10Mõned retseptid
Mangosmuuti

Selle mangosmuuti valmistamiseks kasutasin 0,75 l piimaseenest valmistatud keefiri, 3 küpset banaani ning 300 ml mangokuubikuid. Keefir blenderisse, banaanid tükelda sisse ning lisa viimaks mangokuubikud ja blenderda seni kuni kõik koostisosad on ühtlaselt segunenud. Hästi mõnus ja kerge jook, mida võid täitsa edukalt ka õhtusöögi asemel juua või siis magustoiduna lõunasöögi kõrvale. Sobib ideaalselt ka hommikumüsli peale.
Millist smuutit teed, oleneb suuresti juba sinust endast. Kui soovid, lisa näiteks banaanile juurde veel erinevaid marju, piparmünti, kaneeli, muskaati, kakaopulbrit, avokaadot, ingverit jne. Tee oma kombinatsioon. Valikuid on nii palju erinevaid. Kui lisad datleid smuutisse, saad magusama ja tummisema smuuti. Kui lisad avokaadot, saad veel eriti kreemise ja siidise smuuti.
Kreemjuust

Foto: erakogu
Mulle endale näiteks väga meeldivad kreemjuustud/toorjuustud. Selline kodune kreemjuust, mida mina kodus teen, meenutab veidikene seda Bonjour kreemjuustu või Nopri küüslauguvõiet – analoogne neile.
Valmista keefir ning pane see keefir läbi topelt kurnalapi (parim on nailonist kurnakott) nõrguma vähemalt 6-8 tunniks. Vadak nõrgub keefirist välja ning järgi jääb selline paksem segu. Kui kuivaks ka oma toorjuustu tahad nõrutada, oleneb suuresti sinust endast. Mina väga kuivaks ei lasknud nõrguda. Lõpptoode on piisavalt paks, et lusikas seisab vabalt juustus püsti ja on mõnusalt määritav.
Nüüd kui oled oma kurnamise lõpetanud, maitsesta soola ja sulle sobivate maitseainetega. Mina kasutasin siin küüslauku ning mägipipart.
Järelejäänud vadakut saad kasutada näiteks pea pesemisel, pannkookide valmistamisel, erinevate hapendussaaduste starterina (haputaigna, hapukapsa jms alustamiseks).
Kui lased oma keefiril vähem aega nõrguda, saad vedelama, paksema jogurtilaadse toote, millest saad väga edukalt valmistada erinevaid külmkastmeid salatitele, dipikastmeid juurikatele jne. Jällegi kasuta oma fantaasiat maitsestamisel. Võimalusi on miljoneid. Ka saad seda maitsestamata toorjuustu kasutada edukalt kookide valmistamisel ning ei pea poest kallist toorjuustu ostma.
Kui lased aga kauem nõrguda ning juust muutub kuivaks, saad valmistada sellest täiesti edukalt ka sõiralaadse toorjuustu toote, maitsesta jällegi sulle sobivalt ning pane juust marliriide sisse ning pressi alla, et ekstra kuivaks saada.
Näiteks üks hea dipikaste on siin. Oleneb sellest, kui paksu või vedelat kastet soovid, siis vastavalt sellele nõrutad ka keefiri soovitud konsistentsini. Kastmeks vajad 500 ml nõrutatud segu; 2 sl peeneks hakitud peterselli; 1-2 küüslauguküünt, olenevalt sellest, kui küüslaugust segu soovid saada; 1 sl hästi peeneks hakitud sibulat; 1/2 -1 sidruni mahl; soola ja pipart vastavalt maitse-eelistusele.
Kui soovid, siis võid kastmetele lisada veel tilli, päikesekuivatatud tomateid, pähkleid jne. Kasuta kastmete valmistamisel oma fantaasiat.















































