Paljud tomatikasvatajad annavad tomateid ära kas tasuta või sümboolse tasu eest, et tomatid ei läheks raisku või tuleks ära visata, kuna neid ei jõuta nii ruttu nii palju realiseerida, kui vaja. Nii satub tomat koguses, mida kohe ära süüa ei jaksa ja millega peaks midagi ette võtma, ka nende lauale, kes seda ise ei kasvata ega ole muidu suures koguses ostnud. Nii nemad, kui need, kes väiksemas koguses tomateid kasvatavad, otsivad uusi retsepte ja ideid, mida nendest tomatitest teha. Öeldakse, et uus on ära unustatud vana. Seega, mõned sajanditagused retseptid!
Tomatitest tordikesed
Paksuks keedetud tomatipüreele lisatakse 1/3 koguse ulatuses sõstratarretist, 2 lehte sulatatud želatiini ja maitse järgi suhkrut. Saadud seguga täidetakse muretaignast küpsetatud korvikesed ja ilustatakse vahukoorega. Süüakse külmalt.
Tomatimarmelaad
3 kg tomateid, mille seas võib olla poolvalminuid, puhastatakse ja keedetakse lühikest aega vees. Seejärel kooritakse, lõigatakse katki ja keedetakse 1,5 kg suhkruga ja suure sidruni riivitud koorega kuni keedis läheb paksuks ja läikivaks.
NB! segu tuleb kogu aeg segada!
Maitselt sarnaneb see keedis väga aprikoosimarmelaadile.
Tomatimarmelaad 2
Tomatid valatakse keeva veega üle ja nahk eemaldatakse. Seejärel tomatid tükeldatakse ja keedetakse seni, kuni tomatites olnud vesi on vähemaks keenud. Seejärel lisatakse suhkur (500g tomatitele 375 g suhkrut) ja keedetakse kuni mass pakseneb, nii et jahtudes on umbes meepaksune. Kuumalt purkidesse ja purgid kaanetada.
Šokolaadiga tomatid
Õõnestatud tomatid lastakse veidi aega suhkru ja rummiga läbi imbuda. Seejärel täidetakse nad vaheldumisi rummiga maitsestatud vaniljekreemi ja sõstratarretisega, kaetakse keeksitükikesega, valatakse sulatatud šokolaadiga üle. Lastakse šokolaadil hanguda ja süüakse keeksi, vahvlite või vahukoorega.
Tomatitarretis
2,5 kg tomateid pestakse puhtaks, tükeldatakse, lastakse 15 minutit keeda ilma veeta. Seejärel aetakse mass läbi sõela.
Püreesse segatakse 1,5 kg suhkrut, 125 ml veiniäädikat,0,5 l õunamahla ja 1 vaniljekang ning lastakse keeda kuni hakkab paksenema (30-35 min). Kuumalt täidetakse purgid ja kaanetatakse.