Toon siinkohal välja avokaado 9 kasulikkust.
Beeta-sitosterool
Beeta-sitosterool pidurdab kolesterooli imendumist ja alandab kolesterooli taset organismis ning töötab loomulikul viisil keha heaks ja pannes tööle südame- ja veresoonkonna.
Kiudained
Avokaadodes on suurel koguses kiudaineid. Üks avokaado annab meile kuni 34% päevasest vajalikust kiudainekogusest. Neis on lahustamatud ja lahustuvad kiudained. Lahustuvad kiudained on suurepärased ja väga kasulikud, need tegelikult “korjavad ülesse” kehasse tekkinud liigse kolesterooli ja viivad selle välja ning lahustamutud kiudained takistavad kõhukinnisuse tekkimist.
Foolhape
Foolhape ov väga oluline B6 vitamiin. Seda on seostatud vähi ja südamehaiguste ennetamisega just täiskasvanutel. Foolhape on väga oluline ka rasedatele, et lapse aju saaks normaalselt välja areneda. Lisaks on foolhape väga tähtis seetõttu, et see leevendab rasedatel ka hommikusi iiveldusi.
Glutatioon
Glutatioon (GSH) on inimorganismi tähtsaim madalamolekulaarne antioksüdant, mis koosneb kolmest aminohappest, milleks on tsüsteiin, glutaamhape ja glütsiin. Tegemist on võimsa antioksüdandiga, mida võib leida kõikidest meie rakkudest, kus ta ülesandeks on kaitsta rakku vabade radikaalide eest. Suurimates kogustes toodetakse ja ladustatakse glutatiooni maksas, kus see leiab kasutust kahjulike ühendite detoksifitseerimisel. Glutatioonitase kahaneb vanuse kasvades, kusjuures glutatioonipuudus jätab keha vabade radikaalide rünnaku ees oluliselt kaitsetumaks, kiirendades seega vananemisprotsesse. Glutatioon neutraliseerib kahjulikke vabu radikaale ja peroksiidimolekule ning taastab oksüdeerunud vitamiine C ja E, nii et organism saab neid taaskasutada.
Magneesium
Magneesium vähendab PMS´i (premenstruaalse sündroomi) sümptomeid, lisaks migreen ja ärevus. Magneesium võib isegi tühistada osteoporoosi, aidata südame-veresoonkonna haiguste vastu, reguleerib kõrget vererõhku ning võib aidata ka diabeedist paranemisel.
Oleiinhape
Oleiinhape on tuntuim monoküllastamata rasvhape ning seda on seotud kolesterooli taseme alandamisega. Monoküllastumata rasvad edendavad ka südame tervist. Seda tüüpi rasvad aitavad alandada veres triglütseriide, mis on hea uudis diabeetikutele. Oleiinhape ehk omega 9 moodustab oliivõli rasvhapetest 55-95%. Oleiinhape on hea nahale ning see hoiab arterid elastsetena ja aitab ennetada vähki. Seda on palju oliiviõlis ca´ 71%. Oleiinhapet leidub paljudes õlides ja ka loomses rasvas, nt seapekis ja veiserasvas ca´ 44%, kanarasvas ca´39%, ning piimarasvas ca´29%.
Kaalium
Ühes avokaados on 30% rohkem kaaliumi kui seda on ühes banaanis. Kaaliumit on vaja vee hulga reguleerimiseks kudedes ja vererõhu langetamiseks.
Toitainete ja ensüümide imendumine
Avokaados esinevad toitained ja ensüümid rahustavad maolimaskesta põletikulist seisukorda ja peensoolt. Lisaks parandab organismi võimet omandada paremini karotenoide ja teisi toitaineid.
Antioksüdandid ja vitamiinid
Avokaadod on rikkalikud antioksüdantide poolest, mis aitavad ennetada vabu radikaale. Lisaks sisaldavad avokaadod rikkalikult ka E-vitamiini , mis kaitseb nahka. Luteiini, mis hoiavad silmi oksüdatiivse stressi, makuladegeneratsiooni ning kae eest.
Üks hea Guacamole retsept ka siia lõppu, et millega ennast kostitada võiks. Valmistamiseks kulub ainult 10 minutit. Lisaks veel üks omapärane avokaado kasutusviis.
[…] 1/2 küpset avokaadot […]
foolhape on B9, mitte aga B6.
Mina jälle olen avokaado järele lausa hull – kohe niisama ja võimalikult palju. Siiski peab ka sellega piiri pidama, sest kilogrammide tõstmiseks on see hea vahend. Meeldib ikka väga.
Väärt tööriist ka vähivastaseks võitluseks.