Toor- datli-banaanileib kreeka pähklitega

0
15090

See lihtne puuviljaleivake on eriti maitsev siis, kui talle serveerimise käigus peale niristada veel veidikene sooja kookosvõid või vahtra- või datlisiirupit ning pakkuda kõrvale tassike taimeteed. Rakse on uskuda, et tegemist on lihtsa toorleivaga.

Foto: Raw Food for Life
Foto: Raw Food for Life

Leiva jaoks läheb sul vaja

  • 2 1/2 tassi (625ml) kreeka pähkleid
  • 1 tass (250ml) psülliumi kestasid
  • 1/2 tassi (125ml) linaseemneid
  • 6-8 hästi valmis banaani (mida pruunimad, seda parem)
  • 1 tass (250ml) värskeid, kivid eemaldatud ning peeneks hakitud datleid
  • 1tl kaneeli
  • 1/2tl muskaati
  • 1tl vaniljeessentsi
  • veidi soola
  • 1/4 tassi vahtrasiirupit, mett või mõnda muud endale sobilikku magustajat
  • 1/3 tassi (79ml) vett

Valmistamine

Selle leiva valmistamine on hästi lihtne, aga tema valmimine võtab pikalt aega, seega varu kannatust nii päeva jagu.

Vala 2 tassitäit (500ml) kreeka pähkleid köögikombaini ning töötle neid seni, kuni saavutad jämedakoelise jahu. Vala saadud jahu kaussi, lisa sinna psülliumi kestad, linaseemned, ülejäänud robustselt hakitud pähklid, datlid ning sool ja sega hoolega läbi.

Aseta banaanid, vesi, vürtsid, vahtrasiirup/mesi või muu magusaine kombaini või blenderisse ning töötle seni, kuni saavutad ühtlase vedela massi. Vala segu kuivainetele ning sega puulusikaga ühtlaseks  massiks. Vajadusel lisa veel kuni 1/8 tassi vett, et saaksid kuivemapoolse taigna, mida annab käte vahel väikesteks leivakesteks vormida. Vormi saadud massist 4-5 väiksemat leivakest ning aseta need puuviljakuivatisse (dehüdraatorisse). Kuivata 145 kraadi juures tund aega, siis vähenda temperatuuri 110 kraadi peale ning kuivata veel umbes 6-8 tundi. Kui sul ei ole puuviljakuivatit, siis saad seda teha ka ahjus, aga kuivatamise protsessi käigus jäta ahjuuks irvakile, et niiskus välja pääseks. Ahjus tehes võib kuivatusaeg varieeruda, olenevalt ahjust. Kui sul ei ole kannatust oodata nii pikalt, siis võid proovida seda küpsetada ka tavaliselt. Ainult lisa veidi rohkem vett, et segu oleks veidikene vedelam ja küpseta 175 kraadi juures seni, kuni leiva sisse torgatud puutikk või -nuga tuleb leivast välja puhtana.

Kõige paremini maitsevad leivakesed siis, kui neid süüa vahetult pärast ahjust tulekut. Lõika leivakestest õhukesed viilud ning lase hea maitsta. Kuna leivakesed ei seisa kaua ning need tuleb päeva kahe jooksul ära süüa. Kui jääb alles, siis säilita sügavkülmas.

Mõnusat katsetamist!

 

Soovid Hingepeegli tegevust TOETADA?
IGA KOLME KUU TAGANT: 31. märts, 30. juuni, 30. september ja 31. detsember, LOOSIME oma toetajate vahel tänutäheks välja suuremad ja väiksemad meened.
Tulgu iga sinu poolt jagatud energiapanus sulle vähemalt 10x tagasi, sest sellised on külgetõmbeseaduse reeglid.

Seda saad teha siin ja võtab vaid hetke. Täname!

JÄTA OMA VASTUS

Palun lisa oma kommentaar
Palun sisesta oma nimi