chia seemneid, siis võib tekkida küll selline tunne, et mida nendega ometi peale hakata. Kuhu neid panna, sest lusikaga purgist neid ju niisama ei pista. Samas tahaks ikka neist ülikasulikest seemnetest kogu kasuliku kraami kätte saada. Annangi siinkohal paar ideed, mida nendega magusapoolel teha võiks.

Soolastes toitudes võiks neid kasutada kas salatikastmetes või otse salatitele peale riputatuna. Mõned ideed, kuhu neid “sokutada” võiks: hommikupudrud, läätsedele, kotlettidele jne.

Paar retsepti magusaks.

Vaarika rõõm

Vaarika chia

  • mandlipiim 125 ml
  • 125 ml vaarikaid või nende puudumisel muid marju
  • 2 sl chia seemneid
  • sl purustatud mandleid

Sega kõik koostisained omavahel kergelt läbi. Peale aseta toored purustatud mandlid ning aseta kogu kupatus vähemalt 1 h (ideaalis 3-4 h) külmikusse, et chia seemned saaksid mõnusalt paisuda.

Pekaanipähkli muhedik

Pekaanipähkli muhedik

  •  1 sl chia seemneid
  • kookospiim 500 ml
  • 250 ml vaarikaid
  • pekaanipähklid ca peotäis
  • 1/2 tl kaneeli

Lisa kõik koostisained blenderisse ning sega korralikult ühtlaseks kreemiseks massiks. Naudi koheselt.

PS! Kui kasutada chia seemneid, siis need peavad kindlasti olema pärit mahepõllumajandusest!

Chia seemneid võite lisada praktiliselt kõikidele toitudele: muhedikud, vesi, salatikastmed, mahlad, pannkoogid ja isegi võite neid otse salatile raputada. Pange ainult oma fantaasia tööle.

Õhtune chiaamps

Chiasnäkk

See õhtune amps või magustoit koosneb chia seemnetest, mis on vedeliku endasse imendumisel moodustanud pudingulaadse olluse ja tänu sellele viib maksast ideaalselt välja sinna kogunenud mürgid, mis hiljem väljutatakse. Kuna chia seemned tekitavad täiskõhu tunde, siis pärast sellist ampsu tunnete ennast suurepäraselt.

  • mandli- või kookospiim 325 ml
  • mesi 1 sl (vedelal kujul)
  • chia seemned 4 sl
  • kaneel 1 tl
  • garneeringuks vahustatud kookoskoor

Suures purgis segada omavahel kõik koostisosad korralikult läbi. Valada saadud segu kaussidesse kolmeks võrdseks osaks ning hoia külmas seni kuni chia seemned paksenevad ja saavutavad pudingilaadse paksuse. Selleks kulub ca 30-60 minutit. Vahetult enne serveerimist panna kaunistuseks ka vahustatud jahedas seisnud kookoskoor. Kui soovite seda ampsu suuremas koguses teha, siis sellisel kujul säilib see külmikus kuni 5 päeva.

Õuna chia kaneeli puder

Õunapuder chiaga

Kohev chia seemnete hommikupuder. Soovitame proovida ka pirnidega.

  • 1 keskmine õun koorida ja lõigata neljaks
  • mandli- või kookospiim, 175 ml
  • 1/4-1/2 tl kaneeli
  • mõni tilk rohelise stevia ekstrakti või mett

Asetada piim ja õunad blenderisse ning segada seni, kui saadakse ühtlane mass. Valada saadud segu suuremase purki, lisada chia seemned ja kaneel. Segada või loksutada läbi. Lasta segul vähemalt 30 minutit seista (soovitav on segu aegajalt segada või loksutada). enne serveerimist segada sisse stevia või mesi.

Eelmine artikkelSõna tohutu jõud
Järgmine artikkelSuitsetamisest loobumine
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

1 kommentaar

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi