3Kodukootud hambapesu pulber ja hambapastad

Just hiljuti küsiti meilt hambapesu pulbri retsepti, millest kirjutasin oma kahe aasta taguses artiklis “Neljas nädal ja hambapastad“.

Nüüdseks pole oma peres juba üle kahe aasta suuhügieenivahendeid ostnud, olen need kõik ise teinud. Viimasel ajal olen teinud rohkem pastat, aga kui pasta ning mõned koostisosad otsa said, sai üle pika aja taas ka pulber kasutusele võetud – küll on mõnus ja pisipiiga peseb meeledi praegu pulbriga, mitte pastaga (mida ka abikaasa tungival soovil juurde tegin).

Nii pasta kui pulbri tegemine ei võta kaua aega ja koostisosad on lihtsad. Olen proovinud nende aastatega väga mitmeid erinevaid kodukootud pastasid, aga mitte kõik ei kõlba kasutada – vähemalt minu meelest. Näiteks sooda-kookosrasva pasta – jaiks, no ei sobi meile see kooslus kohe mitte üks raas, aga on inimesi, kellele see jällegi meeldib. Panen selle retsepti ka siia üles, võibolla mõni leiab, et talle ikkagi sobib just see variant. Lõppkokkuvõttes saab igaüks ise proovida ning leida endale selle sobiva. Ma eelistan rasva baasil pastadele õliga tõmbamist, ehk tegeleda oil pullinguga. Kui sa sellega veel kursis pole, siis kindlasti soovitan läbi lugeda ka päevikud.

Lihtne soodapasta

sooda-pasta

  • 2 sl kookosrasva (neitsiõli, kus maitse ning lõhn on eemaldamata)
  • 2 sl söögisoodat
  • 15-20 tilka piparmündi EÕ
  • mõned tilgad vedelat steviat või 1 tl ksülitooli
  • 1 tl glütseriini (toidukvaliteediga)

Kui kasutad stevia asemel ksülitooli, siis sega see glütseriiniga klaasist või savist nõus segi ning oota, kuni ksülitool on täielikult lahustunud. Mulle endale jällegi stevia maitse ei meeldi, seega eelistan ksülitooli ning ksülitool on ka hammastele ohutu.

Sega omavahel hoolega läbi söögisooda ja kookosrasv. Viimaks sega sisse ülejäänud koostisosad. Piparmündi eeterlikku õli lisades, alusta enne väiksemast kogusest ning maitse vahepeal, leia endale see õige kangus. Pane saadud pasta klaasist anumasse ning sulge kaanega. Kasuta pasta harjale kandmiseks pisiket lusikat või paatlit, ära pane harja kunagi pasta purki, sest nii kannad sa bakterid pasta sisse ja seda sa teha ei taha. Selle pasta tegemine võtab aega paar minutit ning saab igas olukorras kiirelt kokku klopsida. Suvisel ajal, kui õhutemperatuur on üle +24 kraadi, on hea pastat hoida jahedas, sest nagu sa tead, siis kookosrasv sel temperatuuril veeldub ning pastast ei jää suurt järgi…

Meie pere üks lemmikuid oli/on ka kodune remineraliseeriv hambapesu pulber. Hambapesu pulbri valmistamine võtab aga oluliselt kauem aega, aga see-eest on tema säilivusaeg pikk ning see ei rääsu nagu rasva baasil pastad, mida pikemaks perspektiiviks ette ei saa valmistada. Alloleval fotol on hetkel puudu mõned nimetatud koostisosad, aga ära lase end sellest segada.

Postituse edasi lugemiseks kliki nupukesele: “Loe seda edasi”. Järgmiselt kahelt leheküljelt leiad veel nii hambapesu pulbri kui ka savipasta retseptid.

Tagasi
Eelmine artikkelHirmud mis need on ja kust nad tulevad?
Järgmine artikkelÜle kahe aasta šampoonita peapesu
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

4 KOMMENTAARID

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia