10 köögivilja, mida saad jääkidest kasvatada

0
27464

Lugesid täiesti õigesti, sa saad kasvatada oma köögis alles jäänud köögivilja jääkidest uued taimed ning nende jaoks ei ole sul vaja rohkem raha kulutada. Enamik neist on sul ilmselt ka kodust läbi käinud ning jäägid oled kindlasti nii kergekäeliselt minema visanud, mõtlemata, et neid oleks võimalik uuesti kasvama panna. Et seda rohkem ei juhtuks, siis nüüd väikesed näpunäited taimedest, mis hakkavad kenasti uuesti kasvama.

Basiilik

Basiilik (Ocimum bacilicum L.) on üks minu vaieldamatuid lemmikuid ja olin väga üllatunud, et ka seda taime on võimalik jääkidest uuesti üles kasvatada. Enamik inimesi kasvatab basiilikud seemnetest või jagamise teel, kuid on olemas veel palju lihtsam moodus ja nii saad oma basiilikut jagada ka sõpradega või paljunda aias võrsetest. Sa ei vaja mingeid sünteetilisi juurdumiseks mõeldud hormoone ega erivahendeid, sest basiiliku võrsed juurduvad imelihtsalt puhtas vees.

Basiiliku kasvatamine Foto: Healthy Body Now
Basiiliku kasvatamine
Foto: Healthy Body Now

Kui oled endale soetanud kaubandusest basiiliku, siis paratamatus on see, et need ei taha üldse pikalt säilida ning ümber istutamine korralikku mulda ei taha ka kuidagi õnnestuda. Palju lihtsam on võtta sellest potist ülejäänud võrsed, vähemalt 10 cm pikad. Lõika vars terava noaga alumiste noorte lehtede alt, aga kasuta neid oksi, millel ei ole tekkinud õisikuid. Noki alumised lehed ära ja aseta basiilikuoksad vette. Aseta purgike või klaas puhta vee ning basiilikuvartega päikesepaistelise aknalaua peale, aga mitte lõunapäikese poole. Vaheta vett iga paari päeva tagant ning 2-4 nädala pärast on su basiilikul juured all ja saad nad potti või aiamaale istutada ning seda kõike kordades kiiremini kui seemnetest kasvatades.

Koriander

Koriander Foto: Paula Thomas·
Koriander
Foto: Paula Thomas·

Koriander (Coriandum sativum), on üheaastane taim, mis on levinud peamiselt Lõuna-Euroopas  ning Vahemere piirkonnas. Tegemist on “pitsiliste” lehtedega maitsetaimega, mida kasutatakse peamiselt soolaste roogade maitsestamisel ning mitmetes rahvusköökides. Kui oled soetanud endale lõigatud koriandri lehtede pundi, et maitsestada oma roogasid, siis mõned taimed võid pista mulda, et nad seal  juured alla võtaksid ning sulle uued kopsakad taimed annaksid ning sind kenasti pikalt teenida saaksid.  Või siis pista mõned oksad päikesepaistelisele aknalauale veega täidetud klaasi või purki  ja oota kuni taimed juured alla kasvatavad ning siis istuta nad mulda. Kui taim hakkab väsima, siis kasvata endale samamoodi uued potitaimed. Talvel on neid nii hea ja lihtne moodus alati aknalaual värsketena hoida.  Seemnetest kasvatamine võtab pikalt aega.

Talisibul

Talisibul Foto: Kitchen Gardener
Talisibul
Foto: Kitchen Gardener

Talisibul (Allium fistulosum), rohkem tuntud ka rohelise sibula nime all. Talisibul on kultuurtaim, looduslikult teda ei esine. Hiinas on talisibulat kasvatatud juba 2000 aastat, kuid Euroopas sai ta tuntuks alles 16-ndal sajandil. Vastupidava ja külmakindla liigina on ta Eestiski populaarne. Talisibul alustab kasvu väga vara, kohe peale lume sulamist ja maapinna tahenemist. Ta on üks varajasemaid toidutaimi aias. Paljundada saab talisibulat nii seemnetega kui ka kevadel jagamise teel. Värskes talisibulas on rikkalikult kaaliumi ja vitamiini C, lisaks veel rauda, tsinki, fosforit ja foolhapet. 100-s grammis talisibulas on 90,5 % vett, 1,9g valke, 0,4g rasva, 6,5g süsivesikuid, 1,7g kiudainet ja 34 kalorit. Ka maitse poolest on ta harilikust sibulast mahedam. Sobib suurepäraselt suppidele, salatitele jne. Kui sul õnnestub kaubandusest või turult saada talisibula võrseid koos sibulaga (isegi kui juured on praktiliselt maha lõigatud), siis lõika valge osa ära ning pane need veega täidetud klaaspurki ning aseta päikesepaistelisele aknalauale ning umbes nädala pärast saad sealt uue saagi ja sibulad on ka juured kenasti alla kasvatanud. Ära unusta vahepeal vett vahetada, seda võiks jätkuvalt teha iga paari päeva tagant. Kui taimed on juured alla kasvatanud, siis võid neid edasi pidada vees või istutada potti või aiamaale. Kasvavad kiiremini, kui seemnetest panna.

