Olen ise suur püreesuppide austaja ja ka meie kodus on erinevad püreesupid au sees. Seekord otsustasin jagada mõnusat siidiselt kreemist tomati püreesuppi ja loodan, et ka sellest saab sinu pere üks lemmikuid.
Supi valmistamiseks kulub ca 20 minutit aega, mis tähendab seda, et jõuad selle kiirelt ka peale tööd valmis teha ning pere ei pea seni külmikut lammutama. Valminud supp on mõnusalt siidise konsistentsiga ning täidab ka täiskasvanud mehe kõhu. Aga ole valmis selleks, et supipott võidakse ka pärast toidukorda puhtaks lakkuda :D
Olenevalt siis pere suurusest võid koguseid suurendada. Siin retseptis antud kogused on mõeldud neljale täiskasvanud inimesele.
Vajaminevad koostisosad
- 1 keskmise suurusega sibul ca´150 g
- 2-3 suuremat küüslauguküünt ca´ 15 g (kui soovid küüslaugusemat suppi, lisa 4-5 küünt ca´ 30-35 g)
- 2 sl oliivõli või kookosrasva (ca´ 35 g)
- 1 kg küpseid tomateid (eelistatult oma kasvatatud)
- 250 ml vett (ka vee asemel võib kasutada puljongit)
- 200 ml kohvikoort *(koore võid ära jätta ja asendada selle puljongiga, aga siis ei tule supp nii siidine)
- himaalaja kivisoola ca´1-1,5 tl
- värskelt jahvatatud terapipart ca´ 1 tl (kasutasin siin valget terapipart, aga võid kasutada nii musta kui viie pipra segu)
- värsket basiilikut 15 g
- 2-3 loorberi lehte
Garneeringuks
- garneeringuks võid praadida endale meelepäraseid seeni, peekoniribad, saia krutoone jne;
- isegi erinevad röstitud seemned sobivad siia kaunistuseks (päevalille-, kõrvitsa-, piiniapähkli seemned);
- riivitud mozzarellat;
- võid peale niristada peene joana veel nii neitsi oliivõli ja / või värsket koort.
Valmistamine
Esmalt koori ja haki sibul ning küüslauk. Pese ja tükelda tomatid (väiksemad poolita või lõika neljaks, suuremad tomatid aga tükelda suuremateks tükkideks – pärast nagunii püreestad). Võimalusel kasuta koduseid tomateid, aga kui pole, siis kaubandusest soovitan valida kas mahetoodangust või siis Marokost pärit tomatid – nendega tuleb supp kõige maitsvam.
Paksupõhjalisse potti mõõda oliivõli või kookosrasv ja aja kuumaks. Pruunista kergelt, madalal kuumusel, tükeldatud sibul, küüslauk ja loorberilehed umbes 3-5 minutit.
Vala juurde tükeldatud tomatid ning lisa veidikene soola, pipart. Kuumuta pidevalt segades kuni tomatid hakkavad püdedaks muutuma ca´3-5 min, lisa vesi, koor ja/või puljong ning kuumuta keemiseni. Vähenda kuumust ja keeda suppi madalal kuumusel veel 5 minutit.
Eemalda supist loorberilehed! Lisa värsked basiilikuvarred või lehed ning toorjuust. Sega pidevalt kuni toorjuust sulab täielikult supi sisse ja võta supp tulelt. Maitse ja vajadusel lisa veel soola ja pipart. PS! Minu toidud pole väga soolased (ise kasutasin supis kokku 1 tl himaalaja kivisoola), siis võid tahta soola juurde lisada.
Nüüd kas püreesta supp saumikseriga ühtlaseks kreemiseks ja siidiseks või vala supp blenderisse ja blenderda seal mõnusalt siidiseks. Mina kasutasin siin blenderit.
Kui kasutad garneeringuks praetud peekoniribasid, krutoone või seeni, röstitud seemneid jne, siis tuleb vahepeal ka need jooksvalt valmis teha.
Tõsta supp kaussidesse ja kaunista vastavalt oma soovile kas praetud seente, peekoniribade, krutoonide, röstitud seemnete või mozzarellaga. Soovi korral nirista ringjalt supile veel veidi neitsi oliivõli ja/või koort. Serveeri kuumalt. Mõnusat nautimist ja jäta kommentaar, kuidas sulle supp maitses.