9Kuidas muuta keefir taas kreemiseks?
Foto: erakogu
Kui keefir muutub vedelaks või läheb tükki, siis kaotab ta oma kreemise olemuse ning hakkab meenutama pigem petti või hapupiima. Mida siis peale hakata ja kuidas oma keefir tagasi kreemiseks saada? Miks see üldse juhtub? See juhtub peamiselt siis, kui keefir kipub üle käärima, suvisel kuumal ajal on see väga kiire juhtuma, eriti siis, kui väljas ja toas on 30+ kraadi. Ja ka äike mõjub sellele protsessile kiirendavalt. Kui muidu oled harjunud oma keefiri kääritama 24 tundi, siis sellise kuumuse juures võib keefir valmis saada hoopis 14-18 tunniga ning sealt edasi tekib juba üle käärimine ning vadaku eraldumine. See aga ei tähenda seda, et peaksid oma keefiri ära viskama, üldse mitte. Keefir võib olla küll väga hapu ning mitte eriti ahvatleva välimusega, aga seda annab ennetada ja parandada.
Kui on eriti kuum periood, siis lisa purki rohkem piima kui tavaliselt. Kui tavaliselt kasutad ca 2-3 sl seent 0,5 l piima kohta, siis sama koguse piima kohta lisa 1-1,5 sl seent või lisa poole rohkem piima. See aeglustab seene kasvu kuuma ilmaga ning keefir ei kääri üle ja tulemuseks saad paksu ning kreemise keefiri. Parim, mida teha saad, on kuuma ilmaga jälgida oma keefiri käärimisprotsessi ja kui näed, et purgis on tekkinud pisikesed taskud vadakuga või on märgata mullikesi, siis suure tõenäosusega on sinu keefir ka valmis. Ava purk, maitse – hapukas maitse viitab sellele, et käärimisprotsess oli edukas, kurna seen välja ja aseta külmikusse. Kui aga kohe ei soovi seent välja kurnata, siis võid selle keefiri ka koos seenega külmikusse edasi käärima jätta. Ainult, et käärimisprotsess on nüüd aeglustatud.
Jagan sinuga mõningaid nippe, mida inimesed on teinud, kui nende keefir on üle käärinud ning on tekkinud vadaku eraldumine või keefir on jäänud vedelaks. Mul on õnnestunud keefiril alati enamvähem õigel ajal sabast kinni saada ning üle käärimist pole esinenud.
- Sega eraldunud keefir (kui eraldumine ei ole ulatuslik) läbi koos seenega ning aseta see järgnevaks 8-12 tunniks külmikusse ning siis kurna seen välja. Kui eraldumine ei ole olnud drastiline, siis aitab see meetod hästi. Kui aga on tegemist ulatusliku eraldumisega, siis vala pool vadakust ära ning sega kenasti läbi koos seenega ning aseta samuti 8-12 h külmikusse ja hiljem kurna seen välja.
- Kurna keefirist seen välja ning keefir vala blenderisse ning blenderda madalal kiirusel 20-30 sekundit, vala purki tagasi, kaas peale ja külmikusse. Blenderdamine lõhub keefiri sisse tekkinud tükid ning muudab selle kreemiseks. Enne, kui keefiri purgist joomiseks välja valad, sega keefir veelkord läbi, sest pealt on keefir paksem kui altpoolt.
- Siis on tehtud veel nii, kus inimesed on lisanud vedelamapoolsesse või üle käärinud keefirile 1/4 tl prebiootikumi pulbrit või 2-3 kapsli sisu ning selle läbi seganud. See pakub keefirile lisatoitu ning muudab keefiri paksemaks ja mahendab happesust.
- Kui on tekkinud selline üle käärimine ning vadakut on tekkinud palju, siis valada vadak enamjaolt ära (seent ära välja kurna) ning lisa sellele paksule keefiri massile sama kogus, mille vadakuna ära valasid kas täispiima või kohvikoort ja segada läbi ning aseta purk külmikusse umbes 8 tunniks ja siis kurna seen välja. Jällegi pakud seenele lisatoitu ning see aitab seenel kasvada, areneda ning vähendada keefiri hapusust.















