Varsseller

Varsseller Foto: The Tod
Varsseller
Foto: The Tod

Varsseller (Apium graveolens var. dulce) on kaheaastane jämedate leherootsudega rohttaim, vajab toitainerikast niiskemat mulda, ei talu põuda. Kasutatakse peamiselt varsi salatis, dipikastmes, suppides. Ka kasutatakse teda ravimtaimena, leevendab seedetrakti ja veresoonkonna haigusi. Jällegi, kui oled endale turult või kaubandusest soetanud pundi varssellerit, siis seda on võimalik kodus uuesti paljundada ning sa ei pea uuesti ostma. Lihtsalt lõika roheline osa kenasti söögiks ja valge osa jäta alles, sellelt on juured ära lõigatud. Aseta see juureta ots vette ja jää ootama, millal juurikas uuesti juured alla võtab ja uusi pealseid kasvatama hakkab. See juhtub üsna pea. Jällegi ära unusta vett iga paari päeva tagant vahetamast. Kui juured on juurikale kenasti alla kasvanud, siis istuta taim potti või aiamaale, asetades ta kaelani mulda, et kogu lõigatud pind jääks mulla alla. Naudi oma värsket sellerit.

Rooma salat

Rooma salat Foto: The Savvy Stude
Rooma salat
Foto: The Savvy Stude

Rooma salat (Lactuca sativa var. longifolia) on korvõieliste sugukonda, salati perekonda kuuluva üheaastase köögivilja aedsalati teisend. Välimuselt meenutab rooma salati tihe leherosett hiina kapsast, kuid salati sügavrohelised lehed hoiavad tipust laiali. Lehtede keskel on kiuline rood. Seesmised õrnemad lehed on heledamat värvi ja rood kollaka tooniga.  Rooma salat on klassikalise retsepti järgi tehtud Caesari salati üks põhikomponente.

Järgmine kord, kui hakid rooma salatit toiduks, jäta alumine ots alles ning aseta see taas veega täidetud klaaspurki või madalamasse anumasse ja jää ootama juurdumist ning uute võrsete ilmumist. Mõne aja möödudes oled endale kasvatanud aknalaual uue salatipea. Tegelikult samal viisil saad kasvatada ka kõiki teisi salateid (jääsalat, lehtsalat, tammesalat jne)

Hiina kapsas bok choy

Bok choy Foto: 17 Apart
Bok choy
Foto: 17 Apart

Hiina kapsas (Brassica rapa ssp. chinensis) ehk hiina lehtnaeris, tuntud ka bok choy nime all, on tuntud väga hea toidutaim. Mitte segi ajada pekingi lehtnaeriga, mis kasvatab pea. Hiina kapsas pead ei kasvata ning et päris kindel olla, siis otsida kaubandusest just bok choy nimelist taime. Samamoodi nagu bok choy, võtab ka pekingi lehtnaeris juured alla ning kasvatab uue pea. Seega ära ei maksa visata kummagi taime alumist osa. Kasvata parem uus taim ning säästa raha. Kui taim on võtnud juured vees alla, siis istuta ta edasi potti või aiamaale.

Porgandid

Porgandid Foto: Cooper the Pooper
Porgandid
Foto: Cooper the Pooper

Porgand (Daucus carota sativus, Daucus sativus) ehk aedporgand on sarikaliste sugukonda porgandi perekonda kuuluv rohttaim. Porgand on kaheaastane taim. Esimesel aastal kasvatab ta lehekodariku ja juurvilja. Teisel aastal kasvab kuni 1 m kõrgune hargnenud õisikuvars, millel arenevad õied ja valmivad seemned. Seega kindlasti mõtled, kuidas on võimalik porgandist uus porgand kasvatada. Tehniliselt kasvatad sa uue porganditaime, ehk lehestiku ja õisiku ning saad endale võtta seemned uueks aastaks ja siis ei pea sa ostma uusi seemneid, vaid saad enda taimedest uued kasvatada ja tead, et saad puhtad ning kemikaalideta kasvatatud seemned.

 

Ingver

Ingver Foto: Earth Ora
Ingver
Foto: Earth Ora

Ingver (Zingiber officinale) ehk harilik ingver on 1–1,5 m kõrguseks kasvav mitmeaastane pillirootaoline taim, millest kasutatakse selle risoomi. See olekski tegelikult õige nimetus, kuigi enamus ütleb ingveri kohta ikka „juurikas”. Harilikku ingverit kasvatatakse Hiinas, Indias, Indoneesias, Sri Lankal, Austraalias, Lääne-Aafrikas ja Jamaika Barbadosel põhiliselt vürtsi- ja ravimtaimena. Selle lõhnavat (sisaldab eeterlikku õli) ja kibeda maitsega vaigust risoomi müüakse koorimata või kooritult ning tarvitatakse värskelt või kuivatatult. Otsi kaubandusest ilus mahetoodangu ingver, millel on juba uued võrsed näha või on olemas pungad. Kasuta siledakoorelist ingverijuurt, kindlasti väldi kuivanud või pehkinud juurt! Veendu, et tegemist on värske taimega, millel on olemas vähemalt pungad või veel parem, väikesed noored võrsed.

Ingver Foto: Healthy Heaven Blog
Ingver
Foto: Healthy Heaven Blog

Edasi pane juurikas leigesse vette likku ning hoia seda seal üleöö. Lõika juurikas tükkideks nii, et igal tükil oleks olemas pung või võrse. Istuta oma juurikad pottidesse nii, et juur oleks osaliselt mullas, mitte täies ulatuses. Pane ingver potti nii, et pung või võrse jääks peale või vähemalt küljele mulla pinna peale. Hoia oma kasvavat taime soojas kohas, sest tegemist on soojalembese taimega, aga ta ei armasta otsest päikesevalgust. Seega leia talle soojem aken, millele ei paista peale lõunapäike.

Ingver armastab sooja ja niisket mulda, seega kasta juuri kergelt iga päev ning pritsi taime pritspudelist leige veega ülepäeviti. Ingver on valmis kasutamiseks siis, kui ta on mullas kasvanud vähemalt neli kuud, parem kui seitse kuud. Kaeva juurikas mullast välja, kasuta ning ära unusta uut juurikat kasvama panna. Nii saad aastaringi oma isiklikku ingverit kasutada ja ei pea kaubandusega mässama.

Küüslauk

Küüslauk Foto: Domes
Küüslauk
Foto: Domes

Küüslauk (Allium sativum) on õistaimede hõimkonda lauguliste sugukonda, laugu perekonda kuuluv mitmeaastane rohttaim-geofüüt. Küüslauku nimetatakse ajalooliselt ka haisvaks roosiks. Eestis kannab ta rahvapäraseid nimesid nagu kiblok, tõusurohi, piusa, purokese jne.

Küüslaugu kasvatamiseks võid kasutada vanaks läinud küüslaugu küünt, mis on hakanud otsast juba kasvama. Poolda küüslauk küünteks ning aseta küüned mulda ja vali kasvatamiseks soe ning päikesepaisteline koht. Küüslaugu võid panna lõunapäikese kätte, sest see on taim, mis armastab palju päikest, kui soovid neid toas kasvatada- aga võid viia ka aiamaale. Kasta taime aegajalt, taim tahab kasvada küll niiskes, aga mitte märjas pinnases. Kui küüslaugu lehed hakkavad värvi muutma ning muutuvad krimpsu ja kolletuvad, on sinu küüslauk valmis saanud ning valmis saagi koristamiseks.

 

Porrulauk

Porrulauk Foto: Gardening Jones
Porrulauk
Foto: Gardening Jones

Porrulauk (Allium porrum) vajab heaks kasvamiseks niisket ja viljakat mulda. Porru taaskasvatamine käib täpselt samamoodi nagu seda tehakse talisibulatega. Seega lõika porrul söödav osa ära ja jäta põhi alles, see aseta puhtasse vette alustassile ning vaheta tihti vett. Mõne aja möödudes näed, kuidas sinu porrul hakkavad juured ning uued lehed kasvama. Istuta porru edasi potti või vii aiamaale.

Naudi oma uusi taimi neist taimedest, mis toiduvalmistamisel üle jäävad. Alati ei pea jääke minema viskama. Tegelikult on veel terve rida teisi taimi, mida annab täpselt samamoodi kodustes tingimustes jääkidest kasvatada. Nendeks on näiteks: sibul, fenkol, kartul, bataat, avokaado, ananass, sidrunhein, peedid, seened, kaalikas, naeris, kapsad, jne. Katseta ning sa võid meeldivalt üllatuda.

Soovid Hingepeegli tegevust TOETADA?
IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened.
Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Seda saad teha siin ja võtab vaid hetke. Täname!

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi