Kalorilaks peale rasket füüsilist tööd

0
342

Teeme ära talgud selja taga, hunnik energiat kulutatud – ja kangesti on himu millegi rammusa järele, et saada kiire kalorilaks kätte, enne kui on jaksu millegi tõsisema poole vaadata?

Annan vahvlimaiuse retsepti kaks versiooni. Maius meeldib ühtviisi nii lastele kui täiskasvanutele ja läheb peale nii suvel kui talvel – ja hakkama saavad selle “toore” versiooniga ka mudilased.

Vahvlid kondenspiimaga (toores)

Foto: Aet Köögis

Vaja läheb:

  • 1 pakk vahvlilehti
  • 400g võid
  • 1 purk (400g) kondenspiima

Vahvlid kondenspiimaga (teine variant)

  • 1 pakk vahvlilehti
  • 400g võid
  • 400g keedetud kondenspiima

Valmistamine

Soojenda või pehmeks, nii et seda on hea segada. Esimese (toore) versiooni korral ava kondenspiim ja lisa võile ning sega nad ilusti segi. Võta vahvlilehed ja määri leht lehe haaval seguga kokku, pealmine leht jäta määrimata, suru lihtsalt alumisele lehele kaaneks. Oma kogemuste põhjal võin öelda, et mugavaim paksus tuleb 4-5 vahvlilehega, rohkemast tuleb juba liiga paks ja lastel paha ampsata.

Pane pealmisele lehele lõikelaud vms tasane plaat, mis katab vahvlilehed täies ulatuses, pane sellele raskus ning kogu kupatus sügavkülma umbes kaheks tunniks. Siis võta välja ja lõika vahvlimaius paraja ampsu suurusteks kuubikuteks ja serveeri.

NB! Kuna maius on tehtud toore kondenspiima ja võiga, siis päikese käes või muidu soojas sulab segu vahvlite vahel ära ja maius laguneb laiali. Seega – hoia maiust varjus või vii jahedasse ajaks, mil keegi parasjagu maiust ei soovi.

Keedetud kondenspiima versiooni (2) puhul – kui oled soetanud poes müüdava keedetud kondenspiima, siis on lihtne – valmistamine toimub esimese versiooni sarnaselt.

Kui aga keedetud kondenspiima pole olnud, tuleb toores kondenspiim ise keeta.

Selleks võta täis kondenspiima plekkpurk ja leia pott, kuhu see mahub ilusti sisse, nii et purk saab üleni veega kaetud. Pane pott veega kaetud purgiga tulele ja kui vesi keema läinud (võid kiirkeetjaga vee ka eelkeeta ja purgile valada, läheb kiiremini), keera tuli vaikseks, nii et vesi vaevu keeb – ja keeda kondenspiima purgis 2 tundi, jälgides, et purk on kogu aeg üleni veega kaetud ja vajadusel lisades vett.

Kahe tunni pärast keera tuli alt, kalla kuum vesi ära. Pane purk kuumakindlale alusele jahtuma ja kanna hoolt, et keegi purki ei näpiks, kuni see on täiesti maha jahtunud. Mitte mingil juhul ei tohi kuuma purki avama hakata – kui seda teha, purskub surve all olev segu mööda elamist laiali!

Kui purk on niipalju maha jahtunud, et seda saab rahus kätte võtta, ava purk ja saad pruuniks tõmbunud ning poolpaksuks muutunud karamelja kondenspiima kätte. Kui kondenspiim on soe, siis aitab selle soojus ka või pehmeks sulatada, nii et neid on kerge omavahel segi segada. Nii nagu esimese versiooni puhul, määri segu vahvlilehtedele, pealmine leht suru lihtsalt sellele eelnenule kaaneks peale, aseta lõikelaud raskusega peale ja maius sügavkülma tahenema paariks tunniks.

Keedetud kondenspiimaga versioon püsib ka soojas paremini koos, kuna keedetud kondenspiim on paks ja ei voola laiali.

Head maiustamist!

Energiavahetus 2018

Foto: Bloom For Life

Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust TOETADA.

Nagu meil on juba traditsiooniks kujunenud, siis IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Hingepeegel OÜ a/a LHV: EE247700771001908595 või SWEDBANK: EE212200221058508715.

Soovid Hingepeegli tegevust TOETADA?
IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened.
Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Seda saad teha siin ja võtab vaid hetke. Täname!

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi