Ravimtaimed väsimuse vastu

5
23806

8Maca ehk mugulkress (Lepidium meyenii)

Foto: Whole World Botanicals

Maca pärineb Peruust ja Boliiviast ning seda on Andide mäestikust kogutud juba sajandeid. Loe maca kohta lähemalt meie varasemast postitusest. Lõuna-Ameerikas on naised macat kasutanud tuhandeid aastaid selleks, et säilitada energiat, vältida kurnatust ning vähendada stressi mõjusid kehale. Inkad saatsid oma sõdurid sõtta, söötes neile eelnevalt macat selle kõrge energiasisalduse ja elujõudu andva toime tõttu.

Need redisesarnased juurikad sisaldavad suurel hulgal looduslikult esinevaid joodiühendeid ning kõigest 10 g maca’t sisaldab 52 mikrogrammi joodi, mis on jällegi suurepärane vahend energiataseme ja vastupidavuse parandamiseks ning üldiseks keha tasakaalustamiseks. Maca sisaldab 18 erinevat aminohapet, 55 hästi tuntut fütotoitainet, erinevaid taimesteroole, ohtralt erinevaid vitamiine (B1, B2, B6, C, E), kuhjaga mineraalaineid ja mikroelemente, eriti kaltsiumi, kaaliumi, magneesiumi, väävlit, rauda, fosforit, tsinki, vaske, väävlit ja mangaani. Maca parandab meeleolu, vähendab ärevust, tõstab libiidot ning parandab seemnevedeliku kvaliteeti.

Foto: Dr. Laux
Foto: Dr. Laux

On leitud, et maca toime inimese hormonaalsüsteemile on nii tõhus, et sellest on abi isegi antidepressantide poolt põhjustatud seksuaalhäirete korral. Väga paljud naised on saanud abi macast menstruatsioonivalude, PMS-i nähtude, limaskestade kuivamise ja kuumahoogude korral. Samuti toetab maca kilpnäärme tööd ja lisaks sobib maca veel suurepäraselt luude hõrenemise ennetamiseks. Traditsiooniliselt on macat kasutatud meelte selitamiseks, mälu arendamiseks, masenduse leevendamiseks ja ka parandamaks une kvaliteeti.

Foto: Pinterest
Foto: Pinterest

Macat võib süüa värskelt või röstitult köögi- ja teraviljatoitudes (kuigi teravilja söömise jätaksin mina siinkohal välja), maca jahust on võimalik keeta putru ja teha erinevaid küpsetisi. Mina näiteks lisan macat köögiviljahautisele ja maca annab toidule mõnusa pähklise maitse. Kui aga soovid teha endale ühte maitsvat ja kosutavat smuutit, siis blenderda maca vee või piimaga, lisa magustamiseks mett või datleid, törtsuke kaneeli ja omal valikul erinevaid puuvilju, mis lisavad smuutile kiudaineid. Maca sobis suurepäraselt ka kohvi ja kakaoga. Proovi neid omavahel kombineerida erinevates magustoitudes ja tulemuseks võid saada tõeliselt toitva ning energiaküllase maiuse. Soovitatav päevane maca kogus on: 1 tl – 2 spl (profülaktiline annus), 2–4 spl (raviannus).

Macat kasutan tihti just köögiviljade hautamisel ja ka smuutides, annab toidule rammusust ning energiat ja omapärase tummise pähklise maitse. Soovitan maca kasutamisel alustada sellistest väiksematest doosidest nagu 1tl ja siis seda tõsta, sest alguses ei pruugi sulle tema maitse meeldida.



lhv seb swed nordea

 

Eelmine artikkelEesti hashimotolaste esimene kokkutulek
Järgmine artikkelMõned retseptid kilpnäärmehaigetele
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

5 KOMMENTAARID

    • Mõne kohta on lingid olemas ja sealt näeb ka hinda. Aga üldiselt tasuks neid vaadata peamiselt Hiinakeskustest või looduspoodidest, ühte-koma teist leidub ka seal. Hinnad on kõikjal erinevad.

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia