8Maca ehk mugulkress (Lepidium meyenii)

Maca pärineb Peruust ja Boliiviast ning seda on Andide mäestikust kogutud juba sajandeid. Loe maca kohta lähemalt meie varasemast postitusest. Lõuna-Ameerikas on naised macat kasutanud tuhandeid aastaid selleks, et säilitada energiat, vältida kurnatust ning vähendada stressi mõjusid kehale. Inkad saatsid oma sõdurid sõtta, söötes neile eelnevalt macat selle kõrge energiasisalduse ja elujõudu andva toime tõttu.
Need redisesarnased juurikad sisaldavad suurel hulgal looduslikult esinevaid joodiühendeid ning kõigest 10 g maca’t sisaldab 52 mikrogrammi joodi, mis on jällegi suurepärane vahend energiataseme ja vastupidavuse parandamiseks ning üldiseks keha tasakaalustamiseks. Maca sisaldab 18 erinevat aminohapet, 55 hästi tuntut fütotoitainet, erinevaid taimesteroole, ohtralt erinevaid vitamiine (B1, B2, B6, C, E), kuhjaga mineraalaineid ja mikroelemente, eriti kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, väävlit, rauda, fosforit, tsinki, vaske, väävlit ja mangaani. Maca parandab meeleolu, vähendab ärevust, tõstab libiidot ning parandab seemnevedeliku kvaliteeti.

On leitud, et maca toime inimese hormonaalsüsteemile on nii tõhus, et sellest on abi isegi antidepressantide poolt põhjustatud seksuaalhäirete korral. Väga paljud naised on saanud abi macast menstruatsioonivalude, PMS-i nähtude, limaskestade kuivamise ja kuumahoogude korral. Samuti toetab maca kilpnäärme tööd ja lisaks sobib maca veel suurepäraselt luude hõrenemise ennetamiseks. Traditsiooniliselt on macat kasutatud meelte selitamiseks, mälu arendamiseks, masenduse leevendamiseks ja ka parandamaks une kvaliteeti.

Macat võib süüa värskelt või röstitult köögi- ja teraviljatoitudes (kuigi teravilja söömise jätaksin mina siinkohal välja), maca jahust on võimalik keeta putru ja teha erinevaid küpsetisi. Mina näiteks lisan macat köögiviljahautisele ja maca annab toidule mõnusa pähklise maitse. Kui aga soovid teha endale ühte maitsvat ja kosutavat smuutit, siis blenderda maca vee või piimaga, lisa magustamiseks mett või datleid, törtsuke kaneeli ja omal valikul erinevaid puuvilju, mis lisavad smuutile kiudaineid. Maca sobis suurepäraselt ka kohvi ja kakaoga. Proovi neid omavahel kombineerida erinevates magustoitudes ja tulemuseks võid saada tõeliselt toitva ning energiaküllase maiuse. Soovitatav päevane maca kogus on: 1 tl – 2 spl (profülaktiline annus), 2–4 spl (raviannus).
Macat kasutan tihti just köögiviljade hautamisel ja ka smuutides, annab toidule rammusust ning energiat ja omapärase tummise pähklise maitse. Soovitan maca kasutamisel alustada sellistest väiksematest doosidest nagu 1tl ja siis seda tõsta, sest alguses ei pruugi sulle tema maitse meeldida.
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
jah – ja kust neid ja millise hinnaga saab? :P :D
Mõne kohta on lingid olemas ja sealt näeb ka hinda. Aga üldiselt tasuks neid vaadata peamiselt Hiinakeskustest või looduspoodidest, ühte-koma teist leidub ka seal. Hinnad on kõikjal erinevad.
Eesti looduses ei kasva ju ükski, eelpool nimetatust?
No paari on võimalik täitsa meie kliimas kasvatada ja pole probleeme. Aga kahjuks kõiki jah ei ole võimalik. Meie kodumaistest taimedest on kõige parem erguti võilill ja tema muudest raviomadustest saab lähemalt lugeda koos takjaga. Paraku praegu veel võilille kuskilt võtta ei ole, kui just pole suvel vaikselt korjanud ja kuivatanud. Aga apteekidest või ravimtaimetaludest peaks/võiks kuivatatud võilillejuurt ikka saama http://www.hingepeegel.ee/alternatiivravi/voilill-takjas-ja-vahk/
Võilille juur on purgis täitsa olemas :)