Pehme aeg
on hea määndaja ja lagundaja ja sel ajal lähevad haavad kergesti mädanema, suitsutatud liha ja kala lähevad kergesti ussitama ning piim müredaks.
Samal ajal pesu läheb pestes kergelt puhtaks ja püsib seda kaua ning plekkide eemaldamiseks pole võibolla plekieemaldajat vajagi, piisab pesuvahendist. Pehmel ajal küntakse, kuna ka mätas laguneb hästi ja veetakse sõnnikut.
Herned, mis pehmel ajal külvatud, keevad hästi pehmeks. Pehmel ajal maha pandud sibul kasvatab omale ilusad suured mugulad. Pehmel ajal külvatakse – istutatakse kõik, mis alla kasvatab. Kõige parem aeg uute asjade alustamiseks on noorkuu pehme aeg.
Saunasõbrad jätku meelde, et mädal ajal tehtud saunavihad on pehmed ega poeta lehti, kuid võivad kergemini hallitama minna.
Kõva ehk kalk aeg kuus
Kõval ehk kalgil ajal pritsib rasv pannil ja küttepuudest jääb järele palju sütt. Sel ajal lõigatud puu ei mädane, haavad ei lähe halvaks (kuldlõikus). Kõval ajal tapetud looma liha ajab palju rasva välja. Kõval ajal on õige aeg külvata teravilja ja kõike muud, mis peale kasvatab (kapsast külvata/istutada täiskuu ajal).
Lambapügamiseks parim aeg on noorkuu mädane aeg – vill tuleb pehme ja lammas hakkab kiiresti uut kasvatama.
Hernesõbrad peavad meeles pidama, et kõval ajal külvatud herned ei lähe nii kergesti ussitama. Sibul kasvatab pealseid. Kirves pannakse varde vanakuu kõva ajaga, kõval ajal tehtud vihad poetavad lehti, aga ei lähe hallitama.
Kõval ajal tehtud asjad jäävad püsima.
Kõva ja pehme aeg juunis on:
Pehme: 1., 8.-11., 18.-21., 26.-30.
Kõva: 2.-7., 12.-17., 22.-25.
Kevaditi – suve hakul tegeletakse ka suurpuhastuste ja koristustöödega, seega toon ära ajad, millal on hea aeg koristamiseks, puhastamiseks, rõivaste hoiule panekuks järgmise hooajani, väärismetalli puhastamiseks, et see püsiks kauem tumedaks muutumata: 17.-19. ja 27. ning 28. juuni.
Pesu pesemine ja plekkide eemaldamine: 20. ja 21. – nii et kui teil on mingid riided millest plekid kuidagi välja ei taha tulla, proovige siis!
Vanade nõude puhastamiseks on hea aeg: 22., 23. juuni.
Tubade ja madratsite, patjade, tekkide õhutamiseks: 17.-19., 22., 23., 27. ja 28. juuni.
Parim aeg küpsetada saia, leiba, kukleid: 17.-19., 22., 23., 27. ja 28. juuni.
Kookide ja küpsiste valmistamiseks on parim aeg 1., 4.-6., 9., 10., 13. juuni.
Hoidiste tegemiseks puu – ja köögiviljadest 4.-6., 13. juuni, juurviljadest 15., 16., 24.-26. juuni,
külmutamiseks: 4.-6., 13., 14., 22., 23. juuni.