7Taimse keefiri valmistamine

Kookospiim
Foto: The Coconut Mama

Kui oled inimene, kellele ei sobi loomne piim, siis võid seda piimaseent kasutada edukalt ka erinevates taimsetes piimades, kuigi parimaks loetakse siin kookospiima, sest kookospiimas sisalduvad toitained sobituvad paremini bakteri toitainete vajadusega. Mida sa vajad on kookospiim ja piimaseen. Nii riisi- kui ka mandlipiim annavad kaootilisi tulemusi ja võivad piimaseent kahjustada või isegi selle kiirelt välja suretada.

Kookospiima valmistamine

Selleks vajad 250 ml kookospiima. Parim variant on kas konserveeritud kooksopiim või isetehtud kodune kookospiim värskest hakitud kookospähklist ja kookosveest. Kui kasutad magustatud kookospiima, siis pea meeles seda, et lisatud magusained võivad pikemas perspektiivis sinu piimaseent kahjustada. Seega, kasuta magustatud piima ainult siis, kui sul varutud lisaports seent ja oled selle turvaliselt sügavkülma tuttu pannud kuni teda vaja läheb.

Kookospiima kasutamise juures pole olemas päris sellist kindlat, mida kõik 100% turvaliselt kasutada on saanud. Lisaks erinevad kookospiimad on paksemad või vedelamad ning mõnedes on lisaaineid rohkem või vähem sees. Kui tahad puhast kookospiima, siis kõige lihtsam ja turvalisem viis on see värskest pähklist ise valmistada. Kui algne kooksopiim, mida kasutada on oma konsistentsilt paksem, siis ka lõpptulemus keefiri kujul on paksem. Kui aga on tegemist vedelama kookospiimaga, siis ka keefir tuleb vedelam. Taimse piimaga on lõpptulemus alati vedelam kui loomse piima korral. Lisaks võid toita aegajalt oma seent 1/4 tl prebiootikumi pulbri või 3-4 kapsli sisuga, et anda neile lisatoitu, mida nad taimsest piimast ei saa.

Lisa nüüd 250 ml kookospiimale 1-2 sl piimaseent. Sega läbi, sulge purk kergelt kaanega ning aseta purk toasooja 18-24 tunniks käärima. Kui aga oled saanud värskelt oma piimaseene, siis soovitan sul teha paar korda keefiri enne just tavalise piimaga, et kindustada seene efektiivsus ja et bakterid oleksid võimalikult hästi tasakaalus.

Peale 18 tundi tasub sul oma keefiri vaatama minna ning maitsta. Kui leiad, et keefir on saanud õige hapususastme, siis kurna seen välja ning pane uus laar käärima. Kui aga tunned, et tahad hapumat, siis lase keefiril edasi käärida ja kui oled saavutanud soovitud tulemuse, alles siis kurna seen välja. Joo saadud keefiri kohe või aseta kaanega suletud purgis külmikusse. Pea meeles, et keefir käärib edasi kapis ka siis, kui seent sees pole.

Kui esimese korraga ei tule sul keefir välja, siis tasub meeles pidada seda, et taimse keefiri puhul võib kuluda paar-kolm laari enne, kui keefir välja tuleb ja seen on taimse piimaga kohanenud. Lisaks tasub meeles pidada ka seda, et kookospiimas pole piisavalt suhkrut ega mineraalaineid, et piimaseent pikaajaliselt säilitada. Paraku on nii, et taimse piima puhul on piimaseene eluiga piiratud ja seetõttu ongi soovitatav iga paari partii tagant teha vahele üks laar keefiri tavalise loomse piimaga, et sinu piimaseen püsiks pikemalt terve ning tugev. Või teine variant on kasvatada endale tagavara seened, mida saad siis kasutusse võtta, kui kookospiimast keefiri enam ei saa ja seen on otsad andud.

Eelmine artikkelKaardikanaldus 28. augustist – 3. septembrini
Järgmine artikkelKõva ja pehme kuuseis
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia