Mulle meeldib väga erinevate toiduainetega katsetada ja seda ka smuutides. Täna hommikuks valmistasin energiaküllase ning vitamiinidest pungil “mudasmuuti”, ning nime panin smuutile just tema värvuse tõttu, sest see on pigem selline tumedapoolne sinakas-rohekas-pruun.
Alguses rohkem mudakarva ning mõned minutid hiljem hakkab värvus kergelt settima ja muutub rohkem sinakas-rohekaks. Kui sind võib ehmatada smuuti värvus, siis maitse peaks meeldivalt üllatama, sest see on tõeliselt maitsev ja oma väikese nüansiga, sest tänases smuutis on peale A-, C-, E- ja K- vitamiinide veel rikkalikult B grupi vitamiine nagu B1, B2, B3, B6, B9 ning beetakaroteeni, mineraale nagu magneesium ja vask. Ümber ega üle saa ka kiudainetest ning need ei tulene mitte teraviljadest, vaid ikka puuviljadest ja marjadest.
Mida siis minu mudasmuuti sisse vaja on?
Tegelikult ei nõua see smuuti üldse palju koostisosi ega vaeva. Vaja läheb koos veega ainult viite koostisosa ja peamist abivahendit – blenderit. Jah, sain oma blenderi kannu ka paar päeva tagasi parandusest tagasi (vahetasid uue vastu) ning nüüd on smuutisid oluliselt lihtsam valmistada. Aega võtab valmistamine koostisosade ettevalmistamisega maksimaalselt 5 minutit. Niipalju on igal inimesel hommikuti ikka aega, et enda ja pere tervisele pühendada.
Seda smuutit võiksid juua ka need inimesed, kellel on näiteks probleeme haprate küünte ning juustega, sest B grupi vitamiinid tugevdavad mõlemaid ja kaltsiumil ei ole siin mingit pistmist. Selle tõeni jõudsin 20 aastat tagasi Taanis viibides. Kuna endal pole kunagi B grupi vitamiinidega probleeme olnud, on mul ka küüned ning juuksed olnud väga tugevad, aga B grupi vitamiinid, eriti looduslikud, mulle väga meeldivad ja tarvitan neid vastavalt tunde järgi just näiteks spirulina näol.
Mudasmuuti
- 500 ml külma vett
- 250 ml (1 tass) värskeid või külmutatud mustikaid
- 1 suur või 2 keskmist õuna
- 3 suuremat banaani
- 1 sl spirulina pulbrit
Aseta kõik koostisosad blenderisse. Kui kasutad külmutatud mustikaid, siis vala need kõige peale, nii ei jää blenderi terad kinni ja blenderil on lihtsam tööd teha. Kui aga kasutad värskeid mustikaid, siis pole vahet, millal need blenderisse asetad.
Mina ise panen kõige põhja tükeldatud õuna(d), olenevalt suurusest, peale kolmeks lõigatud/murtud banaanid, siis spirulina ja peale külmutatud mustikad ning kõige peale valan jääkülma vee. Mulle meeldib külm smuuti. Kui värskeid banaane pole, siis võid ka nende asemel kasutada külmutatud, aga siis samamoodi nagu mustikatega, et asetad need kõige peale. Kui panna külmutatud ained alla, nii võivad blenderi lõiketerad kinni jääda ja sellega masinat kahjustada. Seda me ju ei soovi, või kuidas.
Tervislikku hommikut!