8Topeltkääritus

Topeltkääritus
Foto: erakogu

Üks väga mõnus ja äärmsielt maitsev viis, kuidas oma keefirile veel eriline maitse anda ning tõsta probiootikumide hulka ja toiteväärtust. Tegemist on ühe eriti maitsva versiooniga, aga protsess ise võtab aega kokku kuni 48 h, seega kui sul ei ole palju keefiri korraga kuskilt võtta, siis läheb natukene aega enne, kui saad oma esimese topeltkääritusega keefiri juua. Hetkel valmib mul igapäevaselt pea 1,5 liitrit keefiri ja usu või mitte, aga see “kaob” igapäevaselt ka ära. Tahan iga päev teha vähemalt 2 liitrit keefiri, siis saab sellega juba rohkem “mängida” ning vabamalt toimetada. Hetkel on kasvamisprotsess veel pooleli.

Tagasi topeltkääritamise juurde. Topeltkäärituse juures toimub hüppeline tõus toitanete, vitamiinide ning probiootiumide osas. Selle põhjustavad lisatud puu- ja köögiviljades sisalduvad prebiootikumid. Kui lisad oma keefiri mikroobidele lisatoitaineid, hakkavad need hüppeliselt paljunema ning keefiris suureneb kõikide vitamiinide sisaldus, eriti B-vitamiinide (nt folaadi) sisaldus.

Lisaks muudab veel kaltsiumi ja magneesiumi biosaadavaks, mis tähendab seda, et keha saab seda kohe omastama ja kasutama hakata. Põhimõtteliselt on see eelnevalt seeditud ning ensüümidega laetud. Selline topeltkääritus võtab ära keefiri hapususe ning pehmendab keefirile omast maitset. Sa võid topeltkääritamise juures kasutada ükskõik millist sulle meelepäraseid puuvilju, marju või isegi köögivilju… Mina näiteks kasutan siin hetkel kuivatatud maasikaid, aga võid kasutada suurepäraselt ka värsket tsitrusviljade koort ja tsitruste viilakaid, et saada veelgi omapärasem maitseelamus.

Valmistamine

Esmalt valmista oma piimaseenega tavaline keefir. Seejärel kurna piimaseen välja ja vala saadud keefir puhtasse kaanega suletavasse purki. Vali endale sobib prebiootiline toode, millega soovid oma keefirile teha topeltkäärituse (vali allolevast nimekirjast mõni või katseta ise mõne teise sulle sobivama ja meeldivama puuvilja või marjadega) ja aseta see purki keefiri peale. Pea meeles, et vähem on rohkem. Liigselt puuvilju või marju võivad tekitada keefiri eraldumise vadakust ning muuta selle kibedaks. Üks viil sidruni- või apelsini koort või viil puuvilja, pool peotäit marju on täitsa piisav 0,5 liitrise purgi kohta. Kui soovid, siis saad hiljem lisada veel puuvilju lisaks, kui topeltkääritus valmis on. Nüüd jäta purk pooleks päevaks toatemperatuurile ja siis aseta keefir paariks tunniks külmikusse. Nüüd on su topeltkääritatud keefir valmis tarvitamiseks. Kuna mina kasutan siin kuivatatud maasikaid, siis panen ma kohe oma keefiri külmikusse aeglaseks käärituseks ja jätan selle sinna järgmiseks 24 tunniks – sellest lähtuvalt valmib minu topeltkääritatud keefir 48 tunniga. Kui selle protsessi käigus (toatemperatuuril käärides) tekib kerge vadaku eraldumine, siis see on täiesti normaalne. Kui soovid, et seda eraldumist oleks minimaalselt, siis võid jätta keefiri tunniks-paariks toatemperatuurile ning siis edasi külmikusse tõsta, kus toimub edasi aeglane käärimisprotsess ning eraldumine on minimaalne kui üldse. Minu topeltkäärituse juures pole eraldumist veel esinenud.

Topeltkääritusega valminud keefir on veel eriti maitsev, on oma konsistentsilt hästi kreemine ning kergem kui põhiretsepti järgi valmistatud esmane kääritus. Topeltkääritatud keefir, mida valmistanud olen on mul hästi paks nagu koorene jogurt. Lisaks, kui teed topeltkääritust toatemperatuuril, siis toimub ka keefiris karboniseerimine, mis paneb sinu keefiri kihisema. Kuna ma ise eelistan aeglast topeltkäärituse protsessi külmikus, siis minu omal seda kihisemist ei teki – mulle lihtsalt ei meeldi see.

Pea meeles alati ka seda, et enne teist kääritust tuleb piimaseen kindlasti keefirist välja kurnata, sest kui teise käärituse käigus midagi viltu läheb, on sul seen alati alles, millega uuesti proovida.

Mida topeltkäärituse juures kasutada võiks?

Kuivatatud või värsked puuviljad ja marjad. Maasikad, mustikad, vaarikad, sõstrad, datlid, mango, sidrun, apelsin, õun, pirn, ploomid, virsikud, aprikoosid, jõhvikad, murakad, viigimarjad, vürtsisegu (kaneel, apelsini koor, nelk), kookoslaastud, vaniljekaun jne, isegi kõrvits, porgand või isegi erinevad kombinatsioonid jne.

Eelmine artikkelKaardikanaldus 28. augustist – 3. septembrini
Järgmine artikkelKõva ja pehme kuuseis
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia