Tagasi
Järgmine

13. mai tähtpäevad

Foto: Mocktails

Oleme oma selle nädala päeva taroskoobiga jõudnud teisipäevani ning mõtlesin, et mida põnevat võiksin siin teile eessõnaks kirjutada ja leidsin, et äkki tooks välja midagi, mis pole nii väga levinud info. Näiteks seda, et 13. mai on rahvusvaheliselt tuntud mitme huvitava ja maitsva tähtpäeva poolest. Kuigi 13. maid Eestis millegi erilisega ei tähistata, siis äkki pakuvad need rahvusvahelised tähtpäevad suurepärast võimalust lisada muidu nii tavalisse päeva veidi rõõmu ja maitset. Lisaks on kõigil neil tähtpäevadel oma lugu ja kultuuriline tähendus, mis muudab päeva huvitavaks ja mitmekülgsemaks.

Kas teadsite, et 13. mail peetakse rahvusvahelist kokteilipäeva? Päev on pühendatud segujookide kunstile ja nende nautimisele. Traditsioon sai alguse 1806. aastal, kui esmakordselt trükiti Ameerika ühes väljaandes “The Balance and Columbian Repository” sõna “kokteil”. Tänapäeval tähistatakse seda päeva rahvusvaheliselt erinevate segujookidega, mis ulatuvad klassikalistest kokteilidest nagu Martini ja Negroni kuni tänapäevaste alkoholivabade jookideni välja. Koduseks tähistamiseks miks mitte proovida värskendavat Virgin Mojitot. Retsept on mõeldud ühele klaasile.

  • 8-12 mündilehte
  • 1 sl suhkrusiirupit või pruuni suhkrut
  • 1 laimi mahl (värskelt pressitud)
  • Jääkuubikud, vastavalt vajadusele (1 suur jäämuna või siis 5-6 kuubikut)
  • gaseeritud vesi või toonik (kuni klaas saab täis)
  • kaunistuseks: mündileht, laimiviil

Valmistamiseks: Lisa klaasi mündilehed ja suhkrusiirup või suhkur. Suruge neid kergelt tamperiga (baarmani uhmrinui), et mündilehtedest eeterlikud õlid vabastada ja maitsed vallanduksid. Lisage laimimahl ja jää. Segage kergelt paar korda läbi. Täitke klaas gaseeritud veega. Segage ettevaatlikult alt üles, et mündimaitse ja siirup/suhkur seguneks kogu joogis. Kaunistadage mündilehe ja laimiviiluga. Mõnusat nautimist.

Rahvusvaheline hummuse päev

Foto: The Vegan Larder

Samuti peetakse  13. mail rahvusvahelist hummuse päeva. Päev sai alguse 2012. aastal sotsiaalmeedias levinud kampaaniast, mis soovis tõsta teadlikkust hummuse toiteväärtusest ja tutvustada toidu kultuurilist tähendust. Hummus ühendab mitmeid erinevaid kultuure, aga toiduna on hummust Lähis-Idas armastatud juba sajandeid. Täiusliku hummuse jaoks vajate vaid kikerherneid, küüslauku, tahiinit, sidrunimahla, oliivõli, soola, pipart ning jääkuubikuid või veidi vett. Aga kuna hetkel on veel metsast karulauku saada, siis miks mitte neid ühendada ja pakun siin välja ühe mõnusa karulaugu hummuse retsepti, mida samuti proovida võiksite.

  • 400 g konserveeritud kikerherne purk (kikerhernete sisaldus vähemalt ca 250g) 
  •  30-50 g tahiinit ehk seesamipastat
  •  50 -100 g karulauku (oleneb sellest, kui karulaugust hummust soovite)
  • ühe väiksema terve sidruni mahl (ca 25 ml) 
  • 2-6 sl kvaliteetset oliiviõli 
  • 2-3 jääkuubikut või 2 sl külma vett
  • maitse järgi soola ja musta pipart

Valmistamiseks nõrutage kikerherned, loputage need korra külma vee all üle ja nõrutage uuesti. Peenestage kikerherned, jääkuubikud või lisage vesi ning pestud ning kergelt hakitud karulaugulehed (nt köögikombainis või blenderis). Blenderdage kiirelt sisse veel tahini ning oliiviõli. Oliivõli lisage blenderdamise käigus supilusikatäis korraga, et saadud segu ei läheks liigselt vedelaks. Maitsestage julgelt sidrunimahla, soola ja pipraga. Lõpptutuemuseks peab õige hummus jääma kreemjas ja mitte vedel.

