
Pehme aeg
on hea määndaja ja lagundaja ja sel ajal lähevad haavad kergesti mädanema, suitsutatud liha ja kala lähevad kergesti ussitama ning piim müredaks.
Samal ajal pesu läheb pestes kergelt puhtaks ja püsib seda kaua ning plekkide eemaldamiseks pole võibolla plekieemaldajat vajagi, piisab pesuvahendist.
Külvatakse kõik, mis alla kasvatab (juurviljad).
Kõva aeg
Kõval ehk kalgil ajal pritsib rasv pannil ja küttepuudest jääb järele palju sütt. Sel ajal lõigatud puu ei mädane, haavad ei lähe halvaks (kuldilõikus). Kõval ajal tapetud looma liha ajab palju rasva välja.
Kirves pannakse varde vanakuu kõva ajaga, kõval ajal tehtud vihad poetavad lehti, aga ei lähe hallitama.
Külvatakse kõik, mis kasvatab peale (kapsas täiskuu ajal).
Kõik mis kasvama peab, tehakse maha noore kuuga ja mis hävima peab, vanaga.
Kõval ajal tehtud asjad jäävad püsima.
Pehme aeg märtsis: 2.-6., 10.-15., 22.-25.
Kõva aeg märtsis: 1., 7.-9., 16.-21., 26.-31.