Tagasi
Järgmine

Millist želatiini osta ja kuidas kasutada?

Erinevad želatiinid
Foto: The British Larder

Kui oled inimene, kes hoolib oma tervisest ning tervislikust toitumisest, siis tead täpselt, et kõik toidud ja toiduained ei ole võrdse kvaliteediga. Kui aus olla, siis käib sama ka želatiini kohta, et želatiinil ja želatiinil on vahe sees.

Kuna želatiin on loomne toode, on äärmiselt oluline panna siin rõhk kvaliteedile. Loomad, kes on elanud viletsates tingimustes, söönud liigile mitte just kõige omasemat toitu ning on täis tuubitud antibiootikume, ei anna kunagi head ning kvaliteetset želatiini.

Želatiin, mida sina vajad, on toodetud puhtal rohumaal toitunud loomadest. Paraku ei ole seda alati mitte väga lihtne saada. Ise eelistan ma Venemaal toodetud želatiini, sest see on senini olnud kõige puhtam. Lisaks eelistan ma granuleeritud želatiini plaatidele. Muidugi saab tellida Amazonist puhast rohumaal toitunud lehmadest toodetud Zint želatiini – nemad garanteerivad, et tegu on puhta ja kvaliteetse želatiiniga. Igaüks leiab endale selle õige ja omase.

Kuidas želatiini kasutada?

Tõin siin küll välja terve rea erinevaid želatiini kasulikke omadusi, aga kuidas seda ikkagi oma toidulaual kasutada võiks? Kuna želatiin ise on nii lõhnatu kui maitsetu, siis on seda lihtne kasutada ning lasta oma fantaasial lennata:

  • tarretis – želatiinil on mitmeid erinevaid kasutusviise ja ilmselt kõigile kõige lihtsam, ilmsem ning tuntum neist on tarretise tegemine. Pakun sulle siinkohal ühe lihtsa ning maitsva retsepti, kuidas praegusel sügisesel õunterikkal hooajal želatiini ja õunu ära kasutada.
    Õunakoogi tarretis

    Sul läheb selleks vaja

  • 500 ml õunamahla
  • kuni 1 sl želatiini (želatiini kogus oleneb sellest, kui kallerdunud ja tugevat koogipõhja soovid)
  • 1/4 tl kaneeli
  • 2 sl magusainet (kui kasutad steviat, siis seda kulub 1/32 tl). Pane želatiin vähese külma õunamahlaga paisuma, mis tähendab seda, et vala ca 25-50 ml külma õunamahla želatiinile, sega korralikult läbi ning lase sel paisuda. Aja väikeses potis pool mahlast tasasel kuumusel kuumaks. Eemalda kuum mahl tulelt, sega sisse paisutatud želatiin, kaneel ja magusaine ning vala sisse ülejäänud mahl. Sega uuesti läbi ning vala saadud segu väikestesse vormidesse ning aseta 3-4 tunniks külma tahenema. Võta tardunud tarretis vormist välja, lisa sellele törts vahukoort, kohupiimavahtu või jäätist ning naudi mõnusat, maitsvat ning lõbusat magustoitu.
  • smuutid – see võib tunduda küll veidi kummaline, aga mulle meeldib ja sobib lisada veidi paisutatud želatiini ka smuutidesse. Kui soovid, siis võid lisada oma smuutidesse veidi ka paisutatud ning sulatatud želatiini, see annab omakorda sinu smuutile paksema konsistentsi.
  • supid ja hautised – želatiini võid lisada kõikidesse oma suppidesse ja hautistesse ning usu, seni kuni toit soe on, ei pane seda keegi isegi mitte tähele, sest maitset ega tekstuuri toit ei muuda, aga lisab sinu toidule rohkem proteiini ning toiteväärtust. Kui sul jääb järgmiseks päevaks želatiiniga rikastatud toitu järgi, siis on see hommikuks kenasti tardunud, aga see ei peaks sind morjendama. Lihtsalt soojenda oma toitu nagu tavaliselt ning sinu tardunud toit muutub jälle “normaalseks”. Samamoodi tarduvad kõik kondipuljongiga tehtud supid ja hautised.
  • vahud, pudingid ja vahukommid – magustoidud ei ole just kõige tervislikumad viisid želatiini tarvitamiseks, aga vahest tahab magusasoolikas samuti oma osa saada ja kui teed midagi magusat, siis lisa sinna juba ka želatiini. Sellisel juhul on sinu magustoidus midagi kasulikku.
  • erinevad joogid – lisa oma kuumadesse jookidesse (tee, kohvi, kakao, punš, glöggi jne) veidi želatiini. Mulle endale meeldib väga juua hommikuti ja õhtuti teed, millesse olen seganud teelusikatäie želatiini. Kui aga unustad oma joogi kuumalt/soojalt ära juua, saad jahtudes hoopis tarretist nautida.
  • kummikommid – tee ise kodus omad kummikommid ja ära osta neid poest. Poes müüdavad kummikommidesse on lisatud ohtralt kõikvõimalikke maitsetugevdajaid ning värvaineid, mis pole sinu tervisele üldse kasulikud. Tee parem need ise ja usu, et neid on väga lihtne teha. Teed nagu tarretist, aga lisad kordades rohkem želatiini. Mida rohkem sisaldab sinu tarretis želatiini, seda kummisem on lõpptulemus. Muidugi ei tähenda kummikommid alati maiust, vaid võid neid teha ka ravimina näiteks valutavale kurgule, vii kasulik lõbusaga kokku ning usu, et sinu lapsedki tahavad seda kurguravimit vabatahtlikult süüa.

Mõnusat katsetamist ja ohtrat želatiinitarbimist! Esitan sulle siinkohal väljakutse tarbida järgmise 30 päeva jooksul vähemalt ühe toidukorra ajal midagi, milles on želatiini ja vaata kuidas sinu nahk, juuksed, küüned, liigesed ja tervis paranevad.

Tagasi
Järgmine

Energiavahetus 2018

Foto: Bloom For Life

Kui sinu arvates on Hingepeeglis ilmuv info vajalik ja oluline ning oled sellest ka ise kasu saanud, võid soovi korral Hingepeegli tegevust TOETADA.

Nagu meil on juba traditsiooniks kujunenud, siis IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened. Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Hingepeegel OÜ a/a LHV: EE247700771001908595 või SWEDBANK: EE212200221058508715.

Eelmine artikkelPaus läbi ja tagasi orbiidil
Järgmine artikkelNõiaköök – Hambad valgeks musta õliga
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...