1Vanaema mõtteterad
Juba lapsepõlves ütles minu vanaema, et pole olemas haigust, millele looduselt abi ei saaks. Nüüd, talve lõpul on värskete kodumaiste viljade aeg ammu ümber saanud ning hoolsad perenaised on oma külmikutesse, keldritesse varunud ohtralt tervisest õhetavaid marju ning kuivatanud näksimiseks õunu-pirne. Ka võib leida taluturgudelt ohtralt erinevaid kodumaiseid õunu ja lisaks poelettidel küllaga võõramaist kraami. Küll mõned valikud jäävad järjest väiksemaks, aga ei maksa meelt heita, sest kevad on käega katsuda ja loodus tuleb meile taas appi, ole ise ainult usin tema ande vastu võtma.
Taimedesse kokku põimitud tervendavad vibratsioonid ja kasulikud biokeemilised omadused üheskoos aitavad meie paigast nihkunud energeetikal jälle tasakaalu saavutada. Sellest lähtuvalt toon siinkohal välja imemaitsvad viljad, millel on toonusttõstvad ja tervistturgutavad omadused. Meeles tuleb pidada seda, et saamaks viljadest kätte nende parimad omadused, tuleb eelistada ja kasutada mahevilju. Kui tõesti muud võtta ei ole, siis vaadata “traditsioonilisel” viisil kasvatatud vilju, ikka parem kui mitte midagi.
Banaanid
Ühes banaanis on keskmiselt 422 mg kaaliumit. Need magusad hõrgutised on suurepärased abilised kõrge vererõhu korral vererõhu langetamiseks. Milliseid banaane eelistada? Kaubanduses on alati müügil pooleldi toored banaanid, mida miskipärast suurem osa inimestest eelistavad küpsete või plekiliste asemel. Samas võiksid inimesed teada just seda, et pisut täpiliseks läinud banaanid on palju magusamad, maitsvamad ning lisaks ühtlasi ka antikantserogeense toimega, sisaldades vähirakke hävitavat valku nimega tuumori nekroosi faktor (TNF).
Kui nüüd vaatad kõrvalolevat fotot, kus on näidatud banaani seitse küpsusastet, siis meie kaubandusest leiab peamiselt teisest viienda variandini olevaid banaane, on loomulikult ka kuuendat ja seitsmendat varianti. Meie inimesed eelistavad pigem neljandat ja viiendat, väga vähesed soovivad just seitsmendat varianti ning seetõttu ongi kaubandustes pidevalt allahinnatud need rahva jaoks “riknenud” banaanid, mis tegelikult ei ole üldse riknenud, vaid on saanud inimese jaoks just küpseks ja söödavaks ning on tervisele kasulikud.
Kui mina banaane soetan, siis ainult neid täpilisi ja “riknenud” välimusega, sest need on nii maitsvad ja mida tumedam on koor, seda küpsem on banaan – see ei kehti küll talvisel ajal, sest kui banaan on külma saanud, on tema koor pealt tumepruun. Paremal oleval fotol on küpse banaani kolm valmidusastet – need on just meie pere lemmikud. Jah, eks neil ole ka oma miinus, sellise küpsusastmega banaanid ei taha hästi säilida. Aga kui on võimalus saada suurem kogus selliseid banaane, siis ma võtan need alati hea meelega vastu. Siin tuleb appi sügavkülm. Selleks koorin banaanid ja viilutan need kettaks ja külmutan. Vastavalt vajadusele on neid külmutatud viilakaid imehea kasutada banaanikookides, smuutides, naturaalsete jäätiste tegemisel.
Arvesse võiks võtta ka seda, et neil inimestel, kellel on kummi või lateksi vastu allergia, võivad olla ka tundlikud banaanidele, aga ei pruugi. Näiteks mina ise lateksit ei kannata, aga banaanide vastu ei ole mul midagi.
väga kasulik teada….!!!!