Foto: andreas160578 from Pixabay

Ma ei saa jagamata jätta oma avastusi šašlõki marineerimise vallas.

Ma kuulun nende inimeste hulka, kes on äädika suhtes tundlik ja seetõttu teiste tehtud kõrvitsa – ja kurgisalatid ning šašlõkid võivad mu panna nii silmist kui ninast vett jooksma ja söömisest ei tule midagi välja. Olen proovinud ära jogurti, keefiri, ketšupi-hapukoore seguga marineerimise, aga need käkivad kõik liha nii ära, et grillrestid ja vardad on ka pärast nii käkised, et tuleb näha tublisti vaeva, et kõik asjad puhtaks saada ja seda marinaadimassi nõrgub maha ja läheb kärssama ja see aroom pole sugugi meeldiv.

Kuna mul läks rabarberimahla kaanetamine natuke nihu, jäi mul mahla ripakile, nii et osa liha panin rabarberimahla sisse likku koos vürtsidega. Kuulsin, et paljud olevat seda praktiseerinud ja vägagi edukalt. Nüüd julgen omalt pooltki seda soovitada – asi töötab!

Aga tõeline pommuudis minu jaoks oli see, millega ma enamuse lihast marineerima panin: nimelt gaseeritud mineraalvee ja vürtsidega, mõneks tunniks enne küpsetamist. Kuidas see gaseeritud vesi kukkus liha ümber mullitama ja kihisema, kui ta lihale valasin! Mullid lendusid küll peagi minema, aga oma töö tegid nad ära. Kui ma hakkasin liha vardasse ajama, mõtlesin, et ei tea, kas ma olen lolliks läinud või kujutan endale ette – liha oli nii pehme, et ma lükkasin tömbid vardad läbi õige kopsakate lihatükkide nagu läbi pehme salvräti! Ei mingit surumist ja varda paindumist ega liha sõrmede vahelt jalga laskmist! Kui liha sai küpsetatud ja ma seda varrastelt maha tõmbama hakkasin, tabas mind järgmine üllatus. Liha mitte ei tulnud tavapäraselt vardalt maha, vaid murenes kahte lehte laiali ja kukkus kaussi nagu ülipehmeks küpsenud ahjuliha kukub luudelt lahti, kui luust haarates seda potist välja tõsta püüad. Maitse – vürtsid on ilusti tunda, kusjuures kõik vürtsid on eristatavad! Minu jaoks uudne ja positiivne elamus.

NB! Kuna selline liha on äädikavaba ja mahe, siis lemmikloomad ei jäta juhust kasutamata – järelvalveta liha läheb väga ruttu jalutama, pintslisse pistmise järel võib silmata ülimalt rahuoleva ilmega õnnelikke perelemmikuid, kes ei tea mitte midagi sellest, kuidas liha jalad alla sai.

Ilusat jaani ja mõnusat liha nautimist!

Eloise Leandra

Eelmine artikkelTaroskoop 12 tähemärgile 17.-23. juunini
Järgmine artikkelTaroskoop 12 tähemärgile 24.-30. juunini
Eloise Leandra
Eluaegne grafomaan. "Kunksmoor", ehk tegelenud ennustamisega aktiivsemalt aastast 1988. Looduse, loomade ja lindude sõber. Veesõltlane. Kõikidele jookidele eelistan vett, duššile vanni; elukohta otsin veekogu ligi ja mere äärest peab mind jõuga ära kiskuma, sest suure vee kutse on minu jaoks lausa hullutav. Jumaldan nii ujumist kui laevasõitu ja viiemeetristel lainetel loksuv praam tekitab pööraselt nalja merehaiguse asemel.

2 KOMMENTAARID

  1. Aga proovige ka sidrunimahlaga, 1kg liha kohta 4 sidruni mahl.
    Maitseroheline (till, petersell, seller, rohelinesibul)
    maitsejärgi soola.

    • Aitäh soovituse eest! Külaliste jaoks saan seda proovida, endale on tsitruselised mitte ainult keelatud, vaid mulle ongi nende söömise tagajärjed valusad või lausa nutused, kuigi nende aroomid, eriti mandariini oma, ajab suu vett jooksma ja greibiga mind ühte ruumi ilma järelvalveta pole ka mõistlik jätta.

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia