Tee ise – Mesine kodune granola

0
294
Foto: Seltsimees Emalenduri Nõiaköök

Kui sulle meelib süüa hommikuti või ootena granolat või müslit, siis soovitan sul teha proovi selle mesise koduse granolaga. Mis peamine, seda on lihtne valmistada, maitseb taevalikult ja on kordades tervislikum poekaubast.

Esmalt läheb sul vaja kahte kaussi: üks suurem ja teine veidi väiksem ning kolmas kauss või potike, mis kannatab kuuma.

Suuremas kausis sega kokku:

  • 750 ml täistera kaerahelbeid (ära kasuta kiirkaerahebeid)
  • 150 ml jämedalt hakitud mandleid või muid pähkleid või seedermänni seemneid – neid pole vaja sellisel juhul hakkida)
  • 150 ml jämedalt hakitud metspähkleid või muid sulle meeldivaid pähkleid
  • 150 ml kõrvitsaseemneid (mul neid seekord polnud ja jätsin välja)
  • 150 ml päevalilleseemneid
  • 200 ml hakitud või kergelt purustatud kuivatatud banaani
  • 1/2 tl jahvatatud kaneeli
  • 1/2 tl himaalaja soola
  • 125 ml linaseemneid
  • 3 sl chia seemneid

Mõõda kaussi kaerahelbed, haki pähklid ja lisa ülejäänud koostisosad suurde kaussi ning sega need omavahel läbi. Nüüd tõsta kauss kõrvale ja valmista ette kuumakindel pott või kauss.

Foto: Seltsimees Emalenduri Nõiaköök

Kuumakindlas anumas sega kokku:

  • 125 ml roosi eliksiiri või vahtrasiirupit (mina kasutasin roosi eliksiiri – teen seda ise)
  • 125 ml mett
  • 2 sl rafineerimata kookosrasva või võid (kasutasin kookosrasva)
  • 1 tl vanilje ekstrakti

Sulata madalal kuumusel vesivannis kookosrasv, lisa vahtrasiirup või roosi eliksiir, mesi ning vanilje ekstrakt. Hoia vesivannil seni kuni kõik koostisosad on korralikult segunenud ja kenasti vedelaks muutunud. Vala segu kaerahelbe-pähkli-seemnesegule ja sega korralikult läbi ning valmista ette ahi ja ahjuplaat. Kuumuta ahi 150 C peale ning kata ahjuplaat kahekordse küpsetuspaberiga. Vala küpsetuspaberile kaerahelveste segu ning jaota see ühtlaselt plaadile laiali. Küpseta eelkuumutatud ahjus 15 minutit, sega läbi ja küpseta veel 30-40 minutit või kuni plaadil olev segu muutub kuldpruuniks ning on muutunud katsumisel kuivaks.

Foto: Seltsimees Emalenduri Nõiaköök

Teises kausis sega kokku:

  • 150 ml rosinaid
  • 150 ml hakitud kuivatatud medjool datleid või kuivatatud ploome
  • 150 ml hakitud kuivatatud aprikoosi
  • 125 ml goji marju
  • 125 ml kuivatatud jõhvikaid

Võta segu ahjust välja, purusta vajadusel pudrunuiaga segu lahti ning sega sisse teises kausis olevad puuviljade ja marjade segu ning lase saadud segul korralikult maha jahtuda. Pane jahtunud granola segu hermeetiliselt suletavasse purki. Säilib kuivas hoituna kaks nädalat. Söö piima või jogurtiga hommikusöögiks või võta snäkina kaasa.

Mõnusat katsetamist ja Bon appetite!

Soovid Hingepeegli tegevust TOETADA?
IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened.
Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Seda saad teha siin ja võtab vaid hetke. Täname!

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi