4Mikroob ei olegi lihtsalt mikroob

Foto: nationalgeographic.com
Viimaks tõeliselt maagiline uus kirjandus, mis arvestab inimkehade ja mikroobidega. Me oleme aastaid teadnud, et oleme kaetud mikroobidega ning nad on olulised, isegi väga, kuid alles hiljutine uuring jõudis järelduseni, et mikroobid on “lahedad” ja seda kõike tänu uutele vahenditele. Lynn Margulis väitis 1960ndate aastate lõpus, et organismid peaaegu kõik tegelevad sümbioosiga, et määratleda, kes nad on. Laiem bioloogia püüab nüüdseks ülevaadet anda loodusest ning on selle ümber nimetanud, kuigi see ei tähenda seda, et inimsümbiontide õppimine oleks lihtne. Margulis uuris sümbionti ainuraksete ja termiitidega (nüüd nimetakse seda mikrobioomiks). Ta võis vaadelda ainuraksete sümbionte ja lõigata lahti termiite (mida ta ka tegi sadu kordi ja see oli üks tema suurimaid rõõme). Viimases kirjanduses, kus kajastatakse inimese sümbiontsust – on imeline, aga ikkagi mõistmatu. Teadlased uurivad 12 valge New Yersey noormehe mikroobe ja annavad hiljem sellest kogu inimkonnale teada. Üks on kindel, et on täiesti loomulik olla kahtlustaval seisukohal nende suhtes, kes väidavad, et nad on aru saanud lihtsast tõest soolemikroobide kohta. Sellegipoolest esineb erinevusi indiviididel nende sümbiontides, kuidas tekivad erinevused toidu seedimisel – iga indiviidil on erinev ainevahetus ja see kõik sõltub sellest, milliseid mikroobe neil esineb ja milliseid mitte. Lisaks on ainult teatud rahvastel leitud mõningaid mikroobe, mis mängivad väga ainulaadset rolli. Osadel jaapanlastel elab soolestikus bakter, milles on nn varastatud geene merebakteritelt; need geenid aitavad bakteritel lagundada merevetikaid, mida esineb sushis. Kuidas te toitu seedite, oleneb suuresti sellest, millised mikroobe teis leidub ning milliste mikroobide poolest erinete teistest inimestest. Erinevad toidud võivad mõjutada meie mikroobe. Näiteks paleotoitumine edela-USAs, mis on nii murranguline oma ühendite poolest – meie keha ei suuda nendes toitudes sisalduvaid ühendeid seedida, aga need on kergesti seeditavad mikroobidele. Vastupidiselt tänapäeva dieetidele, pakuvad väga vähesed toitu mikroobidele ja suure tõenäosusega meie kahjuks. Suure tõenäosusega saavad mikroobid kahjustada tänu suurele juustu- ja teraviljatoodete tarbimisele, sest mõlemaid kasutatakse siis, kui nad läbivad meie soolestikku. Margulis oleks seda termiitidel põhinedes juba 40 a tagasi ennustanud (tundub, et me võtame inimese keha uuringutel paremini omaks laborikatseid hiirtel kui termiitidel). Asi on selles, et teie mikroobid on erinevad minu omadest, mis on jällegi oluline seedimisel, hetkel veel ei osata täpselt öelda, kuidas.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[/vc_message]