3Tomatid

Kindlasti on väga paljud kuulnud seda, et tomatid on kõige paremad ülivõimsa antioksüdandi lükopeeni allikad. Need antioksüdandid võivad aidata langetada vere kolesterooli, kaitsta astma, eesnäärme vähi ja vanusega kaasneva kollatähni kärbumise (maakula degeneratsioon) eest.
Meeles tuleb pidada seda, et tomat tahab eelnevalt kerget õlis kuumutamist saada, kuna tegemist on rasvlahustuvate karotinoidide hulka kuuluva lükopeeniga, siis kuumutamise teel õlis muudame selle organismile paremini kättesaadavaks. Tomatit on suurepärane süüa koos “taimse või” ehk avokaadoga, seda just avokaado rasvhapete tõttu, mis lasevad tomati tervendavatel ühenditel paremini imenduda, lisaks on see kooslus lihtsalt imemaitsev. Loomulikult tuleb siin kasutada valminud tomateid ja avokaadosid. Toored või poolküpsed tomatid pole poolt nii maitsvad, kui valmis – ja avokaadost ei hakka rääkimagi.
Tänu Karinile saan see aasta katsetada meil haruldasemate tomatitega. Nüüd tuleb loota, et temalt saadud seemned kõik ka kenasti idanema ja kasvama lähevad ja taimedega vahepeal midagi ei juhtu, sest neid pärleid tuleb hoida. Tänud sulle veelkord, Karin!
Avokaadod
Kas teadsid, et avokaadod sisaldavad kaks korda rohkem kaaliumi kui banaanid? Need tervislikud monoküllastumata rasvad aitavad alandada kolesterooli, on rikkalikud foolhappe, mis hoiab ära südamehaigusi ja insulti, sisalduse poolest. Avokaado on suurepärane antioksüdantide allikas, aitab keha mürkidest puhastada, eemaldada sinna kogunenud mürgiseid raskemetalle ja võidelda vananemise ning haigusi tekitavate vabade radikaalidega. Avokaadod on oma suure rasvasisaldusega kasulikuks toiduks ka väikelastele, aidates kaasa nende kasvamisele ja arengule.
Paljudele on avokaado üldse uus ja võõras asi ja kui esmakordselt saadakse toores – mis meil kaubanduses leidub – avokaado, siis ongi pettumus missugune. Kui aga saada mõnus ja valmis avokaado, siis pettumisi on kordades vähem. Kaubanduses müüdavad avokaadod on reeglina toored ja valmis avokaadosid on üsna raske leida. Samas, kui suudad oma menüü ette mõelda, siis pole probleemi soetada ka toored avokaadod ning lasta neil kodus vaikselt järelküpseda. Küpsemist aitab kiirendada see, kui panna avokaadod koos banaanidega paberkotti ning kotisuu sulgeda. Lisaks, kui tarvitad korraga ära ainult pool avokaadost, siis teisele poolele jäta kivi sisse, nii säilib see kauem ja ei rikne ega kaota värvi. Ka avokaadod on meil kodus iganädalaselt olemas, kui enne avokaadot väga võõrastasin, siis nüüd on ta salatites asendamatu.
väga kasulik teada….!!!!