Põhjused miks vältida teravilja ja gluteeni

42
38913

Gluteenivabad tooted on tänapäeval moes. Raamatud, veebilehed, restoranid gluteenivabade menüüdega ja sadu erinevaid tooteid poelettidel. On see moehullus või peegeldus tegelikust probleemist?

Jah, gluteen on tõsine probleem, aga mitte ainult. Tegelikult on kolm põhilist nisutooteid puudutavat varjatud põhjust. Nisutooted, mitte ainult gluteen, (koos kõikide suhkruvormidega) on oluline panustaja rasvumisele, diabeedile (suhkruhaigus), südamehaigustele, vähile, dementsusele, depressioonile ja paljudele muudele tänapäeva haigustele.

See on põhjus, miks maailmas on 30% rohkem ülesöönuid, kui alatoidetud inimesi. Selline krooniline elustiil ja toitumisest põhjustatud haigused tapavad kaks korda rohkem inimesi kui nakkushaigused. Need mittenakkushaigused lähevad lähima 20. aasta jooksul maailma majandusele maksma 41 triljonit.

Kahjuks see krooniliste haiguste laine on põhjustatud meie harjumuspäraste toitumiskommete pärast: leib, makaronid, kõik nisutooted. Eelnimetatud asju leiame isegi huulepulgast ja peaaegu kõigist meie toitudest nagu näiteks supist, praest, õllest, viinast, kastmetest.

Suurim probleem meie toidulaual on nisu, mis sisaldab valdava osa gluteeni. Nisu on vilets mitte ainult gluteeni pärast, probleeme on veelgi. Nisu ajaloo, krooniliste haiguste ja ülekaalulisuse vahele saab tõmmata paralleeli. Supermarketid on täis nisu ja maisi tooteid ning lugematus koguses erinevat kraami, kuhu need kaks on märkamatult sisse topitud. Keskmine inimene tarbib 55 kilo puhast nisujahu aastas.

Probleem ei ole ainult suures nisujahu tarbimises, vaid selles, et need komponendid pannakse peaaegu igasse tootesse märkamatult sisse. Seetõttu tõusebki krooniliste haiguste teke ja ülekaalulisus. See ei ole enam see nisu, millega vanaemad küpsetasid. Viimase 50 aastaga on teaduslikult muundatud toit meie laudadele üha enam jõudmas.

Kuidas nisu ja gluteen mõjutab kaalutõusu, diabeeti ja muid haigusi

See uus kaasaaegne nisu võib tunduda nisu, kuid see on erinev kolmel olulisel põhjusel. Kõik kahjuks viivad rasvumise, diabeedi, südamehaiguste, vähi, dementsuse või muu haiguseni.

  1. See sisaldab super tärklist – amülopektiini, mis on super nuumamiseks
  2. See sisaldab super gluteeni – mis on põletikke põhjustav
  3. See sisaldab sõltuvust tekitavat ainet – tekitab sõltuvust ja paneb sind üha enam sööma ning ihaldama teraviljatoite.

Super tärklis

Piibel ütleb : andke meile meie igapäevast leiba. Leiva söömine on peaaegu religioosne käsk.  Üheteranisu (einkorn), piibli nisu, on midagi, mida meie kunagi söönud ei ole.

Selle asemel me sööme kääbus nisu, geneetilise manipulatsiooni ja hübridisatsiooni läbinud taime vilja. See on lühike, tönts, vastupidav, suure saagiga, topelt koguse tärklise ja gluteeniga  ja sisaldab igasugu uusi veidraid proteiine. Mees, kes töötas välja tänapäevase nisu, võitis Nobeli preemia, lubades, et see söödab miljoneid nälgijaid kogu maailmas. Täpselt nii see läkski, aga samas tegi see inimesed paksuks ja haigeks. Kõige suurem erinevus kääbus nisul on väga suur tärklise ehk amülopektiin A sisaldus.

Asja halb külg : kaks viilu sepikut või leiba tõstab teie veresuhkrut rohkem, kui kaks supilusikatäit valget lauasuhkrut.

Täisteral ja valgel jahul pole siinkohal vahet. Suurim pettus on töödeldud täisteratooted, mis sisaldavad suures koguses suhkrut ja nisu, andes kaubale kumava, ilusa, ahvatleva välimuse.

Parim viis vältida toite mis on sulle halvad, on eemale hoida toodetest, mis väidavad, et on sulle tervislikud: gluteenivaba, rasvavaba, vähendatud rasvasisaldusega, annab vähe kaloreid, 0 kalorit, jne. Just nendes toodetes on tavaliselt midagi halba!

Suhkruhaigetel inimestel tõstavad sai ja täisteraleib veresuhkrut 70-120 mg/dl üle lubatud normi. On teada, et toitude kõrge glükeemiline koostis põhjustab kõhu rasvumist, vallandab peidetud põletikke organismis, põhjustab maksa rasvumise, mis omakorda viibki ülekaalulisuse ja suhkruhaiguseni. See probleem mõjutab peaaegu igat teist inimest ja on põhjuseks paljudele kroonilistele haigustele ning päris kopsakatele tervisehoiu kuludele.

Super gluteen

Lisaks tärklisele sisaldab kääbus nisu veel super gluteeni. See on palju suurem põhjus haiguste  ja põletike tekkeks.

Gluteen ehk kleepvalk on asi, mis hoiab leiba koos ja paneb taina kerkima. Vana 14 kromosoomi sisaldav üheteranisu sisaldas väikeseid koguseid kleepvalku ja see osa on vähem tõenäoline, et põhjustada haigusi. Uus kääbus nisu sisaldab 28 või kaks korda nii palju kromosoome ja toodab laias valikus kleepvalke, mis põhjustavad kõige tõenäolisemalt tsöliaakiat.

Viis põhjust kuidas gluteen teeb teid haigeks ja paksuks.

Gluteiin võib põhjustada põletikke, rasvumist ja olla põhjuseks viiele kroonilisele haigusele.

  1. Täiemahuline tsöliaakia (ehk gluteenenteropaatia on haigus, mille vallandavad päriliku eelsoodumusega isikutel nisust, rukkist, odrast ja võimalik, et ka kaerast valmistatud toidud ja tooted) on autoimmuunhaigus, mis vallandab tervet keha hõlmava põletiku ja insuliini resistentsuse. See põhjustab kehakaalu tõusu ja diabeeti, samuti üle 55 meditsiinilise seisundi: autoimmuunhaigus, ärritatud soolestik, refluks, vähktõbi, depressioon, osteoporoos jne.
  2. Madala astme põletikuline reaktsioon gluteenile võib põhjustada samu probleeme isegi siis, kui ei ole täiemahulist tsöliaakiat. Siis esineb ainult kõrgenenud antikehade hulk (7% elanikkonnast, 21 miljonil ameeriklasel).
  3. Uued uuringud näitavad, et kahjulik immuunreaktsioon gluteenile võib põhjustada probleeme väga erinevates immuunsüsteemi osades. Enamik arste eitab gluteeni tundlikkust, kui ei ole diagnoositud tsöliaakiat, aga uus uuring näitab, et neil ei ole õigus. Tsöliaakia puhul tekitab keha antikehi nisu vastu, aga teist tüüpi gluteeni tundlikkus tuleneb üldise aktiveeritud immuunsüsteemi baasil (kaasasündinud immuunsus). See tähendab, et inimestel võib olla gluteenitalumatus ilma tsöliaakiata või gluteenitalumatuseta, kuid siiski võivad neil esineda nii põletikud kui paljud teised sümptomid.
  4. Mitte gluteeni glükoproteiini või lektiini (koos suhkru ja valguga nisu, nisuidu aglutiniin WGA ), ehk siis kõrgetes kontsentratsioonides täistera suurendab kogu keha põletikulist seisundit.  See ei ole autoimmuunne reaktsioon, kuid võib olla sama ohtlik ja põhjustada südame infarkti.
  5. Hoiduda gluteenivabatest toodetest nagu gluteenivabad küpsised, koogid või muu töödeldud toit. Töödeldud toidus on kõrge glükeemiline sisu, see et toit on gluteenivaba ei tähenda, et see on tervislik. Köögiviljad, puuviljad, pähklid, seemned ja lahja loomne valk  on kõik gluteeni vabad – tarbige neid!

Vaatame asja veidi lähemalt. Gluteen ehk kleepvalk mida leidub nisus, speltanisus, odras, kaeras ja rukkis, põhjustab tsöliaakiat. See võib viia ülekehalise põletikuni ja on seotud autoimuunhaigusega : meeleolu häired, autism, skisofreenia, dementsus, seedehäireid, toitainete puudujääk, diabeet, vähk ja palju muud.

Tsöliaakia : esimene probleem.

Tsöliaakia ja gluteeniga seotud probleemid on maailmas järkjärgult kasvanud. Näiteks on see haigus 21 miljonil ameeriklasel ja võibolla veel miljonitel. 99% inimestest kogu maailmas jäävad gluteeni või teraviljaga seotud probleemid diagnoosimata.

98% töliaakia põdejatest on geneetiline eelsoodumus tuntud kui HLA DQ2 või DQ8, mis esineb 30% elanikkonnast. Kuigi meie geenid ei ole muutunud, on tsöliaakia viimase 50 aasta jooksul järsult kasvanud.

Ühes hiljutises uuringus võrreldi 50 aasta taguseid vereanalüüse (ca´ 10 000 noort õhujõududesse värvatut) ja hiljuti võetud analüüse samuti 10 000 värvatult. Tulemused on väga hämmastavad : tsöliaakia on tõusnud 400% ja see on täiemahuline haigus mis mõjutab ühte inimest sajast. Varem arvati, et see on ainult beebidel ülestursunud kõhu põhjuseks. Nüüd me teame, et see võib vallanduda igas vanuses inimesel ilma seedetrakti sümptomiteta. Tsöliaakia põhjustatud põletik võib viia insuliini resistentsuse, kaalutõusu ja suhkruhaiguseni.

Gluteen ja soole põletik: teine probleem

On veel kaks põhjust, kus teravili tundub olevat probleem!

Teine võimalus, kuidas gluteen põhjustab põletikku, on läbi madala astme autoimmuunse reaktsiooni. Teie keha toodab madala astme antikehi gluteeni vastu, kuid ei loo täiemahulist tsöliaakiat. Umbes 7% inimestest on need anti – gliadiini antikehad. On leitud, et 18% autismi põdevatel inimestel on samad antikehad ja 20% skisofreeniat põdevatel inimestel samuti.

Tähtis uuring ajakirjas (Journal of American Medical Association) väidab, et varjatud gluteeni tundlikkus (kõrgenenud antikehad ilma täieliku tsöliaakiata) suurendab 35-75% suremuse riski. Peamiselt läbi südamehaiguste ja vähi.

Kuidas gluteeni söömine põhjustab põletikku, südamehaiguseid, rasvumist, diabeeti ja vähki?

Suurenenud risk tekib siis, kui gluteen tekitab põletiku, mis levib nagu tulekahju üle kogu keha. See kahjustab soolestiku limaskesta. Seejärel kõik bakterid ja osaliselt seeditud toiduosakesed murravad läbi soolestiku ja on kättesaadavad su immuunsüsteemile (60% sellest asub otse soole pinna all, ühe raku paksuse voodrikihi taga). Selle tulemusena hakkab teie immuunsüsteem ründama neid võõrvalke ja viib süsteemi põletikku, mis omakorda põhjustab südamehaigusi, dementsust, vähki, diabeet ja teisi haigusi.

Miks on viimase 50 aastaga suurenenud gluteeniga seotud haigused?

See on sellepärast – nagu ka eespool kirjeldatud sai, et kääbusnisu on oma kvaliteedilt ja kleepvalkude osa poolest palju muutunud. Gluteeni sisaldused ja kogused on ekstreemselt muutunud võrreldes 50 aasta taguste teraviljatoodetega.

Kombineerige see gluteeni sisaldus meie kahjustatud soolestikuga, halva keskkonnaga, halbade eluviisidega, suure hulga ravimite kasutamisega, siis saame kokku täiusliku kompoti gluteeni talumatuse tekkeks. Super gluteen pääseb läbi meie katkise soolestiku immuunsüsteemile kättesaadavaks. Seejärel meie immuunsüsteem reageerib gluteenile, nagu oleks see võõrkeha ja hakkab seda põletikuga tõrjuma. See põletik ei ole kahjuks selektiivne ja see hakkab ründama meie rakke, põhjustades erinevaid haigusi.

Kahjustusi soolestikus põhjustavad antibiootikumid, põletikuvastased ravimid (advil, aleve) ja happeid blokeerivad ravimid, lisaks meie madala kiudaine ja suure suhkrusisaldusega toit. Sellepärast gluteenisisaldusega toitude kõrvalejätmine võib päästa teid paljudest erinevatest tervisehädadest.

Super narkootikum

Teravili mitte ainult ei sisalda super gluteeni ja tärklist (super nuumav ja põletikku tekitav), vaid ka “narkootikumi”, mis teeb sind eriti kiiresti näljaseks, põhjustab sõltuvust ja ajab hulluks.

Kui teravili on meie seedimise poolt töötlemises, siis valgud lõhutakse lühemateks proteiinideks –  “polüpeptiidid” ehk eksorfiinid. Need on nagu endrofiinid jooksjal, liigutavad opioide ajus, tekitades sõltuvust täpselt samamoodi ka heroiinisõltlastel. Seedides pääsevad need osakesed vereringesse ja sealt tekib heaolutunne (ühtlasi põhjus, miks kõht läheb pärast teraviljatoidu söömist kiiresti tühjaks, sest keha hakkab sõltuvuse tõttu lisa nõudma). Sama juhtub ka nikotiini sõltlastel – mida rohkem tõmbad, seda rohkem hakkad tahtma, mida rohkem sööd, seda suuremaks läheb isu ja kiiremaks rasvumine.

Tekivad kontrollimatud söömisharjumused ja ihad erinevate toodete vastu. Eesotsas on koogid, küpsised. Kas keegi on sõltuvuses olnud brokkoli vastu?  Vaevalt.

Üks hull fakt on veel see, et on võimalik oma isu kontrolli alla saada, kasutades ravimit, mida antakse heroiini ja morfiini sõltlastele.

KOKKUVÕTE: NISU ON SÕLTUVUST JA ISU TEKITAV STIMULANT (IGAÜKS TEEB OMAD JÄRELDUSED, MIKS SEDA PEAAEGU IGA POES LEIDUVA TOOTE SEEST VÕIB LEIDA).

Kuidas võita nisu ja kaotada kaalu?

Esmalt tuleks ennast testida, et teada saada, kas esineb mõni tõsisem gluteeni probleem.

Kui esineb mõni eelnimetatud haigustest, siis tuleks proovida kuue nädalast toitumist ilma teraviljata. Kui te peale seda tunnete, et on parem ja energilisem olla, siis peaks teil olema gluteenivaba elu.

Probleem teravilja ja nisuga on reaalne, teaduslikult tõestatud ja meie silme ees. Teraviljast loobumine mitte ainult ei pane ennast paremini tundma, ei langeta kaalu, vaid võib päästa ka teie elu.

Allikas : Dr Mark Hyman

 

JAGA
Kristjan
Mõelda, mõelda, mõelda, kahelda kõiges ja esitada teravaid küsimusi!

42 KOMMENTAARI

  1. Lisan siia ühe Hingepeeglile tulnud kirja:

    Kommentaarid on arusaadavalt mürgised, sest tõlkimisel on juhtunud gluteeniteema suhtes kriitiline apsakas: ingl. BREAD on enamasti tõlgitud kui LEIB. Mark Hymani mõte oleks saanud selgemaks, kui tõlkija Kristjan oleks lugenud ingliskeelse artikli (http://drhyman.com/blog/2012/02/13/three-hidden-ways-wheat-makes-you-fat/) kommentaare, milles on selgelt eristatud LEIBA (RYE BREAD) ja SAIA (BREAD).
    Rukkileiva, eriti täisterajahust rukkileiva gluteenisisaldus on kindlasti madalam kui saial (bread). Tõlkes on vaid ühel juhul juttu saiast – seal, kus originaalis on juttu täistera- ja valge nisujahu erisusest. Kas järgmises lauses peetakse silmas valget leiba või valget jahu, jääb pisut selgusetuks, igatahes ei mainita nisu- ja rukkijahu erisusi. Sõna RYE pole Mark Hymani ariklis üldse, küll aga kommentaarides. Kust võtab Kristjan julguse tõlkida BREAD eesti LEIVAKS (so ingl RYE BREAD), jääb arusaamatuks.
    Kristjan pole vahet teinud gluteeni (ingl GLUTEN) ja gluteiini (ingl GLUTENIN) vahel. Nimelt koosneb gluteen gliadiinist ja gluteiinist. Viimast on rukkijahus, seega ka LEIVAS oluliselt vähem, kui nisujahus.
    Pealegi on just gluteiin (ingl GLUTENIN) see kurikuulus kleepvalk, millest haiguste osas räägitakse. Tsöliaakia esinemissagedus on suurusjärgus 1/2500.

    Kas tasub külvata kõvasti hirmu ja segadust inimeste hulgas, kes teemat ega keeli valda – pelgalt ajapuuduse tõttu?
    Ilmselt mitte.
    Pigem vähem, aga paremini.
    Kui ei jõua kõike tõlkida, tehkem siis kokkuvõte, kus võib küsimuse vormis otsad lahti jätta, viidates originaalile. Kes aru saab, loeb ise.

    Vigade vältimiseks piisanuks Wikist eestikeelsest artiklist LEIVA ja ingliskeelsest artiklist rukki kohta (http://en.wikipedia.org/wiki/Rye#Uses), või pisutki teemasse süüvimisest: http://www.nutritionj.com/content/8/1/42

    Täpsust ja püsivust Kristjanile tõlkimisel!

  2. Alates eelmise aasta detsembrist tarbin ainult rukkijahuleiba/saia, kuna olid probleemid maksa/mao/kõhunäärmega. Nüüd sain teada, et gluteeni tõttu ei või ma ka seda tarbida. Mis oleks siis üldse alternatiiviks?

    • ALternatiiviks oleks siis teraviljast loobumine ning teravili asendada pähkli ja kookose vastu. Alguses tundub raske, aga kui mõnda aega vastu peab – nö “pohmaka” üle elab, siis enam teravilja ei soovi ka tarbida, sest enesetunde muutus on meeletu. Energiat on palju, tervis parem kui eales varem jne. Saia saad ikka küpsetada,aga seda siis kookos- või pähklijahudest. Leiba paraku ei asenda millegagi.

    • Tartrajahu millest saab ka leiba teha(retseptid leiad googlist kindlasti ülesse) ja ise just ostsin kanepijahu.

  3. Mul on väga hea meel et keegi võttis vaevaks tõlkida ära väärt artikkel ning tuua valgust sellesse teemasse. Neid inimesi keda gluteiini talumatus ja või sensitiivsus isiklikult puudutab leiavad siit kindlasti palju vastuseid oma miks? ja Kuidas? küsimustele. Maailma tipp arstid räägivad oma loengutes täpselt nii ja kes tahab siin negatiivselt kommenteerida või kommenteerida minu kommentaari näitab vaid oma teadmatust ja suletust uuele infole.
    Gerly Truuväärt, DC

    http://www.carrickinstitute.org/

  4. Ilmselgelt on teil liiga palju vabaaega, sest mina ei suuda küll mõista, mida te üritatate oma kommentaaridega hetkel siin taodelda, peale selle, et kellegiga lihtsalt vaielda.See tekst on tõesti tõlgitud artiklist, mis kirjeldab olukorda ameerikas, kuid see ei välista, et meil kasvatatav teravili oleks puhas ja ohutu.Farmide eesmärk on igalpool toota suurt kasumit ja selle saavutamiseks kasutatatakse tihti meetmeid, mis ei ole kõige ohutuma inimese tervisele.Selle artikli mõte oligi lihtsalt teadvustada inimesi ohtudest tervisele, mis võivad kaasneda tööstuslikult töödeldud teraviljade tarbimisel. Edasi on juba igaühe otsustada, kas tarbib teravilju või mitte.Ja kui peaks juhtuma, et meil müüdavad teravilija kaubad ongi täiesti puhtad ja tervisele ohutud(kahtlen tõsiselt, kuid hetkel ei suuda kahjuks tõestada), kuid selle artikli põhjal lõpetasid tarbimise, no mis siis, elu saab elada ka ilma teraviljadeta.

  5. Oi äitähh ma tõesti ei teadnud mida loomad söövad. Paleo toitumise põhitõed on siiski selged, loe kah saad nats teada enne kui maha teed. Võimalus on süüa täiesti rikutud liha ja võimalus on kasvõi natukene puhtamaid allikaid leida.

  6. Seda tüüpi artiklid on enamasti täis sihukest jama, et natukenegi asjast teadvad inimesed kas naeravad või nutavad. Veel huvitavamad on kommentaarid, kus on näha meerikamaa lollkirjanduse mõju mittemõtlevale seltskonnale. Meerika põllumajandust siinsega võrrelda on sama hea kui teha teadust võrreldes kassi ja kuldkala ellujäämisvõimet vesikeskkonnas.

  7. Tegelikult enne kui oma asjadega edasi tegelen tahan tähelepanu juhtida veel ühele TÕSISELE VEALE mille tegid.

    Kristjan Sakk kirjutas nii –> "Matsutan päevast päeva 3 korra asemel 5 korda päevas rasvast tilkuvat erinevat liha." <–

    Räägid kui paha on teravili ja kui hea liha. Eiei mul pole midagi liha vastu. Liha on väga hea. Aga seesama LIHA mida sina 5 korda päevas näost sisse matsutad SÖÖB mida? :) :) :) Istu maha ja mõtle. See LIHA sööb SEDASAMA sinu paljukirutud TERAVILJA. Tema matsutab päevas mitu korda seda mahatehtud teravilja sisse. Nii et kokkuvõttes teed seda siis ju ka sina. Kokkuvõttes saad mõjutatud ikkagi ka sina! Nii et vahet pole sööd sa teadlikult seda teraviljatooteid või mitte teadlikult ajades näost sisse liha mis sinu vihatud teraviljadest toitus! :) :) :) :) :) M.O.T.T. Rohkem ei ole siin miskit vaielda, sest väitega et sööd liha tõestasid sa et sa oled endiselt samas ahelast samadest pestitissiidedest ja muust sõltuvuses! :) Nagu eespool keegi juba mainis kui sa tahad puhast ahelat siis:
    A. pane omale kohe nöör kaela
    B. Mine üksikule saarele elama ja hakka ise kõike kasvatama

  8. NB! Ma üldiselt rohkem ei viitsi selle teema peale oma aega raisata. Minu algne point oli viidata artiklis esinevatele vigadele, lootuses et need vead ära parandatakse. Selle peale aga läks lahti "dzotile viskumine" ja "jehoova tunnistamine". Ma olen happy siin kus ma elan, see kuidas ma elan ja sellega mida ma söön.

    Ja erinevalt artikli väitest ei ole mina mitte teraviljatoodetest nagu koogid (ok tõsi mingil määral igatsen taga Eestis toodetud kooke, eriti kohupiima omi, siin kahjuks peale sponge cakede, martsipani kookide ja apple pie midagi muud teha ei osata), küpsised, leib (ok siinkohal igatsen ma saia asemel Eesti Fazeri peenleiba) ja muust sellisest sõltuvuses. Vastupidi ma olen pigem sõltuvuses värskest salatist (s.h. broccolist), nuudlitest (muna mitte teravilja omadest).

  9. No kui nüüd keegi puusse korralikult pani, siis seda tegite küll teie hr Kristjan. :) Kusjuures mulle pakub veidi nalja taaskord see "dzotile viskumine" teie poolt. Et võiksite juba ära otsustada kus pool joont te soovite olla. :) Anyway minu arvamus ma usun on täiesti samaväärne teie arvamusega. Seega ei näe ma põhjust et kui minu nn. arvamus ei lähe kokku sinu või Mark Hymani arvamusega. KUID…

    KUID kui silmad ja kõrvad avatud on, siis on selge, et siin pole tegemist lihtlabase arvamusega vaid teada teemaga juba pikemat aega. Üldiselt on selle teemaga siinkohal ikka väga raske puusse panna peale seda kui mõned aastad tagasi ikka väga tõsine meediasõda üle käis nii geneetiliselt muundatud toidu kui teatud pestitsiidide koha pealt. Ning mitmel pool euroopas on geneetiliselt muundatud toit ja teatud pestitsiidid keelatud. Tõsi osaliselt on ka auke sees seal. Näiteks alles hiljaaegu oli tõepoolest teraviljade koha peal auk mis võimaldas igal riigil eraldi otsuseid vastu võtta ses suhtes. Sinu jutu järgi ju siis Eestis on tegelasi kes seda auku mõnuga kasutavad. Siiski tean et saartel ja lõuna pool aeti üsna puhast liint. Nii et ei tasu päris ühe mütsiga lüüa kohe kõiki. Aga üldiselt neid keelde tuleb tänases euroopas lähiajal ainult juurde. Ja ongi juba tohutu vahe sees! Mõelda tasub hoolikalt ka selle üle miks eurooplane kes kolib ameerikasse ja tema toitumis- ja liikumisharjumused ei muutu, siis mingil veidral põhjusel hakkab kaalus juurde võtma. Nii et kui faktid räägivad enda eest, siis millest siin veel rääkida? Ja antud juhul räägivad faktid selle kasuks et üldises plaanis euroopa ja ameerika toidu töötlemine on erinev!

    Linkide koha pealt liiguta oma näpukesi ja toksi sisse http://www.google.com ja otsi, nii saad linke tohutus koguses. Aga kui ise ei oska eks tuleb aidata mõne lingiga. Esimesed kaks teevad puust ja punaseks sulle erinevused!

    http://www.divinecaroline.com/22175/94738-seven-food-products-banned-europe

    http://www.farmfoundation.org/news/articlefiles/360-GKushner.pdf

    http://www.treehugger.com/green-food/7-foods-banned-in-europe-still-available-in-the-us.html

    http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/09/jeff-smith-interview-gmo-week.aspx

    http://joshealthcorner.blogspot.ie/2011/04/american-kids-vs-european-kids-and-best.html

    http://www.sparkpeople.com/mypage_public_journal_individual.asp?blog_id=2897913

    http://www.guardian.co.uk/environment/2011/jul/06/europe-gm-crop-bans

  10. Ma hommikukohvi k6rvale sirvisin v2heke seda Hingepeegli lehte. Puhas mamboshambo ja pseudoteadlaste v2idetel v6i nö uurimustel p6hinev mula. T6lked t6lgeteks, aga nt ma tean, et sina , Erik, oled ysna pragmaatiline ja m6tlev inimene, kes suudab terad s6kaldest eraldada, aga mind teeb murelikuks see, et suur osa inimesi usuvadki sinisilmselt seda jura.

  11. No nüüd panite korralikult puusse. Esiteks teie arvamus et midagi tehakse teisiti ei rahulda kedagi. Pane artikke, dokument või muu asjale viitav asi väitele taha. Ni,i kogu point miks teravili kahjulik on ei puuduta nii otseselt toidutööstusi. Kuna sa ei ei tea, et ma töötan vijakuivatis ja puutun kokku teraviljadega igapäevaseslt siis ei tea ka mis probleem on. Vilja seeme allakäik algab juba enne mahakülvamist. Nimetatakse seda puhtimiseks. Peale külvamist tõmmatakse terve kasvuperioodi jooksul korduvalt peale vaheldumisi mürk ja väetis. Kuni sinnamaani kui me väljastame valmis kuivatatud toote on asi juba sisuliselt rikutud ja kahjulik. Nüüd jõuame sinna et kõik igal maal on erinev. Aga vaata kõik pestitsiidid, väetised ja puhtimismürgid tulevad ühtedest ja samadest hiidfirmadest üle maailma. Mõned kiired nimed on Monsanto, Bayer ja BASF. Ja ongi probleemi põhjus käes. Põllumeestel on ettekirjutised toetuse alusel et nad peavad kasutama seda ja toda, ja ostma seemne vastavast kohast kus see on juba tugevalt mürgitatud. Ja see ongi ülemaailmne probleem. Üks artikkel on mul pestitsiidide ajaloost kah. Võiks selle ka läbi lugeda ja saada aru kuidas need asjad välja töötati, ja kelle poolt.

  12. Ok another funny thing!
    See tüüp on ju puhas ameeriklane. Ja ta kirjutab AMEERIKAST! Tule taevas appi PALUN ärge võrrelge omavahel EESTIT ja AMEERIKAT! See kuidas ameerikas ja eestis toitu toodetakse / töödeldakse erinevad teineteisest nagu öö ja päev! Midagi üks ühele kopeerida ameerika toitlustusest Eestisse on täiesti mõttetu tegevus. Eestis on väga palju sellist mida nad ameerikas oma teravilja ja lihaga teevad endiselt minu teada keelatud.

    NB! Ja selle "doktori" jutu järgi peaksid vist itaallased oma pasta ja pizzaga vist peaaegu välja surnud olema või korralikus ülekaalus! Aga taaskord euroopa ja ameerika toitlustus on kaks täiesti erinevat teemat!

  13. No kuramus. Vaatan seda originaalartiklit ja tee mis tahad mõnda asja on ikka täiega teisiti tõlgendatud eesti keelses artiklis. Et ok artikli põhimõte on edasi kantud kuid päris mitu kohta jätab sügavalt soovida.

    Sealjuures ka see Brokkoli lause. Ei tea kust sina küll suutsid tõlkida kaks sellist lauset nagu –> "Kas keegi on sõltuvuses olnud brokkoli vastu? Vaevalt." <–
    Eriti huvitab mind kust tekkis see "Vaevalt" sinna? :)
    Artiklis kirjutatakse nii: "No one binges on broccoli, but they binge on cookies or cake."

  14. Pole hullu eks ma lähen väitlen tolle toreda Doktoriga sellel brokkoli teemal –> "Kas keegi on sõltuvuses olnud brokkoli vastu? Vaevalt." <–

    Aga endiselt ei saa ma aru miks on tema esitatud väidet vaja siis nii kärmelt "dzotile viskumisega" kaitsma hakata.

  15. Nonii nüüd jõuame juba põhitõe juurde. Vaata asi on nii, et ma ei ole absoluutselt ise mitte midagi väitnud ja kirjutanud. Ei hakka väiteid kaitsma ega ümber lükkama. Mina tõlkisin selle jutu eelnevalt ilmunud artiklist mille allika link on artikli all olemas. Ja hulgaliselt materjale võid tuua iga kell, kõik oodatud

  16. NB! Ma võin sulle tuua hulgaliselt materjali vastupidise kohta muideks! Internet on täna suur ja lai ja absoluutselt mille jaoks võib täna materjali leida hulgaliselt! Isegi UFOde olemasolu kohta võib materjali leida. Isegi selle kohta võib materjali leida et valitsus on UFO'de poolt üle võetud. See ei tähenda ilmtingimata et see ka tõele kohe vastab, eks ole?! :)

  17. Kristjan kirjutas –> "Esiteks pole vaja välja nokkida mingeid brokkoli või muu asja üksikuid lauseid." <–

    Hetk enne seda aga kirjutas nii –> "Kas keegi on sõltuvuses olnud brokkoli vastu? Vaevalt." <–

    Tee mis tahad aga see on SULASELGE VÄIDE! Mind absoluutselt ei huvita kas see oli üks lause artikli sees või kaks lauset või kolm. Tegemist on väitega mis ei pea paika. Kui esitad mingi väite siis tuleb end ka kaitsta. Niisama lahmida ja miskit paska väita ja siis pärast mängida et ärge nokkige üksikuid lauseid välja ei ole oma väite kaitsmine! Ära siis topi selliseid väiteid oma artiklisse eks ole?

    Ja nüüd offtopic sinu teravilja kohta ja sellest mis see inimesega teeb. Mu elus oli ka periood kus ma agaralt teravilja tooteid tarbisin. Kaal langes. Mu tervis oli korras ja tundsin ennast väga hästi. Perioodil mil teravilja tooteid ei tarbinud, matsutan liha, võtsin ma kaalus juurde 10 kilo . :) Tea kas peaks mingeid järeldusi tegema? Nii et olen oma peal järgi katsetanud ja testinud juba!

  18. Nonii räägin siis veits asja lahti. Esiteks pole vaja välja nokkida mingeid brokkoli või muu asja üksikuid lauseid. Artikkel on sellest mida teravili võib ja ilmselt teebki inimese tervisega. Meie lehel on kirjeldatud ka viis kuidas toituda teraviljavabalt. Ise olen praktiseerinud PALEO toitumist üle 5 kuu nüüdseks ja elusees pole nii hästi ennast tundnud. Võtsin 1,5 kuuga alla 20 kilo mis tundub ulmeline ja ohtlik. Midagi ei juhtunud kõik läks paremaks. Matsutan päevast päeva 3 korra asemel 5 korda päevas rasvast tilkuvat erinevat liha, kõikvõimalikke puu ja juurvilju, pähkleid, mune, nimekiri on lõputu. Ei teinud trenni ja ei lugenud suutäisi ja kaloreid ja kadus ära ravimatu haigus milleks oli kõrgvererõhktõbi. Ma julgen väita ei ei pöördu kunagi enam tagasi vana toitumise juurde. Ja kallid inimesed ma ei saa tulla siia ja kirjutada artiklit et teravili on selline selline ja selline. Ei saa tulla ja öelda teile mida te sööma peate, millest loobuma ja kuidas.Teie olete otsustajad, kuulake oma keha. Ise tuima näoga katsetasin enda peal asjad läbi sest enamasti keegi ei usu.
    Katsetage, proovide, tehke ise taustauuringuid. Materjalid on kõik ja kõigile saadaval. Ma siin üritasin lihtsalt juhtida tähelepanu, et on võimalus et asjad polegi nii nagu nendest räägitakse. Ja mis kõige tähtsam tuua materjal inimestele kes ei oska võõrkeeli.

  19. Siit tulebki ülesanne uuele ajastule…..peab välja töötama sellised tabletid,mida süües oleks kõht täis ja tervis korras..ja mõtle kui lihtne see veel oleks,ei mingit pliidi taga koogutamist ega poode mööda kolamist….super!!!!!!

  20. Mis jama te nüüd ajate?

    Ja selle brokkoli teksti kohta: –> "Kas keegi on sõltuvuses olnud brokkoli vastu? Vaevalt." <–. Ma tean küll inimesi kes on "sõltuvuses" brokkolist. Juhul kui leiva söömine, piima joomine jne on sõltuvus. Siis jah tean küll hunnikus inimesi kellele anna ainult brokkolit kätte. Mul on näiteks sõltuvus jalopenode, tomatite ja kurkide vastu. Värske salat mmmmmm, anna ainult kätte. Mitu aastat järjekindlalt juba regulaarselt vähemalt ülepäeviti värsket salatit söönud, ikka ei lähe isu ära. Nii et sulaselge sõltuvus. Ja jalopenod mmmmmm võrratud asjad. Paneks neid pea iga toidu sisse.

  21. lisan oma eelmisele kommi veel- löpetasin saiatoodete söömise ligi 4 aastat tagasi. ei söö peale kella18 juba aastakymneid. Ei osta yhtki kommi, kypsist, kooki, ei kasuta valget suhkrut ja valget soola. Ei tarvita alkoholi, tubakat, narkotsi. Kapsas, kaal teeb sisikonnale liiga. Sama sibul ja kyyslauk. Ei joo piima, sest on laktoositalumatus. Palju enam järgi ei jää. Veregrupidieet ei luba syya avokaadot(mida muidu teeksin hea meelega), ei muud liha kui kyylikuliha. Kust seda saab? Ja ei taha ka, liiga armsad tegelased. Sööksin hea meelega muna,aga ei tohi- palju koleteriini ja ikka samas vaimus edasi. Polegi muud kui vesi jääb järele. Oleks ma siis surematu, aga ilmselt selle piiramise töttu suren enne kui tegelikult minu aeg oleks. Nälga!!!

  22. Kaer, hirss, tatar peaksid sobima. Isiklikult võin öelda, et nisu välistamine mõjub küll hästi tervisele. riisi kohta ei oska öelda, söön harva ja siis ka pruuni riisi. Asi pole ju tärklises kui sellises vaid selles, et meie toit rikutakse enne meieni jõudmist mitmesugustel kaalutlustel ja mitmesuguste meetoditega ära. Tuleb püüda süüa võimalikult töötlemata ja looduslikku(puhast ja rikkumata) toitu. Aga see muutub tõesti järjest raskemaks ja see on omamoodi genotsiid.

  23. Leidsin möned vasturääkivused artiklis. Peale selle, mida siis syya? Eriti meie kliimas ja pika talve ajal. Kogu aeg ei saa ju ka porgandit, kapsast, kaali syya. Hommikul kästakse syya putru. Millest siis teha putru.Lihtne on öelda, et ärge sööge, aga paljukest siis järgi jääb. Teab keegi soovitada. Itaallased ja sakslased jumaldavad pastat ja terve aasia sööb riisi. Mölemais on tärklist ja elu läheb edasi. Kas need inimesed, kes ei söö teravilja, on surematud? Ma ei taha maha teha seda artiklit, aga miskit on seal valesti. Ehk keegi leiab yles peale minu.

  24. Kui mina veel väike olin siis nii keemiat toit täis polnud kui praegu.Vanas kodukohas oli tööstus tehti lihakonserve, suitsuvorsti jm.Säilitusainetest polnud lõhnagi kõik käis kuumtöötlemisel ja igaks asjaks oli oma protseduur, mis tagas toote säilivuse ja säilis toidu naturaalsus, mida tänapäeval ei leiagi varsti enam.Puudusid tervist kahjustavad ained toidus!miks lastel tänapäeval nii palju allergijat see on kõik see mida sisse sööme,aga muud ju pole samas võtta ka, peale ökoloogiliste toodete.Aga selles me elame!

JÄTA OMA VASTUS

Please enter your comment!
Please enter your name here