Kuidas möödusid teie pühad? Kas enesetunne pärast suuri pühadesööminguid on hea või halb? Meil on siin hea olla, pühad kerged ja maitsvad ja ei mingit “söögipohmakat”. Kas kaalule julgete/tahate astuda?

Samas on nii kiire olnud, et ei ole aega raporteid ka teha, tänaseks olen kenasti oma paleotoitumisega 7 kg alla võtnud ning seda säilitanud. Ei ole mingit jojo efekti ega samuti isusid. Kõikvõimalikud jahuküpsetised jätavad mind täielikult külmaks. Külma kõhuga võin ringi kõndida magusariiulite vahel, ilma et tekiks mingit tahtmist midagi sealt kuskilt haarata. Need kõik tunduvad nii võltsid ja isegi lõhnavad juba minu jaoks veidralt – tunnen nn säilitusainete lõhna. Haistmismeel on veel rohkem arenenud, kui see enne oli – oli teine ennegi mul üle normi, nüüd on nii terav, et poes ei taha pesuainete vahede lähedalegi minna, veel vähem seal vahel kõndida ja midagi valida.

Jõuludeks sai tehtud peekoniga küüslauguküülikut “rubiinidega”. Kõrvale pakkusin mittetraditsioonilist karjasepirukat ja hapukapsast.

Küüslauguküülik rubiinidega

  • 1 tükeldatud küülik
  • 1 terve küüslauk
  • 6 suuremat ja paksemat viilu peekonit
  • soola, pipart ja vett
  • 1 granaatõun

Tükelda küülik, maitsesta soola ja pipraga, vala peale vesi, et liha oleks peaaegu kaetud. Tükelda peekon kuubikuteks ning aseta küülikule. Ahju ca 1,5 – 2 tunniks, kuni valmis. Ahjusoleku aeg oleneb lihakeha suurusest. Kui valmis, garneeringuks granaatõunaseemned. Kastmeks on ahjuliha vedelik. Soovi korral võid selle ju kookoskoorega läbi kuumutada, meie jätsime niisama.

Mittetraditsiooniline karjasepirukas

(Tuleb suur-suur ahjupannitäis) Kui tahad väiksemat kogust, siis kasuta vähem köögivilju.

  • 1 suurem lillkapsas
  • 1 kaalikas
  • 6 suuremat pastinaaki
  • 6 suuremat porgandit
  • 1 juurseller
  • 1 suurem punapeet
  • 1 valge peet
  • 150 g võid
  • soola, pipart, vürtspipart
  • vett
  • kookosrasva

Tükelda lillkapsas ja pastinaak ning pane need vähese veega keema. Keeda kuni pehmed, kurna üleliigne vesi, lisa või ja püreesta köögikombainis ühtlaseks paksemaks massiks. Maitsesta soola ja vürtspipraga. Senikaua kui lillkapsas ja pastinaak keevad, pese ja koori juurviljad. Viiluta need hästi õhukeseks (1,5 mm) kas käsitsi või kombainiga. Sega viilutatud köögiviljad soola ja pipraga läbi. Määri suur kõrgete äärtega ahjuplaat kookosrasvaga, vala peale viilutatud ja maitsestatud köögiviljad. Jaota ühtlaselt ahjuplaadile, vala peale lillkapsa-pastinaagi püree ja aseta 180 C ahju ca 45 minutiks või kuni juurviljad on pehmed ja püree pealt kergelt pruunikas. Serveeri lõigates plaadilt parajad tükid koos lihaga. Lihast tuleb mõnusalt kõrvale ka kaste, seega seda eraldi tegema ei pea. Kõrvale tee soovi korral ka hapukapsad, meil on need tehtud peekoniga.

Küülik rubiinidega

Magusaks kõrvale puuvilja toorkook.

Selle koogi retsepti olen kuhugi ära susanud nii, et hetkel ei suuda seda kuidagi ülesse leida. Aga põhi koosned datlitest ja kookoshelvestest, millest on tehtud parajalt paks mass, et seda annab vormida. Enne, kui tainas kaussi panna, tuleb kauss katta banaaniviiludega. Et kook paremini kausist kätte saada, siis soovitan kausi eelnevalt katta kas toidukile või küpsetuspaberiga. Alles siis panna banaaniviilud ning viimaks suruda õrnalt 2/3 taignast banaaniviiludele. Sisse panna omal vabal valikul kihtidena erinevaid käepäevaseid puuvilju, marju (kiivid, hurmaa, mustikad, granaatõunaseemned, pirnid, õunad, maasikad, vaarikad jms), viimaseks kihiks uuesti banaaniviilud ja ülejäänud tainas. Vormida pealt kenasti ühtlaseks ja kolmeks tunniks külmikusse küpsema. Keera kook ettevaatlikult tagurpidi kandikule, sest tegemist on tagurpidi puuviljakoogiga. Lõika ettevaatlikult lahti ja naudi või tee igale külalisele eraldi kook suuremasse ramekin vormidesse. Juurde võid soovi korral pakkuda vahustatud kookoskoort. Meie sõime ilma.

Puuvilja toorkook

Uueks aastaks pikkpoiss ahjujuurikad peekoniga. Kõrvale kukeseenejahuga kaste koos paprikaga.

Pikkpoiss

  • 2 kg hakkliha (meie kasutasime siin 1 kg küüliku- ja 1 kg kitsehakkliha)
  • 3 muna
  • 1 suurem sibul
  • 1 terve küüslauk
  • soola, pipart
  • 1/4 tassi kookosjahu

Sega hakkliha koos purustatud küüslaugu ja sibula ning soola ja pipraga. Sega sisse munad ja viimaks kookosjahu. Vormi poisid valmis ning aseta ahjuvormidesse. Ahju 180 C juurde kuni valmis. Mul olid nad ahjus ca 45-55 minutit või kuni valmis ja enam ei tule seest vahust mahla ja pealt on ilus pruunika koorega. Aega ma täpselt ei võtnud.

Ahjujuurikad peekoniga

  • 4 pastinaaki
  • 1 suurem punane peet
  • 5 suurt porgandit
  • 1 keskmine kaalikas
  • 1 juurseller
  • 5 paksemat viilu peekonit
  • soola
  • 250 ml vett

Pese ja koori juurviljad ning tükelda endale parajaks. Pastinaagid võiksid jätta teistest veidi suuremad, sest need küpsevad kõige kiiremini. Aseta juurikad kaanega ahjupotti. Maitsesta soolaga ja vala üle 250 ml veega.  Tükelda juurde peekon ning vala need juurviljadele. Ahju 180 C juurde kuni valmis, ca 45-55 minutit. Panin ahju koos pikkpoistega ja võtsin nad sealt ka samal ajal välja.

Kukeseenejahu kaste paprikaga

  • 1 l kookoskoort või vahukoort
  • kukeseenejahu
  • 1/2 punast paprikat
  • soola

Lase koor peaegu keema, lisa kukeseenejahu ja tükeldatud paprika, maitsesta vähese soolaga ja kuumuta tasasel tulel kuni koor hakkab veidi paksenema.

Pikkpoiss aedviljadega

Magusaks sai suu tehtud kerge puuviljasalatiga.

Puuviljasalat

  • puuvilju
  • marju
  • rosinad
  • pähklid
  • sidrunimahl
  • 70 +% šokolaad
  • 500 ml kookoskoor (või vahukoor)

Selleks on vaja erinevaid käepäraseid puuvilju (nt. banaan, apelsin, viinamari, õun, pirn, granaatõun, hurmaa, ananass jms) sidrunimahl. Vali välja puuviljad, mis sulle endale kõige enam meeldivad, aga kindlasti jäta sisse midagi hapukat, muidu on salat kole imal. Kuna siin kasutatakse koort, siis ei soovita kasutada selles salatis kiivisid. Lisaks vähemalt 70 % šokolaad, rosinad, pähklid.

Tükelda puuviljad kuubikuteks, viinamarjad lõika pooleks või neljaks, olenevalt nende suurusest. Banaanid, õunad, pirnid tükeldada ning neile pigistada peale veidi sidrunimahla, et nad värvi ei muudaks. Sega läbi, lisa ülejäänud tükeldatud puuviljad, hakitud pähklid ja šokolaad. Vahusta koor ning sega kergelt puuviljadega. Naudi, soovi korral garneeri granaatõunaseemnetega. Salat ei taha mitte mingisugust magustamist, puuviljad ja marjad, rosinad ja šokolaad teevad selle ise juba piisavalt magusaks , seega ära kohe kindlasti koort vahusta mingi magusainega!

Puuviljasalat

Head katsetamist! See puuviljasalat on meie pere laual olnud igal aastavahetusel juba viimased 17 aastat, nüüdseks juba väikeste variatsioonidega.

Eelmine artikkelPaavsti nimi ja numeroloogia
Järgmine artikkelSuur praakimine: Meie vesi
Diana
Kõik tuleb sinuni siis, kui selleks on õige aeg ja mil oled selleks vaimselt ja füüsiliselt valmis...

JÄTA OMA VASTUSES

Palun sisesta oma kommentaar!
Palun sisestage oma nimi siia