Puuviljakokteili päev

Foto: The Daily Meal

Lisaks tähistatakse 13. mail puuviljakokteili päeva. Puuviljakokteili päev sai alguse tõenäoliselt tervisliku toitumise edendamise kampaaniatest Ameerika Ühendriikides 20. sajandi teisel poolel, kui üha enam hakati propageerima naturaalseid ja vitamiinirikkaid vahepalasid. Ehkki täpset momenti polegi teada, on päev kujunenud populaarseks suviste ja värskete jookide tähistamiseks. Seda seostatakse ka soojade ilmadega, kui keha vajab rohkem vedelikku ja toitaineterikast kütust. Lisaks on see ideaalne päev, et proovida erinevaid või isegi erivärvilisi ja kihilisi smuutisid.

Kahekihiline mangosmuuti

Kollane kiht

  • 1 banaan
  • 1 apelsini mahl
  • 1 küps mango või ¾ klaasi külmutatud mango kuubikuid
  • Jää (kui kasutad küpset mangot)

Blenderdage kõik koostisosad ja kui ei taha hästi seguneda, lisage veidi apelsinimahla juurde jagage klaasidesse või valage saadud segu kannu, kust siis edasi juba klaasidesse serveerite. Aga sel juhul tuleb arvesse võtta seda, et kannust serveerides kihid segunevad ning siis pole see enam visuaalselt nii efektne.

Roheline kiht

  • 1 banaan
  • 2 suurt peotäit spinatilehti või lehtkapsast (kale)
  • 1 küps mango või ¾ klaasi külmutatud mango kuubikuid
  • Jää (kui kasutad küpset mangot)
  • ½ klaasi kookosvett või vett

Blenderdage kõik koostisosad ja kui jääb liiga paks, siis võite veidi kookosvett või vett juurde lisada. Valage saadud segu ettevaatlikult (nt supilusika seljale valades) kollasele kihile, et kihid koheselt ei seguneks. Muidugi võite kookosvee ja jääkuubikud asendada ka maitsestamata jogurti või kreeka/türgi jogurtiga, kui tahate saada tummisemat smuutit.

Lisaks peetakse 13. maid ka õunakoogipäevaks. Ma ise küll sellest väga hästi aru ei saa, aga ega kõiki ameeriklaste üllitisi peagi mõistma. Minu jaoks on õunakoogi aeg endiselt ikka sügisel. Sellegipoolest tähistatakse õunakoogipäeva 13. mail peamiselt Ameerika Ühendriikides, aga ka päeva täpne tähistamise algus ei ole kindlalt dokumenteeritud. Arvatakse, et see päev loodi selleks, et austada üht Ameerika köögi sümboolsemat magustoitu, mis on seotud kodusoojuse, perekondlike koosviibimiste ja rahvusliku identiteediga. Hoolimata sellest, et õunte hooaeg jääb sügisesse, on paljudel ameeriklastel kombeks kasutada sel päeval sügavkülmutatud või talvest seisma jäänud viimaseid õunu õunakoogi valmistamiseks. Õunakoogipäev mai keskel sobib kevadeks suurepäraselt, sest see toob sügise nostalgia kevadesse ja on justkui sild kahe hooaja vahel, mil viimased eelmise hooaja õunad saavad ära kasutatud ning nüüd saab ettevalmistusi tegema hakata järgmiseks. Mõtlesin, et õunakoogi retsepti hetkel ei jaga.

Jagage oma arvamusi, mida neist tähtpäevadest arvate ja kas ka ise kodus erinevaid kokteile, hummuseid, smuutisid või õunakooke teete. Millised on teie lemmikretseptid? Aga nüüd siis tänase taroskoobi juurde. Postituse edasi lugemiseks klikkige nupukesele “Järgmine” või valige rippmenüüst endale sobiv lehekülg. Lisaks ärge siis unustage lugeda ka Lõpurosinat, sest ka seal jägan nippe selleks, kuidas tänast päeva maksimaalselt enda kasuks tööle panna.

Tagasi
Järgmine
Eelmine artikkel12. mai taroskoop 12 tähemärgile
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia